Ki, mikor, mennyit? Minden infó az új CSOK Pluszról, érthetően!

Sokan izgatottan várták már a januárban életbelépő CSOK Plusz részletes feltételeit. Cikkünk célja, hogy világos és könnyen érthető válaszokat adjon a programmal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre, segítve ezzel az érintett családokat a programban való eligazodásban.

A 43 oldalas  letölthető rendelettervezet alapján összeállítottunk egy átfogó kérdés-válasz tájékoztatót, amely minden fontos részletre kiterjed. Részletesen kitérünk a a felvehető hitel összegére, a gyermekvállalással összefüggő követelményekre, valamint a hitelhez kapcsolódó egyéb fontos feltételekre és költségekre. Legyél akár meglévő ingatlannal rendelkező érdeklődő, akár első lakásvásárló, itt megtalálod a szükséges információkat, hogy teljes képet kapj a CSOK Plusz hitelprogramról.

Ki jogosult CSOK Plusz-ra?

A program kizárólag házaspárok számára érhető el. A feleség korának 41 év alattinak kell lennie a hitelkérelem benyújtásának időpontjában. Azonban 2024-ben és 2025-ben kiterjesztették ezt a korhatárt azokra a nőkre is, akik a 12. hetet betöltött várandósságot igazolni tudják. Feltétel, hogy az igénylők legalább két év társadalombiztosítási jogviszonyt igazoljanak, büntetlen előélettel rendelkezzenek, és ne legyen köztartozásuk.

Milyen ingatlanra vehető fel?

A hitel felhasználható új építésű vagy meglévő ingatlanok vásárlására, bővítésére és felújítására.

Mi történik, ha a feleknek már volt lakása?

Nem kizáró ok, ha a feleknek külön-külön már volt lakása, ebben az esetben a CSOK Plusz egy új, közös lakás vásárlására vagy építésére használható fel, amennyiben annak mérete és értéke “jelentősen” meghaladja a már meglévő ingatlan(ok)ét. A tervezet nem definiálja, mit jelent a jelentős növekedés.

El kell adni a meglévő ingatlant?

A nem közösen birtokolt meglévő ingatlant eladni nem kell, de ahogy az előző kérdésnél már említettük, nagyobb értékű ingatlanba kell költözni.

Meddig kell az így megvásárolt házban vagy lakásban lakni?

Általános szabályként legalább 10 évig életvitelszerűen a megvásárolt ingatlanban kell lakni a szülőknek és az összes olyan gyereknek, akikre a CSOK Pluszt folyósították. Ez alól csak nagyon kivételes esetekben jár felmentés.

Mekkora a lakás vagy ház minimális mérete?

  • Egy gyermek vállalása esetén lakásnál a minimális hasznos alapterület 40 négyzetméter, családi háznál pedig 70 négyzetméter.
  • Két gyerek vállalása esetén ez 50 és 80,
  • Három vagy több gyerek esetén pedig 60 és 90 négyzetméter.

Mekkora a lakás vagy ház maximális mérete vagy értéke?

Felső méretkorlátot a tervezet nem tartalmaz, csak értékhatárt. A hitelt első lakás vásárlása esetén 80 millió forintos, más esetekben 150 millió forintos ingatlanérték határig lehet igénybe venni.

Hitel vagy támogatás?

A CSOK Plusz alapvetően egy hitelprogram, sajátossága azonban, hogy a hitelfelvételt követően a megadott időn belül megszülető második, harmadik (stb.) gyerekekért fejenként 10 millió forintot elengednek a hitelösszegből. Így ha egy gyerektelen pár felveszi a maximális 50 millió hitelt, majd villámgyorsan hatgyerekes családdá válnak, a teljes tartozásuk elengedik.

Hány gyerek után mennyi hitel igényelhető?

  • Gyermektelen párok egy gyermek vállalása esetén maximum 15 millió forint hitelt igényelhetnek.
  • Gyermektelen vagy egy gyerekes családok két gyermek vállalása esetén maximum 30 millió forint hitelt vehetnek fel.
  • Ha pedig egy gyerektelen vagy egy/több gyerekes család három vagy több gyereket ígér, akkor legfeljebb 50 millió forint hitelre jogosultak.

Mekkora önrészre van szükség?

Felújításnál 10%, bővítésnél 20%

Mikor kell szülni?

Az első gyermeknek 4 éven, a másodiknak 8 éven, a harmadiknak pedig 10 éven belül kell megszületnie a hitelfelvételtől számítva.

Mi a helyzet az örökbefogadással?

A tervezet szerint az örökbefogadás egyenértékű a biológiai gyermekvállalással, tehát az örökbefogadott gyermek(ek) is beleszámítanak a vállalt gyermekszámba. Ebben az esetben a gyermekvállalási határidők megnyújthatók, hogy a családoknak legyen ideje a folyamat befejezésére.

Mennyit ér egy-egy újonnan születő gyerek?

Amikor a családban a CSOK Plusz hitel felvétele után a második gyermek megszületik, a hitel tőketartozásából automatikusan jóváírnak 10 millió forintot. Ez a jóváírás minden további újonnan születő gyermek esetén is megismétlődik.

