A nyaralási terveinket megette az infláció, idén otthon ülnek a magyarok vakáció helyett

Az idei év nem ígérkezik könnyűnek a magyar családok számára, ha a nyaralási lehetőségeket vizsgáljuk. A bizonytalan világpolitikai helyzet, a gazdasági instabilitás és az infláció árnyékában a lakosság nagy része kénytelen volt átértékelni vakációs terveit  derül ki jó néhány, a témában végzett kutatásból. 

A témában három viszonylag friss felmérést találtunk, és bár ezekben nem pont ugyanazt a réteget, és nem is pont ugyanarról kérdezték, az mindháromból látszik, hogy nem ez lesz a magyar családok legutazósabb éve. 

A Magyar Suzuki felmérése szerint Magyarországon szinte mindenki érzi az infláció hatását, 53,1 százalékuk súlyos vagy nagyon súlyos mértékben, 45,7 százalékuk pedig kisebb mértékben. A megkérdezettek többsége, 57,2 százalékuk, kettő-négy területen igyekszik csökkenteni a kiadásait, a legnagyobb mértékben a ruhatár frissítéséről mondanak le a megkérdezettek (55,1%), de a nagyobb értékű beruházásokat, például ingatlan-, autóvásárlás (52,8%) és a nyaralásokat (48,9%) is elhalasztják, későbbre ütemezik.

A Generali Biztosító reprezentatív felmérése szerint a válaszolók csaknem fele biztosan nem lépi át a határt nyáron, bár a hazai lakosság 60 százaléka tervez egy legalább pár napos belföldi nyaralást. Minden ötödik ember nyilatkozott úgy, hogy nyáron belföldre és külföldre is utazik. 

Az adatokból az is kiderül, hogy a fővárosban és a nagyobb városokban élők, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők engedhetik meg maguknak a távolabbi utazásokat. Lám, mégis igaza volt anyánknak, amikor azt hajtogatta, hogy tanuljunk! 

Az Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatása szerint a 15-39 éves korosztály harmada tervezi, hogy külföldi vakációt szervez, viszont a 40 év alattiak nagyjából felének, azaz 54 százalékának kellett lemondania a nyaralásról a költségcsökkentés érdekében.

A kutatás szerint az iskolai végzettség növekedésével együtt emelkedik a vakációzás valószínűsége, minél magasabb végzettségű a válaszoló, annál nagyobb eséllyel utazik el idén nyáron is. (Bár magyar értelmiségiként ez nem feltétlenül egyértelmű, de statisztikailag igaz.)

Nem meglepő, hogy a válaszolók pénzügyi helyzete alapvetően határozza meg a külföldi nyaralási terveket: az anyagi gondok nélkül élők közel háromnegyede (73 százalék) gondolkodik külföldi nyaralásban, míg a financiális nehézségekkel küzdőknek csupán tizede (12 százalék).

Bármelyik kutatást nézzük is, kiderül, hogy a gazdasági nehézségek miatt sokan kénytelenek lemondani a külföldi nyaralásról, és még a belföldi utazásokat is kevesebben engedhetik meg maguknak. Ez azért aggasztó, mert a nyaralás, a kikapcsolódás nem csupán luxus, hanem alapvető emberi szükséglet, amely hozzájárul az egyén testi-lelki egészségéhez. Amikor az anyagi helyzet és a gazdasági bizonytalanság így befolyásolja a nyaralási terveket, az közvetlen hatással van a magyarok életminőségére.

Ha a rosszul fizető munkád miatt idén te sem jutsz el vakációzni, ideje, hogy körülnézz a jobinfo.hu ajánlatai között. Átlátható nyitóoldallal, praktikus szűrési lehetőségekkel, tematizált állásokkal várnak, hogy azonnal megtaláld, amit keresel. Ha nincs még önéletrajzod, töltsd ki a profilodat és generálj CV-t az adatokból fél perc alatt! Használd álláskeresői fiókodban a beállításokat: iratkozz fel akár bér alapú hírlevélre, az Álommunkahely funkcióval pedig rögzítheted, ha van olyan cég, akinek a hirdetései különösen érdekesek számodra!

Ide pedig feltöltheted önéletrajzodat azért, hogy még pontosabb ajánlatokat kaphass, illetve esélyes leszel nyereményjátékuk fődíjára is, ami bruttó 2 Millió Ft készpénz!

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Rácz András fontos kijelentést tett az orosz mozgósításról

Rácz András fontos kijelentést tett az orosz mozgósításról

Idén már nem lesz.

Mészáros Lőrincék hivatalosan is újabb bankkal bővültek

Mészáros Lőrincék hivatalosan is újabb bankkal bővültek

AZ MBH Csoport ismét növekedett.

A fenyegetésnél többre lenne szükség, hogy csökkenjenek az üzemanyagárak

A fenyegetésnél többre lenne szükség, hogy csökkenjenek az üzemanyagárak

A kérdés, hogy a tavaly már megbukott ársapka jön vissza, vagy van más eszköz a magyar politikusok tarsolyában?

Közbeszerzést írt ki a BKK

Közbeszerzést írt ki a BKK

Több szerződés is lejár, ezek helyére keresnek újakat.

© 2023 (v2.202102)