Csak a szellemek szeretik: a világ legelátkozottabb lakóprojektjei

Lássuk, melyek a világ legelátkozottabb ingatlanprojektjei! Ezek az elhagyatott vagy befejezetlen lakóparkok, városnegyedek vagy városok egykoron fényűző jövőt ígértek, ám valamiért végül csak a lidércek költöztek be.

Félig kész épületek, eladatlan luxuslakások, széles, de üres utcák – a Burj al Babas törökországi kísértetvárosától kezdve a tajvani San Zhi üdülőkomplexumig, számos hely szolgál példaként arra, hogyan lesznek a nagyra törő tervekből egészen másról elhíresült turistalátványosságok. Ezek a modern kísértetvárosok egyszerre mesélnek elszalasztott lehetőségekről, történelmi változásokról, és félresikerült emberi ambíciókról.

Október végén, amikor a levegő hűvösebbé válik, és a napok egyre rövidebbek, megjelennek az ajtók előtt a faragott tökök, és a gyerekek jelmezbe bújnak, hogy így mulassanak egy jót mindenszentek megérkezése előtt. De nem csak az ősi kastélyok rejthetnek misztikus történeteket; néha egész városrészek válnak a modern kor szellemvárosaivá.

Burj al Babas – mertek nagyot álmodni

A török Burj al Babas eredetileg egy luxus lakóparkként indult, amit a Yerdelen kardeşler építőipari cég kezdett el fejleszteni 2014 körül. A projekt célja az volt, hogy gazdag külföldi befektetőket vonzzon, különösen a Közel-Keletről.

A magyar szemnek eleve némiképp szokatlan elképzelés szerint 732 mini kastélyt építettek volna, ebből csaknem 600 legalább részben meg is épült, mindegyik a klasszikus európai kastélyok stílusában.

Ezek a házak azonban sosem fogadtak vendégeket, mivel a fejlesztő cég 2018-ban csődbe ment. A csőd oka részben a projekt magas költségei és a nem várt gazdasági körülmények, például a török líra értékének jelentős csökkenése volt.

Burj al Babas ma igazi kísértetváros, ahol az elhagyott minikastélyok sorakoznak az elhagyott utcákon. Ironikus, hogy a hely turisztikai látványossággá vált – csak éppen nagyon nem amiatt, mint ahogy eredetileg gondolták.

Kangbashi, Kína – a metropolis, ami nem jött létre

A Belső-Mongóliában található Ordos városában a 2000-es évek elején kezdték építeni a Kangbashi városrészt, amit egy vadonatúj modern városi központnak szántak. Csakhogy a lakosság növekedése messze elmaradt a tervezettől.

Így bár a városrész nem teljesen üres, jelentősen kisebb a lakószáma a tervezetthez képest, és gyakran emlegetik Kína kísértetvárosaként. Az épületek, sugárutak, parkok és a művészi installációk lélegzetelállító látványt nyújtanak, csak éppen nincsen, aki használja őket.

Varosha, Ciprus – volt, nincs, állítólag majd megint lesz

Varosha egykor Ciprus egyik legnépszerűbb üdülőhelye volt, homokos partjain Hollywoody sztárok pihentek rendszeresen. A terület az 1974-es török inváziót követően került az ENSZ által támogatott tűzszüneti vonal mögé. Azóta a török hadsereg tartotta ellenőrzése alatt, az évtizedek alatt pedig a városrész teljesen lepusztult.

2020 októberében Észak-Ciprus és Törökország bejelentették, hogy Varosha egy részét újranyitják a nyilvánosság számára. Ez a lépés jelentős bírálatot váltott ki, mivel a terület státusza több évtizede politikai vita tárgya. A nemzetközi közvélemény kritizálta az újranyitást, mondván, hogy az csak tovább növeli a régióban fennálló feszültségeket.

Jelenleg az újranyitott terület néhány utcányi, itt a látogatók és turisták reggel 8 és este 8 között tartózkodhatnak, lesétálhatnak a tengerig, és strandolhatnak az egykori hotelek romjainak árnyékában. Az épületekbe belépni életveszélyes voltuk miatt tilos, de vezetett túrákon körbe lehet járni bizonyos területeket. A városrész nagy része azonban továbbra is elhagyatott és lezárt, és az eredeti tulajdonosok visszatérési jogának kérdése is rendezetlen maradt. Varosha ékes példája annak, hogyan nullázhatja le a politika egy másodperc alatt az addig csillagászati árú ingatlanok értékét – az egykori ingatlantulajdonosok közül csak egy elenyésző kisebbség kapott bármiféle kárpótlást.

San Zhi, Tajvan, menő ufóházak, ahová sosem érkeztek meg az ufók

Ez a futurisztikus üdülőkomplexum a ’80-as években épült Tajvanon, hogy a gazdag taipei-i lakosoknak nyújtson menedéket. A projekt azonban soha nem fejeződött be, többek között azért, mert a helyszínen számos baleset történt, és egyre többen suttogtak arról, hogy a terület elátkozott.

A gömbölyded épületek egy időben népszerű turisztikai célponttá váltak, és tömegesen látogatták részben a modern építészet, részben pedig a városi legendák és a kísértetsztorik hívei közül. A városrész sorsa azonban 2010-ben megpecsételődött, ekkor ugyanis lebontották az ufóházakat.

 

Az Ingatlantájolón szerencsére csak olyan lakóparkokat találsz, amelyek már tele vannak élettel, vagy még fel sem épültek, de máris hatalmas az érdeklődés irántuk. Csapj le egy új építésű álomotthonra Te is!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nagy dobásra készül a magyar állami cég

Nagy dobásra készül a magyar állami cég

Az MVM dollárkötvényt bocsátana ki.

Kamu a sok álláshirdetés, aki teheti, már külföldön dolgozik - olvasói kommentek

Kamu a sok álláshirdetés, aki teheti, már külföldön dolgozik - olvasói kommentek

Beszóltam a Facebookon rovatunkban a magunk mögött hagyott hét legérdekesebb, legtöbb vitát vagy érzelmet kiváltói kommentjeiből szemezgetünk.

Onnan támadtak az ukránok, ahonnan az oroszok nem is várták

Onnan támadtak az ukránok, ahonnan az oroszok nem is várták

Dióhéjban a hét első napjának főbb történései.

Tízezreknek kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, ha megvalósul Lázár János terve

Tízezreknek kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, ha megvalósul Lázár János terve

Az Építési és Közlekedési Minisztérium nem tett le arról, hogy megvonja a zöldrendszámot és annak minden kedvezményét a plug-in hibrid autóktól.

© 2024 (v2.202102)