CSAPATÉPÍTŐ? NE MÁÁR! -vagy mégis?

Nemrég egy zárt csoport komment szekciójában merült fel a kérdés, hogy kötelezheti-e a munkáltató a munkavállalót csapatépítőre. És egyáltalán muszáj részt venni egy ilyenen és jópofizni a kellemetlen kollégákkal/főnökkel? Mi van, ha a csapatépítő nem munkaidőben van, és ha igen, de nem megyünk, akkor szabit kell kivenni? A probléma különösen érzékenyen érintheti azokat, akik inkább introvertáltak, de azok sincsenek könnyű helyzetben, akik nem jönnek ki a kollégákkal és/vagy a főnökkel. És ebből rögtön adódik is a következő kérdés: hogyan kezelhetők a munkahelyi konfliktusok?

Lássuk mindenek előtt a hivatalos jogi útmutatót erre vonatkozóan: a jogászvilág.hu oldal szerint 

“A munkavállaló természetesen csak a munkaszerződése szerinti munkakörbe tartozó feladatok ellátására kötelezhető. Nem utasítható olyan képzésben való részvételre, amely teljesen irreleváns a szerződése szerinti munkakörhöz képest. A szoftverfejlesztő, vagy a logisztikus munkakörbe nyilvánvalóan nem tartozik bele, hogy bekötött szemmel játsszon kötélhurkoló játékot. Ugyanakkor minden munkavállalónak, bármely munkakörben törvényi kötelessége a munkatársaival együttműködni. Ez alapján pedig előírhatóak olyan feladatok, képzések, amelyek célja kifejezetten a munkavállalók közötti csapatépítés. Jogi oldalról közelítve, hivatkozhatunk a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás intézményére is. Ez alapján a munkáltató utasíthatja a munkavállalót olyan feladatra is, amely egyébként nem tartozik a munkakörébe, évi 44 munkanap erejéig.”

Rossz munkahelyi légkörben dolgozni nem éppen szívderítő, ilyenkor örülünk, ha gyorsan letudjuk a munkát, mire vége a munkaidőnek és a hátunk közepére sem hiányzik egy csapatépítő tréning. Holott a csapatépítőket pont arra találták ki, hogy a munkatársak oldottabb légkörben jobban megismerhessék egymást, ami akár a munkahelyi konfliktusok megoldásában is segíthet, és mindenképpen erősíti a csapatszellemet, a csapatmunkát.

Mindez azonban csak akkor igaz, ha a csapatépítő jól van megszervezve. Az, hogy sokan nem szeretnek csapatépítőre járni, valószínűleg onnan ered, hogy jártak már pár igen rosszul szervezett programon.

Menjek, vagy sem?

Felmerül tehát a kérdés, hogy menjünk-e a csapatépítőre vagy sem? Nos, ha az adott cégnél voltál már csapatépítőn, ami pocsékul sikerült, és a program épp hétvégére esik, akkor könnyen kimentheted magadat, azonban ha a csapatépítő kizárólag a munkaidőt érinti, akkor valószínűleg nincs menekvés, és csak reménykedhetsz benne, hogy ezúttal jobban sikerül majd. Ha muszáj menni, próbálj meg jó arcot vágni hozzá, és ne keresd a konfliktusokat. 

Azoknak pedig, akik a jelenlegi munkahelyükön még nem voltak csapatépítőn, ajánljuk, hogy tegyenek egy próbát. Egy jól szervezett összejövetelen ugyanis mindenkinek egy sokkal emberibb arcát ismerheted meg, így épp a legjobban utált kollégádról derülhet ki, hogy rengeteg közös van bennetek, és még az is lehet, hogy meglepődsz, mert  rájössz, hogy a főnök életét nem a cég sikerességéért folytatott harc tölti ki 7/24-ben. Ha feloldatlan konfliktusod van bárkivel, akkor itt akár lehetőség is nyílhat arra, hogy ezt normálisan megbeszéld vele.

Félénk vagyok, csapatépítőzni akarok…. vagy mégsem?

A zárkózottabbaknak még inkább ajánljuk a céges programokon való részvételt, különösen akkor, ha egyébként semmi problémájuk nincs a társasággal. Tudjuk, hogy az ilyen programokon való megjelenés szorongást válthat ki belőlük, de pont ennek (fel)oldásában segíthet, ha részt vesz egy ilyen eseményen.

Rossz a légkör, váltsak vagy maradjak? 

Akárhogyan is döntesz a csapatépítővel kapcsolatban, a munkahelyi konfliktusok maguktól biztosan nem fognak megoldódni. Van azonban egy jó hírünk: egy ilyen konfliktus mindig két emberen múlik, akik közül az egyik Te magad vagy! Muszáj tűrnöd csendben a másik piszkálódását, lustaságát, vagy azt, hogy az egész csapat levegőnek néz – vagy az a jobb, ha kiállsz magadért? A válasz az, hogy nem, tűrni semmiképpen nem szabad, hiszen az akár az egészséged rovására is mehet, csakúgy mint a veszekedés, így a másik torkának ugrani sem érdemes. Állj ki magadért, de tedd mindezt kulturáltan, okosan érvelve akkor is, ha a másik erre képtelen, ne süllyedj le az ő szintjére. Ha pedig sikerül a dolgokat normálisan megbeszélni, és beigazolódik, hogy te is hibáztál, akkor ismerd be a tévedésedet,  és igyekezz legközelebb jobban odafigyelni.

Ha pedig úgy érzed, hogy a pozitív hozzáállásod ellenére a helyzet a másik miatt megoldhatatlan és ezt hatalmas tehernek éled meg, akkor ne félj kilépni a mérgező munkahelyi környezetből: a jobinfo.hu-n több ezer munkahely közül válogathatsz! A tematikus szűrők segítenek a célzottabb keresésben; ha feliratkozol a hírlevélre, mindig értesülhetsz az aktualitásokról, sőt, már a bérkalkulátor is elérhető!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Elkaszálják a Római partot?

Elkaszálják a Római partot?

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Kedden tárgyalták a Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, és ennek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték. 

Karsai Dániel személyesen is beszélt Strasbourgban

Karsai Dániel személyesen is beszélt Strasbourgban

Karsai Dániel megrázó szavai az emberek szívéig hatoltak. 

Februárban néz rá a költségvetésre a kormány

Februárban néz rá a költségvetésre a kormány

Minden rendben lesz a gazdasági kormányzat szerint, várják a lakossági befektetőket.

© 2023 (v2.202102)