Nettó 500 ezerért sincs ember, avagy ki kamuzik a munkaerőpiacon?

Mindannyian ismerjük a mondást, amikor valaki a maga szemében a gerendát sem veszi észre, ám a máséban a szálkát is meglátja. Ez gyakran a munkaerőpiacon is elég jól érzékelhető: egyik oldalról a munkavállalók panaszai hallatszanak, hogy mennyire gonoszak a munkaadók, milyen kevés fizetést ajánlanak, és elképesztő elvárásaik vannak. Másik oldalról pedig a munkaadók jajveszékelnek, hogy bár készek lennének jól fizetni, mégis képtelenek embert találni.

Ez néhány szektorban még inkább jellemző, ilyen panaszokat naponta hallunk például a vendéglátásban tevékenykedőktől. Hogy melyik oldal mondja az igazat? Nos, a valóság szinte biztosan valahol a két vélemény között helyezkedik el.

A minap egy közösségi média platformon jött szembe ez a furcsa helyzet. Számtalan álláskereső adta ki mérgét egy poszt alatt, sorakoztak a panaszok, hogy milyen szemetek ezek a munkaadók! A sérelmek között szerepelt az alacsony bér, a nem kielégítő munkakörülmények, a fizetetlen túlórák – és még sorolhatnánk.

Ám a közösségi média poszt jellegéből adódóan nem csak a munkavállalóknak adott hangot, hamarosan egy vállalkozó is csatlakozott a beszélgetéshez. És mi volt a baja? Hát, hogy az emberek egyszerűen lusták és “brahiból nem dolgoznak”. Gyorsan csatlakoztak hozzá más vállalkozók is, jelezve, hogy bármit tenne az ember, egyszerűen nincs, aki dolgozzon, akkor sem, ha nettó 450-500 ezer forintos fizetést kínálnak.

A munkavállalói oldal persze felkapta a vizet erre, és visszavágtak: szerintük ezek a magas fizetési ajánlatok csak látszólag léteznek, hiszen az alkalmazott gyakran csak minimálbérrel van bejelentve, a többit pedig zsebbe adják.

A lényeg? Mint mindig, a helyzet árnyalt. Igen, vannak vállalkozók, akik tisztességesen szeretnének eljárni, de egyszerűen nem találnak embert. Másrészt, biztos, hogy vannak olyan munkaadók is, akik nem etikus módon próbálják meg növelni a profitjukat. Hasonlóképpen, vannak munkavállalók, akik keményen dolgoznak és csupán méltányos bért szeretnének, míg mások kevésbé hajlandók megdolgozni a pénzükért.

Azt gondolnánk, hogy egy olyan nem éppen ritka problémára, mint a munkaerőpiaci feszültségek a Nobel-díjas közgazdászok már rég tudják a megoldást, de ez sajnos nem így van. A vállalkozóként tisztességes bérek kigazdálkodása egy olyan gazdaságban, ahol a vásárlóközönség nagy része éhbérért dolgozik, és emiatt ultra-mega-árérzékeny, komoly kihívás. Különösen, amikor Magyarországon a legfrissebb hivatalos statisztikák szerint a nettó medián bér 306 700 forint.

Ha te is úgy érzed, hogy munkaadóid nem becsülnek meg eléggé és szívesen keresnél jobban fizető állást, regisztrálj a jobinfo.hu megújult oldalán. 

A jobinfo.hu-n több ezer állás között válogathatsz; a szűrőket használva pontosíthatod a keresésedet; ha kitöltötted az álláskeresői profilodat, nagy összegű nyeremény teheti könnyebbé a nyaradat, de az adatokból pár kattintással önéletrajzot generálhatsz és még számos új funkcióval vár az egyik legrégebbi állásportál!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hunbrakadavarbramagyarka

Hunbrakadavarbramagyarka

A modern demokrácia és a fejlett társadalom erejét mutatja, ha minél szélesebb körben érvényesül a vélemény- és szólásszabadság.

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Magyar Péter hajlandó leülni vitázni Dobrev Klárával és Deutsch Tamással a köztévé élő műsorában.

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Donyeck megyét egész nap támadták az oroszok.

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

A tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai lakáspiac - közölte a Duna House szombaton.

© 2024 (v2.202102)