7 biztos jel, hogy a főnököd pszichopata: ha ezeket látod, menekülj!

Sokkolóan hangzik, de ötből egy vezérigazgató pszichopata a felmérések szerint. Hogy lehetséges ez? A pszichopata szóról általában a filmek vérfagyasztó negatív főszereplői jutnak eszünkbe, az elmebeteg gyilkos, vagy a könyörtelen terrorista. Pedig a valóságban a pszichopaták nagyon gyakran vonzó, társaságban kellemes emberek, akikről jó darabig nehéz megmondani, hogy valami nem stimmel velük.

Valójában a pszichopaták köztünk járnak és látszólag normális életet élnek. Mindenhol jelen vannak – a politikában, a TV képernyőjén, a szomszédságban és a munkahelyen. Kifejezetten jól teljesítenek vezetői pozíciókban, aminek az oka az, hogy a sikeres vezetők tulajdonságai egy pszichopatát is jellemezhetnek.

Honnan ismerjük hát fel, ha szerencsétlenségünkre minket is egy pszichopata főnökkel vert meg a sors? A kulcs az, hogy ismerd a tipikus figyelmeztető jeleket, mert ezek tudatában könnyebb felismerni ezeket a mesteri manipulátorokat.

Mit jelent a pszichopata?

A pszichopátia, amelyet gyakran antiszociális személyiségzavarnak is neveznek, egy személyiségzavar, amelyet antiszociális viselkedés, az empátia vagy bűntudat hiánya, és önimádó hajlamok jellemeznek. A pszichopatáknak gyakran nincs erkölcsi iránytűje, és egyszerűen figyelmen kívül hagyják mások érzéseit. Ügyesen manipulálnak másokat és érzéketlenül bánnak a körülöttük élőkkel.

Gond nélkül hazudnak, hogy valamilyen előnyhöz jussanak, arrogánsak és felsőbbrendűek, sőt, gyakran ellenségesek. Eközben egyik fő erősségük, hogy amikor már túl sok lenne a negativitás, hirtelen képesek lefegyverző, vonzó arcukat mutatva befolyásolni másokat a saját céljaiknak megfelelően. És persze: ha úgy alakul, különösebb skrupulusok nélkül hágják át a szabályokat vagy törvényeket, mert úgy érzik, rájuk nem vonatkoznak a hétköznapi emberekre érvényes korlátok.

Hogyan szúrd ki a pszichopatát a munkahelyeden?

Számos intő jel utalhat arra, hogy a vezetődre ráillenek a fentiek. A leggyakoribb figyelmeztető jelek közé ez a hét tartozik:

1. Hiányzik belőle az empátia
A főnököd rendszeresen terrorizálja az alkalmazottakat? Az empátia hiánya a pszichopata klasszikus jellemzője. A pszichopatáknak teljesen hiányzik a képességük arra, hogy megértsék mások érzéseit.

2. Hazudik reggel, délben, este
A pszichopaták nem tartják be ugyanazokat az erkölcsi normákat, mint a társadalom normális tagjai, és céljaik érdekében úgy hazudnak, mint a vízfolyás. Nagyon ügyesek a hibákért vállalt felelősség elhárításában is, és ehhez gátlás nélkül használják beosztottjaikat “pajzsként”, hogy így óvják meg saját szakmai reputációjukat – aminek a levét persze a többiek isszák meg.

3. Parazita
A pszichopaták vállalati vámpírok, akik simán kiszívják az önbizalmadat és ellopják a jó ötleteidet. Egy pszichopata főnök simán a sajátjaként tünteti fel az ötleteidet vagy az elkészített munkádat.

4. Kiszámíthatatlan
Ha megszégyenít, amikor mindent az utasításai szerint csinálsz; ha úgy érzed, hogy folyamatos zűrzavarban dolgozol – kezdj gyanakodni. A pszichopaták hajlamosak egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltoztatni a véleményüket – és ezt persze sosem fogják nyilvánosan elismerni. A személyiségváltozások is gyakoriak. Ha a főnököd egyik nap bájosnak tűnik, majd másnap szinte kínoz egy megbeszélésen, akkor pszichopatával lehet dolgod.

