Van egy szektor, ahol a magyar fizetések közelítenek az osztrákhoz. Vajon melyik ez?

A jelenlegi gazdasági helyzetben, mindenki keresi a lehetőséget, hogy hogyan tudna többet spórolni, vagy éppen ellenkezőleg többet keresni kiadásai fedezésére. Egyre többen gondolkoznak azon, hogy külföldön, például Ausztriában próbálnak szerencsét. Különösen érthető, hiszen a magyar és az osztrák bérek közötti különbség jelentős.

Az adatok beszédesek: egy átlagos osztrák dolgozó havonta bruttó 3257 euró (1 198 295 forint) fizetésre számíthat, amiből 14 havit kapnak a évente, vagyis összesen 45600 eurót (16 779 720 forint) egy évben. Ez nettó havi 2260 euró (831 865 forint), évi 32200 euró (11 860 840 forint). Ez a mediánkereset, ezzel szemben a következő magyar adatok állnak: májusban nálunk a bruttó mediánkereset 440 700 forint volt, míg a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 305 900 forintot ért el.

Éves szinten ez azt jelenti, hogy az osztrákok összesen 11,8 milliót visznek haza, a magyarok pedig 3,7 miliót. Vagyis Ausztriában egy átlagos munkás több, mint háromszor annyit keres, mint itthon, nem csoda, hogy olyan kapósak a határon túli munkalehetőségek.

Persze ezzel együtt azt is be kell számítanunk, hogy Ausztriában a lakhatás költségei is magasabbak – bár messze nem annyival, amennyivel a fizetések. 

A legmulatságosabb adatra a cikk készítése közben véletlenül bukkantam rá: létezik egyetlen szektor, ahol a magyar fizetések már egész jól közelítenek az osztrák bérszínvonalhoz. Kitalálják melyik az? Ha a politikára tippeltek, jár a jutalom. A magyar miniszterek havi bruttó 4 millió forintos illetményével szemben osztrák kollegáik bruttó 7 milliót kapnak, Kövér László házelnök 4,2 milliós fizetésével szemben az osztrák házelnök 7,3 miliót kap, míg Orbán Viktor 5,2 milliós fizetésével szemben ausztriában 8,7 milliót kap a Bundeskanzler. (Az adatok egyébként valószínűleg ennél kicsit kevésbé vérforralók, mert feltételezhetően az osztrák politikusok 14 havi fizetést kapnak, a magyarok meg 12 havit. Az összevetés mindazonáltal még ezzel együtt is tanulságos.)

Irány az osztrák vendéglátás

A turizmus-vendéglátás a magyar vendégmunkások kedvelt szektora, egyes adatok szerint Bécsben a turizmusban dolgozók már több mint fele külföldi, és ennek ellenére ez az a terület, ahol még mindig a legnagyobb a munkaerőhiány.

De népszerű az osztrák munkavállalás a buszsofőrök és a futárok körében is. Akik pedig kommunikációs szintű német és angol nyelvtudással rendelkeznek, azokat számos munkalehetőség várja a Schwechat-i reptéren, ahol akár térítésmentes szállást is biztosítanak számukra.

Azonban, ha Ausztriában szeretnénk dolgozni, számos praktikus dolgot is érdemes figyelembe venni. Például el kell döntenünk, hogy ingázunk-e, vagy odaköltözünk, hiszen az adózás a két esetben eltérő. Szükségünk lesz bankszámlára, és érdemes tisztában lennünk az egészségügyi és egyéb ellátásokkal, amelyeket igénybe vehetünk. Ha családostól költözünk, óvodát, iskolát is kell keresnünk a gyerekeknek.

A lakásbérlés Ausztriában kihívást jelenthet. Érdemes legalább 1-2 hónappal a kiköltözés előtt elkezdeni a keresést, és a helyi ingatlanközvetítők segítségét is igénybe venni. Az ingatlanok jellemzően bútorozatlanok, a rezsiköltségek pedig magasabbak lehetnek, mint Magyarországon, tehát a költségvetésünkbe ezeket is bele kell számolnunk.

Összefoglalva, Ausztriában történő munkavállalás sok előnnyel járhat a magasabb bérek miatt, de érdemes alaposan felkészülni rá, és tisztában lennünk a helyi szokásokkal és költségekkel.

Ausztriai állásokért kattints a linkre:  https://www.jobinfo.hu/ausztria/, vagy használd az oldal szűrőit és böngéssz kulcsszó, vagy kategória alapján az állások között!

Ide pedig feltöltheted Önéletrajzodat azért, hogy még pontosabb ajánlatokat kaphass, illetve esélyes leszel nyereményjátékunk fődíjára is, ami bruttó 2 Millió Ft készpénz!

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

Bekeményített a magyar turisták kedvelt célpontja – megjárja, aki nem fizet belépőt!

Bekeményített a magyar turisták kedvelt célpontja – megjárja, aki nem fizet belépőt!

A velencei álomnyaralásokba egy kellemetlen részletet be kell iktatni mostantól.

Villog a szállodaipar és a logisztika, de még sok a kockázat az MNB szerint

Villog a szállodaipar és a logisztika, de még sok a kockázat az MNB szerint

Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében.

Megdöbbentő, amire Pintér Sándorék bukkantak a magyar rendelőkben

Megdöbbentő, amire Pintér Sándorék bukkantak a magyar rendelőkben

A háziorvosok ellenőrzése csak részben bizonyult hatásosnak, a probléma gyökerei mélyen vannak.

© 2024 (v2.202102)