Ezekre a képességekre van szükségünk egy jó karrierhez

Van, aki munkaerőpiaci sikerre született? És van, akit eleve kudarcra rendelt a sors? Vajon milyen tulajdonságok a legfontosabbak a megfelelő szakmai karrierhez, és ezeket tanuljuk vagy hozzuk magunkkal?

A válasz nem egyértelmű, hiszen vannak szakmák, amiket lehetetlenség megfelelő affinitás nélkül végezni, és vannak olyanok, ahol szinte minden megtanulható.

Nyilván zenei érzék és jó hang nélkül senkiből nem lesz operaénekes, és nem a színtévesztőből lesz a legjobb divattervező. Ugyanígy, ha valaki herótot kap a számoktól, az nem lesz jó matematikus, és a született magányos farkas sem egy ügyfélszolgálaton fogja megvalósítani saját magát.

De a helyzet legtöbbször ennél sokkal árnyaltabb, és rendkívül széles azon munkák palettája, amit különösebb velünk született tehetség nélkül is remekül el tudunk látni, ha hajlandóak vagyunk megtanulni a fontos dolgokat.

A legfontosabb tanulható készségek

Először is, lássuk, melyek azok a tanulható munkaerőpiaci készségek, amik a HR-esek szerint a legtöbbet segítenek a mai világban:

Kommunikációs készség
Hacsak nem egy távoli hegyen vagy magányos juhász, a hatékony kommunikáció segítségedre lesz minden munkakörben. Ez magában foglalja a színvonalas írásbeli és szóbeli kommunikációt, az aktív hallgatást, és a nem verbális kommunikációs jelek értelmezését. Egy értékesítőnek éppúgy fontos ez a készség, mint egy projektmenedzsernek, aki csapatát igyekszik motiválni. Ez a készség gyakorlással rendkívül sokat fejleszthető, érdemes dolgozni rajta. Még a magányos juhásznak is jól jöhet, amikor hazamegy az asszonyhoz.

Problémamegoldó képesség
A problémák hatékony felismerése és megoldása kulcsfontosságú minden szektorban. Legyen szó egy váratlan hiba kezeléséről a gyártósoron vagy egy ügyfél panaszának megoldásáról, a problémamegoldó képesség hozzájárul a munkahelyi hatékonysághoz.

Csapatmunka
A csapatban való munkavégzés képessége különösen fontos azokban a munkakörökben, ahol a projektek sikere a csapattagok közötti együttműködésen múlik, mint például a szoftverfejlesztésben vagy az építőiparban.

Időgazdálkodás
Az idő hatékony beosztása, prioritások meghatározása és a határidők betartása minden munkakörben alapvető, de különösen fontos a határidős projektekben dolgozó szakemberek, mint például újságírók vagy pénzügyi elemzők számára.

Digitális kompetenciák
A digitális világban a technológiai eszközök és szoftverek használatának ismerete alapvető. Ez magában foglalja az irodai szoftverek, adatkezelési rendszerek és különböző online platformok kezelését. A digitális készségek szükségessége átível a munkaerőpiac szinte minden területén, még a hagyományosan kétkezi szakemberek – mint például egy burkoló, vagy festő – is sokkal sikeresebb lesz, ha otthon van a digitális világban, és ki tudja használni azokat a lehetőségeket, amikkel ott is megjelenhet.

Van, amit nem, vagy alig lehet tanulni

Persze a munkaerőpiaci siker nemcsak a tanulható készségeken múlik, hanem bizonyos veleszületett tulajdonságokon is. Ezek különböző munkakörökben eltérő mértékben lehetnek fontosak.

Ha valaki nem szeret nyilvánosan beszélni, az ne menjen egyetemi előadónak, ám simán lehet belőle kiváló asztalos vagy remek programozó, ahol a precíz és önálló munkavégzés a kulcs.

Most nézzünk néhány velünk született tulajdonságot, amelyek nehezebben, és kisebb mértékben fejleszthetők, és amelyek néhány munkakörben sokat segítenek.

