CSAPATÉPÍTŐ? NE MÁÁR! -vagy mégis?

Nemrég egy zárt csoport komment szekciójában merült fel a kérdés, hogy kötelezheti-e a munkáltató a munkavállalót csapatépítőre. És egyáltalán muszáj részt venni egy ilyenen és jópofizni a kellemetlen kollégákkal/főnökkel? Mi van, ha a csapatépítő nem munkaidőben van, és ha igen, de nem megyünk, akkor szabit kell kivenni? A probléma különösen érzékenyen érintheti azokat, akik inkább introvertáltak, de azok sincsenek könnyű helyzetben, akik nem jönnek ki a kollégákkal és/vagy a főnökkel. És ebből rögtön adódik is a következő kérdés: hogyan kezelhetők a munkahelyi konfliktusok?

Lássuk mindenek előtt a hivatalos jogi útmutatót erre vonatkozóan: a jogászvilág.hu oldal szerint 

“A munkavállaló természetesen csak a munkaszerződése szerinti munkakörbe tartozó feladatok ellátására kötelezhető. Nem utasítható olyan képzésben való részvételre, amely teljesen irreleváns a szerződése szerinti munkakörhöz képest. A szoftverfejlesztő, vagy a logisztikus munkakörbe nyilvánvalóan nem tartozik bele, hogy bekötött szemmel játsszon kötélhurkoló játékot. Ugyanakkor minden munkavállalónak, bármely munkakörben törvényi kötelessége a munkatársaival együttműködni. Ez alapján pedig előírhatóak olyan feladatok, képzések, amelyek célja kifejezetten a munkavállalók közötti csapatépítés. Jogi oldalról közelítve, hivatkozhatunk a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás intézményére is. Ez alapján a munkáltató utasíthatja a munkavállalót olyan feladatra is, amely egyébként nem tartozik a munkakörébe, évi 44 munkanap erejéig.”

Rossz munkahelyi légkörben dolgozni nem éppen szívderítő, ilyenkor örülünk, ha gyorsan letudjuk a munkát, mire vége a munkaidőnek és a hátunk közepére sem hiányzik egy csapatépítő tréning. Holott a csapatépítőket pont arra találták ki, hogy a munkatársak oldottabb légkörben jobban megismerhessék egymást, ami akár a munkahelyi konfliktusok megoldásában is segíthet, és mindenképpen erősíti a csapatszellemet, a csapatmunkát.

Mindez azonban csak akkor igaz, ha a csapatépítő jól van megszervezve. Az, hogy sokan nem szeretnek csapatépítőre járni, valószínűleg onnan ered, hogy jártak már pár igen rosszul szervezett programon.

Menjek, vagy sem?

Felmerül tehát a kérdés, hogy menjünk-e a csapatépítőre vagy sem? Nos, ha az adott cégnél voltál már csapatépítőn, ami pocsékul sikerült, és a program épp hétvégére esik, akkor könnyen kimentheted magadat, azonban ha a csapatépítő kizárólag a munkaidőt érinti, akkor valószínűleg nincs menekvés, és csak reménykedhetsz benne, hogy ezúttal jobban sikerül majd. Ha muszáj menni, próbálj meg jó arcot vágni hozzá, és ne keresd a konfliktusokat. 

Azoknak pedig, akik a jelenlegi munkahelyükön még nem voltak csapatépítőn, ajánljuk, hogy tegyenek egy próbát. Egy jól szervezett összejövetelen ugyanis mindenkinek egy sokkal emberibb arcát ismerheted meg, így épp a legjobban utált kollégádról derülhet ki, hogy rengeteg közös van bennetek, és még az is lehet, hogy meglepődsz, mert  rájössz, hogy a főnök életét nem a cég sikerességéért folytatott harc tölti ki 7/24-ben. Ha feloldatlan konfliktusod van bárkivel, akkor itt akár lehetőség is nyílhat arra, hogy ezt normálisan megbeszéld vele.

Félénk vagyok, csapatépítőzni akarok…. vagy mégsem?

A zárkózottabbaknak még inkább ajánljuk a céges programokon való részvételt, különösen akkor, ha egyébként semmi problémájuk nincs a társasággal. Tudjuk, hogy az ilyen programokon való megjelenés szorongást válthat ki belőlük, de pont ennek (fel)oldásában segíthet, ha részt vesz egy ilyen eseményen.

Rossz a légkör, váltsak vagy maradjak? 

Akárhogyan is döntesz a csapatépítővel kapcsolatban, a munkahelyi konfliktusok maguktól biztosan nem fognak megoldódni. Van azonban egy jó hírünk: egy ilyen konfliktus mindig két emberen múlik, akik közül az egyik Te magad vagy! Muszáj tűrnöd csendben a másik piszkálódását, lustaságát, vagy azt, hogy az egész csapat levegőnek néz – vagy az a jobb, ha kiállsz magadért? A válasz az, hogy nem, tűrni semmiképpen nem szabad, hiszen az akár az egészséged rovására is mehet, csakúgy mint a veszekedés, így a másik torkának ugrani sem érdemes. Állj ki magadért, de tedd mindezt kulturáltan, okosan érvelve akkor is, ha a másik erre képtelen, ne süllyedj le az ő szintjére. Ha pedig sikerül a dolgokat normálisan megbeszélni, és beigazolódik, hogy te is hibáztál, akkor ismerd be a tévedésedet,  és igyekezz legközelebb jobban odafigyelni.

Ha pedig úgy érzed, hogy a pozitív hozzáállásod ellenére a helyzet a másik miatt megoldhatatlan és ezt hatalmas tehernek éled meg, akkor ne félj kilépni a mérgező munkahelyi környezetből: a jobinfo.hu-n több ezer munkahely közül válogathatsz! A tematikus szűrők segítenek a célzottabb keresésben; ha feliratkozol a hírlevélre, mindig értesülhetsz az aktualitásokról, sőt, már a bérkalkulátor is elérhető!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

Zelenszkij újra tisztogatásra kényszerül, a Kreml meg van győződve róla, hogy amerikai-ukrán támadás érte a Krím-félszigetet. Háborús összefoglaló. 

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével beszélgetett újságírónk, Vég Márton.

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Állítólag a Fidesz ECR-hez való csatlakozása is téma lesz.

© 2024 (v2.202102)