Nem hagy élni a góré? Mihez kezdjünk a túlbuzgó főnökkel

A főnök mindenbe beleszól? Lényegtelen részleteken lovagol állandóan? Annyit kell vele tárgyalni, egyeztetni, neki jelenteni, hogy az már a tényleges munkára fordítható idő rovására megy? Ha ilyen dolgokat tapasztalsz a munkahelyen, akkor bizony téged is megáldott a sors egy túlbuzgó felettessel, vagy hivatalosabban mondva egy olyan vezetővel, akinek mániája a mikromenedzsment.

Márpedig a folyton a nyakunkba lihegő főnök nem csak idegesítő, hanem kártékony is, hiszen amikor a folyamatos ellenőrzéssel és fontoskodással az alkalmazottak szabadságát és önállóságát korlátozzák, azzal a munkahelyi légkör is mérgezőbb lesz. A mikromenedzsment gyakran stresszt és elégedetlenséget okoz, gátolja a kreativitást, és legfőképpen: végtelenül idegörlő.

Mihez kezdj azzal, ha a főnök nálad is mikromenedzsel? Első körben próbálj meg rájönni, miért történik mindez. A jelenségnek sok oka lehet, és a különböző okok esetében más-más stratégia kell a hatékony kezeléshez.

Volt-e gond korábban a munkáddal?

Ne kerülgessük az elefántot, van, hogy valakinek azért ellenőrzik állandóan a munkáját, mert korábban már előfordult, hogy nem, vagy rosszul végezte azt. Ha a szoros emberfogás nálad is ebből következik, akkor először is neked kell bizonyítani, hogy már rendelkezel a jó munkához szükséges tudással és hozzáálllással.

A főnök szorong

Szintén nagyon gyakori, hogy a túlzott ellenőrzés és mindenbe beleszólás mögött a vezető lelki bajai, leggyakrabban szorongása lapul meg. Az ilyen főnök egyfolytában attól retteg, hogy a csapatotok nem teljesít majd elég jól, és amiatt mászik rá mindenkire. Ez ellen a legjobban azzal tudsz védekezni, ha felismered, mitől fél, azzal kapcsolatban megnyugtatod, és eközben pedig világosan demonstrálod, hogy minden szükséges tudás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a feladataidat remekül elvégezd egyedül is.

Újonc vezető

A frissen kinevezett menedzserek gyakori hibája a mikromenedzsment, annyira biztosak akarnak lenni abban, hogy minden rendben megy, hogy abba is belefolynak, amibe nem kéne. Ha ez a helyzet, sokat segítesz mindkettőtöknek, ha konstruktívan visszajelzéseket adsz neki, hogyan tudná hatékonyabban felügyelni a munkát, és milyen hozzáállással tudja a te munkavégzésedet a legjobban támogatni.

Tapasztalt vezető

Nehezebb dió, ha már régi motoros a főnök, és mégis mindenbe beleszól, jóval nagyobb feladat az ő viselkedését átformálni. Azonban ha az világosan kiderül, hogy nem a te teljesítményeddel van baj, érdemes azon dolgozni, hogy kettőtök között megerősödjön a munkahelyi bizalom – és ezáltal csökkenjen a szoros felügyelet.

A főnök főnökei pszichopaták

Ha a főnököt egyfolytában nyomaszják a még feljebb lévő vezetők, könnyen lehet, hogy a mikromenedzseléssel próbálja megőrizni a saját lelki egészségét, mert úgy érzi, így legalább bizonyos dolgok felett van kontrollja. Ha ez a helyzet, a megoldás abban rejlik, ha együtt tudtok beszélni a probléma fő okairól – például, hogy ő mivel kapcsolatban szokott kritikákat kapni -, és arról, hogyan tudjátok ezeket a leginkább kiküszöbölni.

A fenti helyzetekből látszik, hogy a túlbuzgó, életünket megkeserítő főnök viselkedése elvileg megváltoztatható, de ehhez őszinte kommunikációra és nem kevés közös munkára van szükség.

A nagyobb gond az, ha a főnök nem hajlandó elismerni, hogy szükségtelen mértékben mászik bele mindenbe. Évek óta sikeresen dolgozol ugyanabban a munkakörben, ő mégis óránként megjelenik, és számonkérő hangsúllyal beszámoltat? Senki nem látja a havi összesítő riportot a ti csapatotokon kívül, de ragaszkodik hozzá, hogy változtasd meg a fejléc színét és betűtípusát? Az önreflexió nélküli mikromenedzser igazi török átok, ha ilyennel vert meg a sors, a HR szakértők tanácsa egyértelmű: MENEKÜLJ!

A “meneküléshez” pedig adunk egy egyenes utat: a tavasszal megújult jobinfo.hu-n több ezer állásajánlat vár! Kulcsszó, vagy kategória, illetve lokáció megadásával finomíthatod a találati listát; ha feliratkozol a hírlevélre, rendszeresen kapod a Neked releváns ajánlatokat, ha pedig kitöltöd itt az adataidat, még nyeremény is ütheti a markodat!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hunbrakadavarbramagyarka

Hunbrakadavarbramagyarka

A modern demokrácia és a fejlett társadalom erejét mutatja, ha minél szélesebb körben érvényesül a vélemény- és szólásszabadság.

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Magyar Péter hajlandó leülni vitázni Dobrev Klárával és Deutsch Tamással a köztévé élő műsorában.

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Donyeck megyét egész nap támadták az oroszok.

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

A tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai lakáspiac - közölte a Duna House szombaton.

© 2024 (v2.202102)