Színek alkímiája – használjuk tudatosan a lakásunkban!

Azt, hogy a színek befolyásolják a hangulatunkat, már bizonyára mindenki észrevette: van, amelyik árnyalattól élénkebbek leszünk, más színek látványától éppenséggel megnyugszunk, kisimulunk, vagy akár jobban tudunk gondolkodni. Itt az ideje, hogy tudatosan használjuk a színek alkímiáját, mert abból még nem lesz nagy baj, ha mondjuk a blúzunk színét nem találjuk el valamelyik nap, de ha az otthonunk színei nem stimmelnek, az már lehet probléma hosszú távon. 

A trend persze mindig változik és vannak kedvenc színeink is, de ugyanúgy, ahogy az öltözködésben, a lakberendezésben sem feltétlenül jó ötlet kritikátlanul követni a divatot, ha az nem szolgálja a céljainkat. 

Mielőtt bármit is lefestenénk vagy megvásárolnánk egyetlen kiegészítőt is, mindenképpen érdemes átgondolni, hogy melyik helyiséget mire használjuk és hogyan erősíthetnének bennünket a színei. Értelemszerűen a hálószobától nem azt várjuk, hogy pörögjenek benne a gondolataink, sokkal inkább a pihentető alvást szeretnénk elérni, ugyanakkor, ha mondjuk az étkezőben élénkítő hatást kiváltó színeket használunk, az hozzá tud tenni a közös családi falatozások vidám hangulatához. 

A fehér a tisztaság, az erkölcsösség szimbóluma, a béke színe. Tiszta, kényes, minden meglátszik rajta, ezért támogatja a világos gondolkodást, a problémamegoldást, segít fókuszálni. Semleges, ezért bármivel kombinálható. Kitágítja a teret, használjuk bátran bármelyik helyiségben! Nem túl fantáziadús, de nem is lőhetünk vele mellé. 

A sárga akkor jó megoldás, ha éppenséggel fantáziára, ötletekre van szükségünk. Élénkít, ezért jó megoldás lehet azokban a helyiségekben használni, ahol a reggeli készülődés zajlik, vagy a dolgozószobában. Érdemes ugyanakkor óvatosan bánni vele, inkább kiegészítőként használni, ha nem akarunk egész nap pörögni, ráadásul az elegancia sem kimondott erőssége ennek a színnek. Ebben a VII. kerületi lakásban ugyanakkor mesterien kombinálták a kékkel. 

A narancs eggyel melegebb szín a citromsárgánál, így vidám, kellemes, meleg hangulatot kölcsönöz. Elsősorban gyerekszobákba javasolják a szakemberek – szintén főleg kiegészítők formájában – illetve a kevésbé világos helyiségekbe.

A vörös izgalmas és dinamikus szín, határozottan felpörget, és nem véletlenül a vággyal, a vonzalommal párosítják gondolatban. Ez persze igaz is, de a hálószobánkat elsősorban mégiscsak alvásra használjuk, és ha kipihenten szeretnénk ébredni, elég lesz egy piros párna vagy lámpa is a helyiségben. Ebben a debreceni lakásban jól látszik, hogy néhány bíbor kiegészítő milyen izgalmassá teszi a lágy színekkel berendezett nappalit.

A fekete rendkívül elegáns, luxus hatást kelthet, ha jól használjuk, ha viszont túl sok van belőle, inkább nyomasztó. Egy ideig fokozza a kreativitást, de hamar elfáradunk tőle: mintha a fény mellett a gondolatainkat is elnyelné. A tér is kisebbnek, szűkebbnek tűnik a feketétől, ezért inkább kevesebbet, mint többet használjunk belőle, vagy legalábbis tegyünk mellé mindig fehéret vagy más, világosabb és vidámabb árnyalatokat. 

A szürke méltóságot és bölcsességet sugároz, ezért ha tetszik a fekete, de nem vagyunk róla meggyőződve, hogy tényleg jó döntés lesz, akkor választhatunk egy sötétebb szürke árnyalatot. A szürkéhez is párosítsunk színeket és kontrasztokat, kiegészítők segítségével! Ebben a budaligeti villában azt láthatjuk, ahogy a hideg szürkét meleg barnával egészítették ki, és milyen jól néz ki!

A kék szín nyugalmat áraszt. Sokan félnek tőle, mert hidegnek tartják, de egy sötétebb kék (egy-egy falon, nem a teljes helyiségben!) vagy kevés zölddel kevert világoskék nagyon is meleg, barátságos hatást kelt. Pihentet, jó hatással van a kreativitásra, jól, tempósan és kitartóan tudunk a segítségével dolgozni, ezért gyakorlatilag bármelyik helyiségben bevethetjük, nem fogunk mellé. 

A zöld lélekben a természetbe vezet, ezért minél többet használunk belőle, annál jobb. Sőt, még sokkal hasznosabb, ha nem festékként, hanem valódi növények formájában visszük be az otthonunkba, mint ebben a XII. kerületi lakásban. Semmi különös, csak egy kicsi apartman, mégis milyen jól feldobják a növények! Gyakorlatilag bármilyen színnel kombinálható és szinte az összes helyiségben jól mutat egy jól megválasztott zöld árnyalat, használjuk bátran!

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Új 200 forintost bocsát ki a jegybank - nézze meg!

Új 200 forintost bocsát ki a jegybank - nézze meg!

Emlékérmék kibocsátása mellett különleges 200 forintosokat is forgalomba helyez a jegybank.

Rossz hír érkezett: terjed a vírus Magyarországon

Rossz hír érkezett: terjed a vírus Magyarországon

Újabb megyében tűnt fel a madárinfluenza.

Újabb szürreális részlet derült ki a Hezbollah felrobbanó csipogóit intéző cégháló ügyében

Újabb szürreális részlet derült ki a Hezbollah felrobbanó csipogóit intéző cégháló ügyében

A hongkongi cég tulajdonosa mintha nem is létezne.

© 2024 (v2.202102)