Milyen kamatfeltételekkel igényelhető a CSOK Plusz?

A hitelprogram kamatlába alacsony, maximum 3%-os fix kamatot kínál. Ez azt jelenti, hogy a hitel teljes futamideje alatt a kamat mértéke nem változik A hitelfelvevők jogosultak lehetnek törlesztési moratóriumra, vagyis a törlesztés szüneteltetésére, minden egyes gyermek érkezése után egy évre.

Mennyi a futamidő?

Minimum 10, maximum 25 év

Milyen banki költségekkel kell számolni?

A bank az igényelt kölcsönösszeg 0,75 százalékának megfelelő, maximum 300 ezer forintos díjat kérhet, melyen kívül egyéb díjat vagy költséget nem számíthat fel. Ez nem tartalmazza az értékbecslés és a helyszíni szemle díját.

Mi történik, ha nem érkezik meg a vállalt gyerek?

Ha a házaspár nem teljesíti a gyermekvállalást a meghatározott határidőre, akkor a kamattámogatás megszűnik, és a hitel kamatlába megemelkedik. Ennek pontos mértéke mindig a konkrét szerződéstől függ, és a folyósító bankkal kell előzetesen tisztázni.

Mennyivel emelkedik meg a kamat, ha nincs elég gyerek?

A büntetés mértéke a mindenkori jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpont. (Vagyis ma ez azt jelentené, hogy a maximum 3 százalékról 16,5 százalékra ugrana a kamat). Időarányos büntetést kell fizetni a kamattámogatás és a hitelelengedés után is (tehát ha a három vállalt gyerek helyett csak kettő jött össze, és a második után elengedtek a családnak 10 millió forintot, akkor az után is vissza kell fizetni az emelt kamatot)

Mi történik, ha már van CSOK a családban?

Nem kizáró ok, de a CSOK-hitelt mindenképpen vissza kell fizetni először, a CSOK-ot peddig akkor, ha még nem érkeztek meg a vállalt gyerekek.

Villámgyors ingatlanpiaci értékelés, avagy kinek szól ez?

Otthonhoz jutásban a CSOK Plusz elsősorban a vidéki, legfőképpen pedig a kisebb településeken élők számára lesz jelentős segítség. A maximum 50 millió forintos, 3 gyerekes támogatott hitelösszeg Budapesten legfeljebb egy nem túl nagy lakás megvásárlására elegendő. A legolcsóbb kerületek kivételével ezzel az összeggel – a minimum 10 százalékos önerővel számolva 55 millióval – nem is lehet elérni a 3 gyerekhez előírt minimum 60 négyzetméteres lakásméretet, a 90 négyzetméteres ház pedig minden városrészben csak álom marad.

Ugyanez az összeg számos kisebb településen akár 120-140-200 négyzetméteres családi ház beszerzésére is bőven elegendő.

Szintén érdekes, hogy a második és többedik gyerek után járó 10 milliós hitelelengedés körvonalaz egy másodlagos célcsoportot is, ez pedig a már ingatlannal rendelkező városi, jómódú családok. Az országban két demográfiai csoport – a mélyszegénységben élők és a nagyon gazdagok – esetében jellemző a 3 vagy több gyerek, előbbiek pedig valószínűleg nagyon kis számban lesznek jogosultak a CSOK Pluszra az igénylési feltételek (TB jogviszony, önerő, köztartozás-mentesség) miatt.

Ez alapján azok a családok kaphatnak ajándékba 30-40-50 millió forintot, akik megengedhetik maguknak, hogy 4-5-6 gyereket vállaljanak. Ekkora családméretnél és (nagy)városi ingatlanáraknál az 50 millió forint családi otthonra csak akkor elegendő, ha van mellé még pár tíz/százmillió forint. Ez azonban a városban élő nem kifejezetten jómódú házaspárok számára nem lesz járható út, hiszen nekik nem lesz meg a szükséges plusz forrás.

Mit várunk az ingatlanárakkal kapcsolatban?

Bár nincsen nálunk a varázsgömb, arra számítunk, hogy az ingatlanárakra vidéken lehet hatással, elsősorban az újépítésű családi házak és kisebb részben a telkek piacán. Országosan nem számítunk drámai ingatlanár-hatásokra, a jogosultak valószínűleg viszonylag kevesen lesznek, így a kereslet elmaradhat a várakozástól. Összességében inkább arra fogadnánk, hogy pusztán emiatt nem lesz nagy áremelkedés.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hunbrakadavarbramagyarka

Hunbrakadavarbramagyarka

A modern demokrácia és a fejlett társadalom erejét mutatja, ha minél szélesebb körben érvényesül a vélemény- és szólásszabadság.

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Magyar Péter hajlandó leülni vitázni Dobrev Klárával és Deutsch Tamással a köztévé élő műsorában.

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Donyeck megyét egész nap támadták az oroszok.

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

A tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai lakáspiac - közölte a Duna House szombaton.

© 2024 (v2.202102)