5. Kedvence a hatalmi játék
A pszichopaták játszanak az érzelmeiddel, és fenntartások nélkül manipulálnak, hogy elérjék, amit akarnak. Miközben belőlük hiányzik az empátia, nagyon is ügyesen váltanak ki másokból együttérzést és gyengédséget. Csont nélkül játszanak mások lelkével csak azért, hogy előrébb jussanak.

6. Hataloméhes
Miért találkozunk aránytalanul sok pszichopatával vezetői pozíciókban? A pszichopaták olyan pozíciók felé vonzódnak, ahol basáskodhatnak mások fölött. A klasszikus “lefele tapos, fölfele nyal” nagyon is jellemző rájuk. Ha a főnököd rendszeresen sárba tiporja a beosztottjait, hogy lenyűgözze a feletteseit, az biztos jele a benne tomboló irányítási és manipulációs vágyaknak.

7. Nárcisztikus
A pszichopatákat kizárólag saját érdekeik vezérlik. Tűnhet úgy, hogy érdeklődik az életed vagy a munkád iránt – sőt, melegszívűnek és barátságosnak is tűnhet –, de ez csak addig tart, amíg számíthat tőled bármire. Abban a pillanatban felejt el örökre, ahogy kiderül, hogy már nem vagy hasznos számára. Ha a főnököd látszólag ok nélkül bocsát el alkalmazottakat, ez egyértelmű vörös zászló lehet.

A főnököm pszichopata… és most mi legyen?

Ha arra eszmélsz, hogy egy ideje érzelmi bántalmazás áldozata vagy a munkahelyeden, az első lehetőség egyszerűen az, hogy távozol. Viszont egy ilyen hirtelen manőver adott esetben árthat a karrierednek. Ha ez a helyzet, akkor a pszichopata főnök karmaiból való menekülés óvatos manőverezést igényel.

Ha az azonnali távozás nem lehetséges, íme néhány tipp a taktikus lelépéshez. Ne hívd fel magadra a figyelmet, a legjobb, ha a radar alatt maradsz, amíg a következő lépésedet tervezed. Rögzíts minden helytelen viselkedést, jegyezd fel a pszichopata incidenseket, beleértve a dátumot és az esetleges tanúkat. Mivel a pszichopaták mesterei a hazugságnak, az alapos dokumentáció nagyon fontos, hogy ha szükséges, alá tudd támasztani, hogy nem a levegőbe beszélsz.

Maradj nyugodt! Ha a főnököd terrorizál, próbáld megőrizni a higgadtságodat. És ami nagyon fontos: egy pszichopata főnök hosszú távon zavarba ejtő, fájdalmas és stresszes lehet. Ha ilyen helyzetben vagy, kérj szakértő segítséget, egy pszichológus segíthet felmérni a helyzet súlyosságát, navigálni az érzelmeid között, és stratégiákat kidolgozni annak érdekében, hogy ne válj a manipulátor áldozatává.

Az esetleges munkahely váltáshoz a platform adott: a jobinfo.hu évek hosszú évek óta megbízható partner az álláskeresésben: több ezer friss állás fut naponta a felületen; az oldal tavasszal megújult és több új funkcióval áll az álláskereső közönség rendelkezésére: a főoldalon egyszerűen és gyorsan áttekinthetők a kiemelt állások; egy pillantás alatt megnézhetők a legkeresettebb, legnépszerűbb kék-és fehérgalléros pozíciók. Az álláskeresői fiók létrehozása mindenképpen ajánlott, hiszen elmenthetőek a keresési feltételek, a megtekintett állások, létre lehet hozni önéletrajzot, van az oldalon bérkalkulátor is és a blogon több érdekes cikk vár a munka világából-azért, hogy képben legyél az aktualitásokról! És mindez hamarosan a zsebedben lehet, hiszen napok kérdése és elérhető a jobinfo.hu applikációja!

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hunbrakadavarbramagyarka

Hunbrakadavarbramagyarka

A modern demokrácia és a fejlett társadalom erejét mutatja, ha minél szélesebb körben érvényesül a vélemény- és szólásszabadság.

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Magyar Péter hajlandó leülni vitázni Dobrev Klárával és Deutsch Tamással a köztévé élő műsorában.

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Donyeck megyét egész nap támadták az oroszok.

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

A tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai lakáspiac - közölte a Duna House szombaton.

© 2024 (v2.202102)