Empátia
Az empátia, vagyis mások érzéseinek megértése és azokra való érzékeny reagálás, kiemelten fontos a szociális, oktatási és egészségügyi területeken. Például egy pszichológus, tanár, vagy ápoló munkájában elengedhetetlen az empátia a betegek, tanulók és ügyfelek hatékony segítéséhez. Az empátia fejleszthető, de egy születetten empatikus embernek könnyebb dolga van ezen a téren.

Kreativitás
A kreativitás, azaz új ötletek és megoldások kigondolása, különösen fontos a művészeti, design és marketing területeken. Egy grafikus, belsőépítész vagy reklámügynök munkájában nélkülözhetetlen a kreatív gondolkodás. Bizonyos mértékig ez is gyakorolható, ám ennek vannak korlátai.

Stressztűrő képesség
Bizonyos munkakörökben kiemelten fontos a stressztűrő képesség, például az egészségügyben vagy a rendvédelmi szerveknél dolgozók számára, de minden olyan munkakörben is, ahol folyamatosan nagy a tét és/vagy a nyomás. A gyors és hatékony döntéshozatal, a nyugalom megőrzésének képessége gyakorolható, de egy születetten szorongós ember sosem fogja elérni egy nyomás alatt megtáltosodó ember szintjét.

Az önismeret fontosabb, mint a velünk született készségek

Az, hogy mennyire leszünk sikeresek a szakmánkban, sokkal kevésbé múlik azon, milyen tulajdonságokkal születtünk, és sokkal inkább azon, hogy adottságainkhoz mennyire passzoló hivatást választottunk. Az önismeret segít megtalálni az egyéni képességeinknek és érdeklődési körünknek leginkább megfelelő foglalkozást.

Ha nem tudjuk, hogyan lássunk neki, első lépésként gondolkozzunk el azon, milyen tevékenységeket élvezünk igazán, melyek azok a területek, ahol különösen jól teljesítünk, és milyen feladatok jelentenek számunkra jóleső, és melyek utálatos kihívást.

Akár online teszteket és kérdőíveket is használhatunk, amelyek segítenek felmérni a személyes képességeinket, érdeklődési körünket és munkastílusunkat.

Bátran próbáljunk ki különböző munkaköröket, gyakornoki pozíciókat, vagy önkéntes tevékenységeket, hogy megtapasztaljuk, a gyakorlatban is örömmel végezzük-e azt a munkát, ami távolról szimpatikusnak tűnt. Hiányzó, vagy gyengécske készségeinket pedig továbbképzések, workshopok és online kurzusok is segíthetnek fejleszteni.

A tavasszal megújult jobinfo.hu-n ezrével futnak álláshirdetések a különböző szegmensekből; a főoldalon gyorsan áttekinthetőek a legnépszerűbb kékgalléros, illetve szellemi munkák; az oldal bérkalkulátorának segítségével gyorsan kiszámolható a nettó bér, az oldal újabb fejlesztésének köszönhetően pedig már feliratkozhatunk béralapú álláshírlevélre is, amiben olyan lehetőségekről olvashatunk, ahol a munkaadó szerepelteti a fizetés mértékét.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Drasztikus áremelkedést tapasztalhatnak a tengerhajózás szerelmesei

Drasztikus áremelkedést tapasztalhatnak a tengerhajózás szerelmesei

Egy közelmúltban vízrebocsátott hajón, egyhetes útért személyenként 3500 eurótól indulnak a jegyek.

„Zelenszkij a végjátékát játssza” – A hét videója

„Zelenszkij a végjátékát játssza” – A hét videója

Erről is beszélt a háború kitörésének második évfordulóján Káncz Csaba nemzetközi politikai szakértő és Wéber Balázs külpolitikai újságíró.

Elárulta tervét Putyin kihívója: más utat választ, mint Navalnij

Elárulta tervét Putyin kihívója: más utat választ, mint Navalnij

Rengeteg trágyát öntöttek a varsói orosz nagykövetség elé.

Ennyiért biztosítható egy autó Budapesten és vidéken

Ennyiért biztosítható egy autó Budapesten és vidéken

Lelassult a kgfb-díjak drágulása a Magyar Nemzeti Bank szerint. 

© 2024 (v2.202102)