Kopasz a kollegád? Ki ne mondd, mert beperelhet!

Óriási híve vagyok a toleranciának és egymás elismerésének, ám ez nem akadályoz meg abban, hogy remekül szórakozzak rajta, amikor ez már teljes deblitiásba megy át. Manapság megesik, hogy az amúgy fontos politikai korrektséget sikerül kicsit túltolni, és ebből aztán röhejes helyzetek állhatnak elő.

Mindannyian tudnánk sorolni egy jó pár példát, annak ellenére, hogy gendersemleges anyanyelvünknek köszönhetően mi magyarok az aknák jó nagy részét eleve megússzuk. Mi nem szaladhatunk bele olyanba, hogy valakire nem megfelelő módon mondjuk azt, hogy “ő” – amit például angol vagy német anyanyelvű barátaink már nem mondhatnak el magukról.

“Behoznak egy gyereket beiratni az iskolába, látom a papíron, hogy a neve Sarah, szoknyában van, a haja hosszú, két copfban befonva. De nem mondhatom azt, hogy “she” vagy “her” (a nőnemű harmadik személy jelei az angolban), amíg ez a család részéről el nem hangzik, nehogy feljelentsék az iskolát, ha esetleg mégis kiderül, hogy Sarah önmagára nem így szeretne hivatkozni” – meséli röhögve a kanadában dolgozó Anna, aki egyébként azt is hozzáteszi, hogy az ilyen túlkapások ellenére nagyra értékeli a kanadaiak toleranciáját és egymás iránt mutatott jószándékát.

De hát ez lejárt lemez, manapság már megszokhattuk, hogy nem mindenki fiú/lány, aki annak látszik, és egy jobb munkahelyen már az is nyilvánvaló, hogy nem teszünk megjegyzést munkatársaink vonzó idomaira, ha nem akarunk nagyon kellemetlen helyzetbe kerülni.

Amikor viszont már azt hittük, hogy nem érhet minket több meglepetés, akkor érkezett egy újabb érdekes bírósági ítélet az Egyesült Államokból: azt mondani valakire (aki kopasz), hogy kopasz munkahelyi nemi alapú zaklatás. Ezzel egy jó négyéves persorozat ért a végére, Tony Finn elektromos szerelő ugyanis először 2019-ben jelentette fel akkori főnökét, aki egy munkahelyi vita során “kopasz g**inek” hívta.

Elsőként 2021-ben mondták ki a bírók, hogy ez – sem a jellemzés első, sem pedig annak második tagja – nem való a munkahelyre. A fellebbezések során aztán ezt később 2022-ben majd most, 2023-ban is megerősítették újabb és újabb jogi testületek.

Az ítélet során azt is fontosnak tartottak leszögezni, hogy bár nők is lehetnek kopaszok orvosi okból vagy mert így döntöttek a fodrásznál, ilyen típusú beszólásokat azonban jellemzően mégiscsak férfiak kapnak. Márpedig – érveltek a bírák – a külsőre tett megjegyzéssel rombolni más emberek önbecsülését nem elfogadható.

Bár valamelyest viccesnek hangozhat, hogy mikkel foglalkoznak néha a bíróságok, az ítélet mégiscsak jelentős abból a szempontból, hogy az ilyen lelki sérelmek áldozatai között eddig ritkán beszéltünk férfiakról. Jog szerint a diszkrimináció, zaklatás, bántalmazás senkivel szemben nem elfogadható, a férfiaktól mégis mintha többször “várná” azt a társadalom, hogy mindent viseljenek el szó nélkül.

Reméljük, a munkahelyeden Téged nem ér semmilyen atrocitás, vagy hátrányos megkülönböztetés; ha mégis betelt nálad a pohár, kattanj a jobinfo.hu oldalára, ahol több ezer friss állás vár!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hunbrakadavarbramagyarka

Hunbrakadavarbramagyarka

A modern demokrácia és a fejlett társadalom erejét mutatja, ha minél szélesebb körben érvényesül a vélemény- és szólásszabadság.

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Magyar Péter hajlandó leülni vitázni Dobrev Klárával és Deutsch Tamással a köztévé élő műsorában.

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Donyeck megyét egész nap támadták az oroszok.

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

A tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai lakáspiac - közölte a Duna House szombaton.

© 2024 (v2.202102)