Hollandia lett az új Anglia, lassan tele lesz magyarokkal?

Hollandia egyre népszerűbb célponttá válik a nemzetközi diákok és munkavállalók számára, ez a folyamat az elmúlt évtizedben egyértelműen megfigyelhető, azonban a Brexittel – illetve az angol tandíjak drasztikus emelkedésével és a diákhitel lehetőségek elapadásával – drámaian felgyorsult. 

Az aprócska ország felsőoktatásában a statisztikák szerint a 2022/’23-as tanévben körülbelül 123 000 nemzetközi diák tanult, ami a teljes diáksereg 15 százalékát teszi ki. Ez meglehetősen meredek emelkedés 2005/2006-hoz képest, amikor az országban összesen 33 ezer külföldi tanult a felsőoktatásban. 

Bár a növekedés már évek óta tart, a folyamat határozottan felpörgött a Brexit lezárultával. Amit a holland egyetemek – és GDP – megnyert a folyamaton, azt a szigetország elvesztette: a 2021–22-es tanévben 53 százalékkal esett le a brit egyetemekre jelentkező EU-s diákok száma. 

A hollandiában tanuló nemzetközi hallgatók többsége Európából érkezik, legnagyobb számban Németországból. Érdekes megfigyelés az ország statisztikai hivatala részéről, hogy tanulmányai befejezése után a nemzetközi diákok jelentős része – nagyjából minden harmadik fiatal – a holland munkaerőpiacon marad. Ez megfelel a helyi munkaerőpiaci stratégiának, az országban számos ágazatában tapasztalható munkaerőhiány, és a külföldi diákok értékes erőforrást jelentenek – hiszen képzettek, és karrierjük kezdetére jellemzően már beszélik az ország nyelvét. 

Ez megmutatkozik a munkaerőpiaci számokban is: míg 2019-ben 750 ezer külföldi munkavállaló volt az országban, az előrejelzések szerint 2030-ban már 1.2 millió bevándorló dolgozóval számolnak. 

A növekvő nemzetközi diák és munkavállalói szám jelentős nyomást gyakorol a holland lakáspiacra is. Az Erasmus Student Network által végzett felmérés szerint a nemzetközi diákok 57%-a találkozott olyan lakás hirdetésekkel, amelyek kifejezetten kizárták a nemzetközi diákokat, és ahol nem volt ilyen megkötés, negyedüket onnan is elküldték amiatt, hogy más országból érkeztek. A “no internationals” szlogen mára szinte minden ott tanuló diáknak ismerős. 

A nehézségek itt nem érnek véget, a külföldi diákok ráadásul gyakran magasabb árakat fizetnek ugyanazért a szállásért, mint a holland társaik. Ezek a gyakorlatok természetesen törvénytelenek Hollandiában, ez azonban csak az elmélet, a valóságban pedig nagyon is gyakori a diszkrimináció.

Mindez a nehézség azonban nem tántorítja el a megfizethető és jó színvonalú felsőoktatásra vágyó külföldi diákokat, akik között az utóbbi években egyre több a magyar. Felsőoktatási előkészítő programokkal foglalkozó szervezetek adatai szerint a holland egyetemek nálunk is abszolút a népszerűségi rangsor élére ugrottak, még akkor is, ha lakáshoz – vagy akárcsak egy aprócska, nem is túl színvonalas szobához – jutni feketeöveseknek való kihívás a nagyobb egyetemi városokban. 

A jobinfo.hu-n található hollandiai állásokat itt találod, további érdekes és hasznos cikkeket pedig a weboldal blogján találsz.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nagy dobásra készül a magyar állami cég

Nagy dobásra készül a magyar állami cég

Az MVM dollárkötvényt bocsátana ki.

Kamu a sok álláshirdetés, aki teheti, már külföldön dolgozik - olvasói kommentek

Kamu a sok álláshirdetés, aki teheti, már külföldön dolgozik - olvasói kommentek

Beszóltam a Facebookon rovatunkban a magunk mögött hagyott hét legérdekesebb, legtöbb vitát vagy érzelmet kiváltói kommentjeiből szemezgetünk.

Onnan támadtak az ukránok, ahonnan az oroszok nem is várták

Onnan támadtak az ukránok, ahonnan az oroszok nem is várták

Dióhéjban a hét első napjának főbb történései.

Tízezreknek kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, ha megvalósul Lázár János terve

Tízezreknek kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, ha megvalósul Lázár János terve

Az Építési és Közlekedési Minisztérium nem tett le arról, hogy megvonja a zöldrendszámot és annak minden kedvezményét a plug-in hibrid autóktól.

© 2024 (v2.202102)