Használt lakást már nem is vehetek a falusi CSOK-ból?! Döbbenet!

A válasz pedig az, hogy de igen. Igaz ehhez bizonyos feltételeknek teljesülniük kell.  Kedd este jelent meg az a két kormányrendelet, amely a már három hete beharangozott Babaváró és falusi CSOK változásait pontosítja. Volt néhány meglepetés! Nézzük a részleteket!

Mint ismeretes, 2024. jan. 1-től az 5000-nél nagyobb lakosú településeken megszűnik a CSOK, ugyanakkor a falusi CSOK és a Babaváró összege emelkedik, van azonban néhány részlet, ami csak most derült ki a 2023.07.11-én este  megjelent Magyar Közlönyben

  • A kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, valamint
  • A babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet módosításáról szóló rendeletekből.

Mai cikkünkben a legfontosabb változásokat igyekszünk összefoglalni.

Hogyan változik a Babaváró?

Ahogyan azt már korábbi cikkünkben is megírtuk, a Babaváró összege 2024. január 1-től a korábbi 10 millió forintról 11 millióra emelkedik, azonban most már csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a hölgytag még nem töltötte be a 30. életévét. Az intézkedés bevezetésének első egy évében azonban lesz egy év átmenet, azaz 2024.01.01-től 2024.12.31-ig azok a 30 és 40 év közötti nők még fel tudják venni a hitelt, akik igazolni tudják várandósságukat. Ebben tehát nincs változás a három héttel ezelőtti bejelentéshez képest.

Mire vehető fel és milyen esetben emelkedik a falusi CSOK összege?

A falusi CSOK-nál fontos változás, hogy az érintett településeken új építésű lakásra nem, csak új építésű házra vehető fel a támogatás, és mivel új építésű házra eddig sem a falusi CSOK, hanem a normál CSOK összege volt a felvehető, így ennek mértéke nem változott, azaz továbbra is marad 1 gyermek esetében 600 ezer, 2 gyermek esetében 2,6 millió, 3 vagy annál több gyermek esetében pedig 10 millió forint. Itt jegyezzük meg, hogy a preferált településeken eddig sem volt jellemző az új építésű lakások, csak az új építésű családi házak vásárlása, építése, ezért érthető, hogy miért nem vonatkozik már ezekre a támogatás.

További jelentős változás, hogy használt lakóingatlan vásárlásra nem vehető fel a falusi CSOK, csak már meglévő használt lakóingatlan korszerűsítésre és bővítésre, ez alól azonban kivételt jelent az az eset, amikor a vásárlással egyidejűleg bővítünk és/vagy korszerűsítünk is. Ugyanakkor nem vehető igénybe a támogatás, ha az igénylő az általa 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja így visszavásárolni.

Már meglévő használt lakóingatlan korszerűsítése és bővítése, illetve használt lakóingatlan vásárlása és korszerűsítése, bővítése esetén a támogatás mértéke az alábbi táblázatban összefoglaltak szerint nő.

Itt fontos megjegyezni, hogy a lakásvásárlásra és korszerűsítésre, bővítésre felvett támogatás esetén, a vásárlásra fordított összeg nem haladhatja meg az igényelhető összeg 50%-át.

Emellett a rendeletből az is kiderül, hogy használt lakóingatlan vásárlása és bővítése, korszerűsítése esetén, vagy már meglévő használt lakóingatlan bővítése, korszerűsítése esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség megfizetéséhez adó-visszatérítési támogatást lehet igényelni. Az adó-visszatérítési támogatás a költségekre egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján igényelhető, összege megegyezik a bővítéshez, illetve a korszerűsítéshez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de nem haladhatja meg az 5 000 000 forintot. Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag a 27 százalékos általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla benyújtása esetén vehető igénybe, az 5 százalékos általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Lakossági észrevételeket is figyelembe vett a MÁV-START új menetrendjének kialakításánál. 

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett és nem is kívánjuk legalizálni - tudatta a Karsai-ügy kapcsán az Igazságügyi Minisztérium.

Elkaszálják a Római partot?

Elkaszálják a Római partot?

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Kedden tárgyalták a Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, és ennek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték. 

© 2023 (v2.202102)