“Ha Magyarországra jössz…” – avagy a “félelmetesen veszélyes” és titokzatos külföldiek, akik átformálják a magyar munkaerőpiacot

Az utóbbi időben egyre több szó esik a magyarországi munkaerőpiacról, és arról, hogy milyen mértékben jelennek meg a külföldi vendégmunkások, különösen az ázsiai országokból. 2023 januárjában a nálunk élő külföldiek száma rekordmagas volt, összesen 226 ezer főt tett ki.

De vajon mennyit változott a helyzet az elmúlt évtizedekben, és mit jelentenek ezek a számok a gyakorlatban? A KSH honlapján csaknem 30 évnyi adatot böngészhetünk, amiből több tendencia is látszik.

Egyfelől érdekes megfigyelni, hogy bő tíz évvel ezelőtt, 2011-ben már csaknem ugyanennyi külföldi élt itt. Az azóta bekövetkezett átmeneti csökkenést követően sokkal inkább átrendeződést látunk. A bevándorlók száma nem sokat változott a tíz évvel ezelőttihez képest, az összetételük viszont jelentősen átalakult: az európaiak kevesebben lettek, míg az ázsiaiak többen. 

Ez extrán mulatságos az elmúlt tíz év történéseinek tükrében, és rámutat arra, hogy valójában mennyire nincs köze a tényleges szabályozásnak és gazdasági irányításnak a kampányüzenetekhez.

Az ázsiai munkavállalók megjelenése a magyar munkaerőpiacon

Az ázsiai munkaerő iránti fokozódó igény több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt nagy számban jöttek létre olyan új munkahelyek, ahol a pozíciók képzettséget és nyelvtudást nem igényelnek, viszont nagy mennyiségben olcsó munkaerőre van szükség. Ilyen pozíciókra szervezetten hoznak be például indiai, pakisztáni, mongol munkaerőt.

A másik nagy csoport, akik a szociális ellátásban, ház körüli munkákban jelennek meg, itt egyre többször hallani Fülöp-szigeteki és Thai, jellemzően női vendégmunkásokról, akik házvezetői, takarítói, idősgondozói pozíciókban bukkannak fel egyre sűrűbben.

Honnan jönnek a legtöbben?

Bár a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat eddigi szokásától eltérően nem hozta nyilvánosságra 2022-es “Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon” jelentését, a korábbi évek adataiból (2010-2021 között minden jelentés elérhető) látható, honnan érkeznek a legtöbben hazánkba. 

A legfrissebb adatok szerint a legtöbben Vietnam, India, Kína, Törökország, Korea, Koszovó, Mongólia, Fülöp-szigetek, Thaiföld és Oroszország állampolgárai közül érkeznek.

2021-ben az Indiából érkezők száma növekedett a legjelentősebb mértékben, közel 80%-kal, de jelentősen nőtt az Oroszországból érkezők száma is, 60% feletti mértékben. 40% feletti növekedést mutat a Kínából, Mongóliából és Thaiföldről érkezők száma. Kis mértékű csökkenés kizárólag Dél-Korea esetében tapasztalható.

Általános iskolai végzettség, feldolgozóipari munka

A külföldi munkavállalók jellemzően a feldolgozóipar, a kereskedelem, az építőipar, és az információ- és kommunikációs szektorban helyezkednek el, ez a négy ágazat viszi el a bevándorló dolgozók csaknem kétharmadát.

2021-ben a kiadott munkavállalási engedélyek közel fele (42,2%) általános iskolai végzettségűek részére lett kiállítva. A diplomások részére 29,9%-ot adtak ki, míg a szakmunkás végzettségűek részére 13,5%-át.

Az érvényes munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldi munkavállalók leginkább a Közép-Magyarországi régióban dolgoznak, ezen belül is Budapest kiemelkedő helyet foglal el, ahol az összes érvényes engedéllyel rendelkező munkavállaló 51,9%-a volt foglalkoztatva.

A környező országokból érkezők

Létezik az eddigieken kívül egy speciális jogállású munkavállalási csoport, akinek engedélyre nem, csupán bejelentésre van szüksége. Ide jellemzően a szomszédos országok polgárai és egyéb, a vonatkozó, gyakran változó kormányrendelet által definiált országokból érkezők tartoznak. 

A munkáltatók 2021. évben összesen 14 870 külföldi, szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, valamint az említett kormányrendelet szerinti szomszédos harmadik országbeli munkavállalót jelentettek be.  

Közülük a legtöbben ukránok (kb 4500 fő), őket követik a románok (3100 fő) majd nagy lemaradással az olaszok, szlovákok, szerbek, 6-700 fő körüli létszámmal. Ez a csoport a statisztika szerint nagyon hasonlóan iskolázott (iskolázatlan), mint a korábban tárgyalt, engedéllyel letelepedők. 

Ha Önnek éppen munkaerőre van szüksége, nézzen szét a jobinfo.hu hirdetési csomagjai között, vagy keresse kollégáinkat kedvezményes ajánlatért itt.

A Prémium csomagra most extra kedvezmény jár és több módon is támogatást kap hirdetése, a sikeresség érdekében.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Magyarország elbukhat egy nemzetközi posztot

Magyarország elbukhat egy nemzetközi posztot

Hiába tartják megfelelő jelöltnek Izsák-Ndiaye Ritát az EBESZ-ben, nem biztos, hjogy megkapja a posztot. 

Ide lőjetek! - üzeni Orbán Viktor váratlan húzással kritikusainak Strasbourgban, kemény délutánja lehet

Ide lőjetek! - üzeni Orbán Viktor váratlan húzással kritikusainak Strasbourgban, kemény délutánja lehet

Úgy tűnik, a magyar miniszterelnök a szokásos taktikájával megpróbál előnyt kovácsolni abból, hogy sokan szeretnék kényelmetlen helyzetbe hozni az EP-ben.

Magyar Péter nekiment két fideszesnek az EP-ben

Magyar Péter nekiment két fideszesnek az EP-ben

A Tisza Párt elnöke lendületes felszólalásban olvasott be Nagy Istvánnak és Dömötör Csabának.

Magyarországra utazhatott egy volt lengyel miniszterhelyettes, akit komoly bűncselekményekkel vádolnak

Magyarországra utazhatott egy volt lengyel miniszterhelyettes, akit komoly bűncselekményekkel vádolnak

Hogy várhatóan meddig marad, azt egyetlen lengyel lapnak sem sikerült kiderítenie.

© 2024 (v2.202102)