Van egy szektor, ahol a magyar fizetések közelítenek az osztrákhoz. Vajon melyik ez?

A jelenlegi gazdasági helyzetben, mindenki keresi a lehetőséget, hogy hogyan tudna többet spórolni, vagy éppen ellenkezőleg többet keresni kiadásai fedezésére. Egyre többen gondolkoznak azon, hogy külföldön, például Ausztriában próbálnak szerencsét. Különösen érthető, hiszen a magyar és az osztrák bérek közötti különbség jelentős.

Az adatok beszédesek: egy átlagos osztrák dolgozó havonta bruttó 3257 euró (1 198 295 forint) fizetésre számíthat, amiből 14 havit kapnak a évente, vagyis összesen 45600 eurót (16 779 720 forint) egy évben. Ez nettó havi 2260 euró (831 865 forint), évi 32200 euró (11 860 840 forint). Ez a mediánkereset, ezzel szemben a következő magyar adatok állnak: májusban nálunk a bruttó mediánkereset 440 700 forint volt, míg a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 305 900 forintot ért el.

Éves szinten ez azt jelenti, hogy az osztrákok összesen 11,8 milliót visznek haza, a magyarok pedig 3,7 miliót. Vagyis Ausztriában egy átlagos munkás több, mint háromszor annyit keres, mint itthon, nem csoda, hogy olyan kapósak a határon túli munkalehetőségek.

Persze ezzel együtt azt is be kell számítanunk, hogy Ausztriában a lakhatás költségei is magasabbak – bár messze nem annyival, amennyivel a fizetések. 

A legmulatságosabb adatra a cikk készítése közben véletlenül bukkantam rá: létezik egyetlen szektor, ahol a magyar fizetések már egész jól közelítenek az osztrák bérszínvonalhoz. Kitalálják melyik az? Ha a politikára tippeltek, jár a jutalom. A magyar miniszterek havi bruttó 4 millió forintos illetményével szemben osztrák kollegáik bruttó 7 milliót kapnak, Kövér László házelnök 4,2 milliós fizetésével szemben az osztrák házelnök 7,3 miliót kap, míg Orbán Viktor 5,2 milliós fizetésével szemben ausztriában 8,7 milliót kap a Bundeskanzler. (Az adatok egyébként valószínűleg ennél kicsit kevésbé vérforralók, mert feltételezhetően az osztrák politikusok 14 havi fizetést kapnak, a magyarok meg 12 havit. Az összevetés mindazonáltal még ezzel együtt is tanulságos.)

Irány az osztrák vendéglátás

A turizmus-vendéglátás a magyar vendégmunkások kedvelt szektora, egyes adatok szerint Bécsben a turizmusban dolgozók már több mint fele külföldi, és ennek ellenére ez az a terület, ahol még mindig a legnagyobb a munkaerőhiány.

De népszerű az osztrák munkavállalás a buszsofőrök és a futárok körében is. Akik pedig kommunikációs szintű német és angol nyelvtudással rendelkeznek, azokat számos munkalehetőség várja a Schwechat-i reptéren, ahol akár térítésmentes szállást is biztosítanak számukra.

Azonban, ha Ausztriában szeretnénk dolgozni, számos praktikus dolgot is érdemes figyelembe venni. Például el kell döntenünk, hogy ingázunk-e, vagy odaköltözünk, hiszen az adózás a két esetben eltérő. Szükségünk lesz bankszámlára, és érdemes tisztában lennünk az egészségügyi és egyéb ellátásokkal, amelyeket igénybe vehetünk. Ha családostól költözünk, óvodát, iskolát is kell keresnünk a gyerekeknek.

A lakásbérlés Ausztriában kihívást jelenthet. Érdemes legalább 1-2 hónappal a kiköltözés előtt elkezdeni a keresést, és a helyi ingatlanközvetítők segítségét is igénybe venni. Az ingatlanok jellemzően bútorozatlanok, a rezsiköltségek pedig magasabbak lehetnek, mint Magyarországon, tehát a költségvetésünkbe ezeket is bele kell számolnunk.

Összefoglalva, Ausztriában történő munkavállalás sok előnnyel járhat a magasabb bérek miatt, de érdemes alaposan felkészülni rá, és tisztában lennünk a helyi szokásokkal és költségekkel.

Ausztriai állásokért kattints a linkre:  https://www.jobinfo.hu/ausztria/, vagy használd az oldal szűrőit és böngéssz kulcsszó, vagy kategória alapján az állások között!

Ide pedig feltöltheted Önéletrajzodat azért, hogy még pontosabb ajánlatokat kaphass, illetve esélyes leszel nyereményjátékunk fődíjára is, ami bruttó 2 Millió Ft készpénz!

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

Zelenszkij újra tisztogatásra kényszerül, a Kreml meg van győződve róla, hogy amerikai-ukrán támadás érte a Krím-félszigetet. Háborús összefoglaló. 

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével beszélgetett újságírónk, Vég Márton.

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Állítólag a Fidesz ECR-hez való csatlakozása is téma lesz.

© 2024 (v2.202102)