Ne dőlj be! Így húzzák csőbe az álláskeresőket a netes csalók

Ahogy manapság egyre többen keresünk új állásokat online, úgy találták meg maguknak ezt a területet az internetes bűnözők is. A banki csalók, az unokázós csalók már sokaknak ismertek, az álláshirdetéses csalókról viszont eddig keveset hallottunk. 

Egy ilyen esetbe futottam bele én is nemrég, amikor egy szakmai csoportban valaki felvette velem a kapcsolatot. Kérdéssel kezdte: érdekel-e egy adott projekt, amiért meglepően magas összeget, jóval a piaci átlag fölötti bért fizetnének. A profilját több, mint egy évtizede regisztrálták, több száz ismerőse volt, rengeteg fotója, posztja. Már maga az ajánlat is gyanús volt, miért fizetne valaki kétszer annyit egy vadidegennek, mint amennyiért akárki megcsinálná az adott munkát. Ráadásul a küldött link címe is gyanús volt. Igyekezett meggyőzni, hogy kattintsak, és nagyon sok kérdése volt arról, miért nem teszem. Egy idő után rákérdeztem, abban szeretne-e segítséget, hogy másokat sikerüljön bepaliznia, ekkor nagyon berágott, küldött egy sor cifra, anyázós üzenetet, majd azonnal letiltott.

Ez a csaló nem volt valami ügyes, így elég könnyű dolgom volt. De ha az ajánlott összeg kevésbé túlzó, ha a link címe nem ennyire gyanús, talán én is beleestem volna a csapdába. A csaló által használt Facebook-profil minden jel szerint valós volt – valószínűleg egy lopott profil lehetett, amit azóta már töröltek.

A digitális kor álláskeresőit számtalan csapda fenyegeti, és a kiberbűnözők folyamatosan új módszereket találnak ki az emberek megtévesztésére. Nézzük tehát, milyen gyakori csalási technikákra kell leginkább figyelnünk, és milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy ne váljunk átverés áldozatává.

  1. Túlzottan vonzó ajánlatok üzenetküldő platformokon

Csalók gyakran lépnek kapcsolatba álláskeresőkkel különböző üzenetküldő platformokon ígéretes ajánlatokkal. Ha az üzenetben küldött linkre kattintunk, egy olyan felületre jutunk, ahol személyes adatokat és bankkártya adatokat kérnek, vagy online kell befizetni nekik egy közvetítési díjat. 

  1. Hamis otthoni munka emelt díjas hívásokkal

Sok csaló vonzó otthoni munkalehetőséget kínál és nagyszerű órabért ígér. Ha az általuk küldött számot felhívjuk, valójában emelt díjas hívást indítunk, ha pedig válaszolunk, emelt díjas üzeneteket küldünk. 

  1. Hitelesnek tűnő cégek mögé bújó adathalászok

Facebook csoportokban vagy LinkedIn-en a csalók gyakran gyűjtenek érdeklődőket, akiknek hamis, de hitelesnek tűnő weboldalak linkjeit küldik. Ha az érdeklő kattint, olyan rosszindulatú program kerülhet a gépére, amely ellopja a felhasználó adatait. Rosszabb esetben pedig olyan zsarolóvírust telepít, amely kizárja a saját gépéről és csak egy “váltságdíj” kifizetése után engedi vissza. 

  1. Lesz munka, csak először fizesd be a… 

Egyes csalók állást ígérnek, de először ilyen-olyan jogcímen pénzt kérnek. Ezek jellemzően nem túl nagy összegek, néhány ezer, legfeljebb egy-két tízezer forint, de hát sok kicsi sokra megy. Jellemzően közvetítési díjat, valamilyen tanfolyam regisztrációs díját, esetleg a kezdőcsomag árát kérik. Miután a jelentkezők kifizették az összeget, az ígért állás sosem jön létre.

  1. Ál-állásinterjúk

Nem ritka a hamis állásinterjúk szervezése sem, tipikusan Zoomon, vagy más hasonló online felületen hozzák össze a videóhívást. Itt a csalók valós cégek HR-munkatársait személyesítik meg, és személyes információkat, banki adatokat kérnek, arra hivatkozva, hogy ez alapján tudják elkészíteni a szerződést.

Hogyan ne menjünk lépre?

  1. Legyünk szkeptikusak! Ha egy állásajánlat túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg baj van vele.
  2. Ne kattintsunk gyanús linkekre! Mielőtt bármit is megadnánk, ellenőrizzük az ajánlatot és a cég hitelességét.
  3. Ne osszunk meg személyes adatokat! Különösen banki információkat, vagy fizetési adatokat ne adjunk meg random online kontaktoknak.
  4. Használjunk vírusirtót! A kártékony szoftverek elleni védelem érdekében mindig legyen frissített vírusirtó programunk.
  5. Informálódjunk gondosan! Nézzünk utána a velünk tárgyaló cég hátterének, keressünk visszajelzéseket más álláskeresőktől.

A jobinfo.hu hazánk egyik legrégebbi, megbízható álláskereső platformja; felületén több ezer állás között lehet szűrni a kiválasztott kategória, lokáció, végzettség, esetleg nyelvtudás megadásával. A főoldalon gyorsan áttekinthetők a szellemi és fizikai munkák, illetve a a jobinfo.hu most már applikációban is elérhető (letölteni itt lehet: Android és iOS).

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Meddig élünk még Orbán Viktor rossz álmában?

Meddig élünk még Orbán Viktor rossz álmában?

Jegyzet arról, hogy a kormány a gazdasági évnyitón sem mutatta meg, hogy merre van a kiút a recesszióból. A NER vállalkozóinak viszont Orbán Viktor irányt mutatott: menjetek külföldre!

Pesszimista az építőipari ernyőszervezet

Pesszimista az építőipari ernyőszervezet

Az idénre várható lakáspiaci beruházások számai valószínűleg elmaradnak ez előzetesen várttól.

Irány az orvos, ennek a betegségnek sokáig nincs tünete

Irány az orvos, ennek a betegségnek sokáig nincs tünete

Az idült vesebetegség sokáig rejtőzködik, ezért a diagnosztizált 1,5 millió betegnél jóval többen élhetnek ezzel a betegséggel Magyarországon.

A többieknél szebbnek látja Magyarországot a JCR

A többieknél szebbnek látja Magyarországot a JCR

A JCR megerősítette a magyar besorolást. 

© 2024 (v2.202102)