Az 5 leggyakoribb hiba, ha sosem hívnak be állásinterjúkra

Állandóan pályázol, de sosem hívnak be interjúkra? Nagyon elkeserítő helyzet, ami egy idő után teljesen aláássa az ember önbizalmát. Ráadásul a jelentkezések elkészítése sokszor nagyon idő- és munkaigényes, ha pedig még csak válaszra sem méltatnak a cégek, igen nehéz újra és újra nekilátni, hogy igazán ütős csomagot adj be.

Sok oka lehet annak, ha nem jutsz el az első interjúkig sem, lássuk a leggyakoribbakat. Ha ezek közül annyit kijavítasz, amennyit csak tudsz, sokat fognak javulni az esélyeid.

Túl régen meghirdetett állásokra jelentkezel

A legnagyobb esélyed akkor van állásinterjúra, ha az elmúlt néhány hétben közzétett pozíciókra összpontosítasz. A hónapok óta fent lévő hirdetéseket jó eséllyel már rég betöltötték, csak éppen senki nem foglalkozott vele, hogy levegye őket a hirdetési oldalakról. Ilyenekre felesleges pazarolnod az energiáidat.

Ahhoz, hogy lépést tudj tartani az új hirdetésekkel, érdemes beállítani e-mail figyelőket a számodra releváns cégekre és munkakörökre, így biztosan nem maradsz le az izgalmas ajánlatokról.

Csak egyféle önéletrajzot használsz

A toborzók azonnal felismerik azokat a jelölteket, akik akármilyen munkakörre nyitottak, és azonnal ki is zárják őket. A legjobb jelöltek azok, akik abban a munkában nagyon profik, amikre épp embert keresnek.

Sok cég alkalmaz automatizált jelentkező-követő rendszert annak érdekében, hogy gyorsan kiválassza a legjobb jelölteket. Ha az önéletrajzod vagy kísérőleveled nem tartalmazott eleget a munkaköri leírásban felsorolt kulcsszavakból, a rendszer a nulladik lépésben kizár, és a jelentkezésed el sem fog jutni egy hús-vér HR-es szeme elé.

Először tanulmányozd a munkaköri leírást, majd dolgozz az önéletrajzodon. Azonosítsd a hirdetésben lévő legfontosabb kulcsszavakat és készségeket, és illeszd be ezeket az önéletrajzod megfelelő szakaszaiba. Ez segít átjutni a gépi szűrőn, és felkelteni a HR-es figyelmét.

Túlképzett vagy

Akármilyen komikus is, az elvártnál több tapasztalat ugyanúgy nem jó, mint a túl kevés. A munkaadók ugyanis általában attól félnek, hogy aki tapasztaltabb, képzettebb, mint amit az adott munkakör kívánna, az nem lel majd elég kihívást a feladatban, és emiatt csak ideiglenesen vállalja el az adott munkát, amíg jobbat nem talál. Ez pedig a cégnek azt jelenti, hogy hamarosan megint kezdhet új jelöltet keresni.

Ezért a munkaadók nagyobb eséllyel választanak olyan jelöltet, akinek a képességei szorosabban illeszkednek a munkakör elvárásaihoz. Például egy projektmenedzser túlképzettnek számít, ha projekt koordinátori pozícióra jelentkezik, így hiába rázná ki kisujjából a feladatokat, valószínűleg mégsem kapja meg az állást.

Helyesírási hibák vannak az önéletrajzodban, motivációs leveledben

Hiába nem magyartanárnak jelentkezel, ha az önéletrajzodban hibák vannak, az nem vet jó fényt rád, hiszen a munkaadó szemszögéből már a jelentkezés során sem voltál megfelelően gondos.

Ezért többször is olvasd el az önéletrajzod és kísérőleveled, hogy biztosan ne maradjon benne elírás. Az is segít, ha egy barát, vagy családtag is megnézi, még mielőtt elküldöd azt a munkaadónak, friss szem mindig könnyebben veszi észre a hibákat.

Nem követted az utasításokat

Manapság egyre gyakoribb, hogy az álláshirdetés valamilyen speciális utasítást ad a jelentkezés módjára nézve, például, hogy pontosan milyen tárgya legyen az elküldött e-mailnek, milyen szónak, vagy kifejezésnek kell mindenképpen szerepelnie a motivációs levélben, vagy, hogy milyen fájlformátumban kell feltölteni az önéletrajzot, milyen dokumentum másolatokat kell csatolni a CV mellé; esetleg milyen meghatározott idősávban kell telefonon beszélni a céggel, hogy megadják, hova küldd el az önéletrajzot.

Ezeket a speciális utasításokat ráadásul leggyakrabban valahol a hosszú álláshirdetésben “elrejtve” közlik, így szűrve ki azokat, akik még a hirdetést sem olvassák végig. Az ilyen speciális lépések elvárása egyszerű módja annak, hogy a munkaadók leszűkítsék a jelentkezők körét, hiszen miért lennél képes a munkád során követni az utasításokat, ha már a jelentkezéskor sem sikerült.

Ha Önéletrajzra van szükséged, töltsd ki a jobinfo.hu oldalon az álláskeresői profilod, majd ha ez kész, egy kattintással tudsz CV-t generálni. Tavasszal megújult hazánk egyik legrégibb állásportálja, amely több ezer ajánlattal vár, illetve regisztrálhatsz bővülő önéletrajz-adatbázisukba is. A blogon pedig számos egyéb érdekes cikket olvashatsz a munka világából.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hunbrakadavarbramagyarka

Hunbrakadavarbramagyarka

A modern demokrácia és a fejlett társadalom erejét mutatja, ha minél szélesebb körben érvényesül a vélemény- és szólásszabadság.

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Magyar Péter hajlandó leülni vitázni Dobrev Klárával és Deutsch Tamással a köztévé élő műsorában.

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Donyeck megyét egész nap támadták az oroszok.

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

A tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai lakáspiac - közölte a Duna House szombaton.

© 2024 (v2.202102)