Ritka a 7-8% alatti lakáshitel kamat, de azért elérhető!

Október eleje óta nincs nagy változás a lakáshitel kamatok mértékében, azok megrekedtek a 7-8% közötti szinten, és ebben úgy tűnik, a kormány és a bankok hétfőn esedékes, a THM-plafon felülvizsgálatát is magában foglaló találkozója se nagyon fog látványos változást előidézni. Azaz most egy 20 éves, 20 milliós kölcsön havi törlesztőrészlete 155-167 ezer forint között mozog. Kivételes lehetőségek azonban még akadnak, a Portfolio három banknál is talált 7 százalék alatti hitelkamatot.

Élénkülő piac, beszorított árazás

A CSOK és a babaváró hitel jogosulti körének január 1-jei szigorítása miatt némi keresletélénkülést hozott az év utolsó három hónapja a magyar lakáshitelpiacon, de ez az élénkülés csak nagyon mérsékelt – jelezték piaci forrásaink. Az MNB október végéig tartó, általunk már bemutatott adatai szerint az első 10 hónapban 464 milliárd forint lakáshitel-szerződést kötöttek a bankokkal a háztartások. Becslésünk szerint

EZ ÉV VÉGÉRE NAGYJÁBÓL 570 MILLIÁRD FORINTRA FOG FELKÚSZNI, AMI MINDÖSSZE 48%-A LENNE A TAVALYI ÚJ KIHELYEZÉSEKNEK.

Egy erősebb év vége sem menti meg tehát a lakáshitelezést idén a lefeleződéstől, a 2016-os és 2017-es év közötti nominális szintre való visszacsúszástól.

Ami a kamatokat illeti, az MNB szerint októberben átlagosan 7,92%-os kamattal kötöttek piaci kamatozású lakáshitel-szerződéseket a családok, a bankok jelenlegi ajánlatai pedig jellemzően szintén 7 és 8 százalék közötti kamatokat mutatnak. A bankok és a kormány egyezségeként október 9-én bevezetett „önkéntes” THM-plafon az elmúlt két hónapban változatlanul 8,5% volt, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium októberi jelzése szerint decemberben kerülhet sor az újabb csökkentésére, miután az ennek feltételeként szabott újabb jegybanki kamatcsökkentés megtörtént. Mivel tudomásunk szerint hétfőn fognak asztalhoz ülni a banki és a kormányzati oldal képviselői, ezért

A JÖVŐ HÉTEN ELEJÉN JELENTHETIK BE A LAKÁSHITELEK THM-PLAFONJÁNAK ÚJ ÉRTÉKÉT.

A kkv-hitelek esetében 12,0%-ról 11,5%-ra csökkent a kamatplafon még novemberben, nem elképzelhetetlen, hogy ezúttal is fél százalékpontos mérséklésről döntenek. Egyébként egy 8,0%-os THM-plafonba a jelenlegi banki ajánlatok jelentős része már bele is férne, ezért nem valószínű, hogy igazán effektív lesz, tehát látványos kamatcsökkentéseket hozna egy esetleges ilyen lépés a lakáshitelezésben. Ugyanakkor némileg szűkítheti a bankok számára a kockázat szerinti differenciálás lehetőségeit.

További részletek: Portfolio.hu

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Drasztikus áremelkedést tapasztalhatnak a tengerhajózás szerelmesei

Drasztikus áremelkedést tapasztalhatnak a tengerhajózás szerelmesei

Egy közelmúltban vízrebocsátott hajón, egyhetes útért személyenként 3500 eurótól indulnak a jegyek.

„Zelenszkij a végjátékát játssza” – A hét videója

„Zelenszkij a végjátékát játssza” – A hét videója

Erről is beszélt a háború kitörésének második évfordulóján Káncz Csaba nemzetközi politikai szakértő és Wéber Balázs külpolitikai újságíró.

Elárulta tervét Putyin kihívója: más utat választ, mint Navalnij

Elárulta tervét Putyin kihívója: más utat választ, mint Navalnij

Rengeteg trágyát öntöttek a varsói orosz nagykövetség elé.

Ennyiért biztosítható egy autó Budapesten és vidéken

Ennyiért biztosítható egy autó Budapesten és vidéken

Lelassult a kgfb-díjak drágulása a Magyar Nemzeti Bank szerint. 

© 2024 (v2.202102)