Lakás vagy részvény? Melyik a jobb befektetés?

Örök dilemma, hogy ingatlanba vagy inkább részvénybe érdemes-e fektetni pénzünket. A Portfolio most egészen az ezredfordulóig visszamenőleg elemezte mindkét piacot, hogy megkeresse a választ a kérdésre: a lakás vagy a részvény a jobb befektetés.

Tudjuk, hogy a befektetők jelentős része – nagyon helyesen – nem egyféle eszközben tartja a pénzét, hanem valami szerint diverzifikálja azt, például a részvény, az ingatlan vagy az utóbbi időben egyre népszerűbbé váló kötvénypiac között megosztva. Ennek ellenére vannak, akik inkább az ingatlan mellett érvelnek, mondván, hogy az egy kézzelfogható vagyonelem, valahol még háborús időkben is lakni kell, míg mások a részvénypiac mellett teszik le a voksukat a nagyobb likviditást, a kisebb befektethető összeget és a látványosabb hozamokat kiemelve.

Mostani elemzésünkben egészen 2001 elejéig mentünk vissza és az azóta eltelt közel 23 évben a lakásárindexeket településtípus szerint (Budapest, városok, községek) és régiók szerint (városi jogállású települések lakásárindexei Magyarország régióiban) hasonlítottuk össze a BUX-index és a három nagy amerikai tőzsdeindex (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq) alakulásával.

Annak érdekében, hogy a forintban kifejezett magyar és a dollárban meghatározott amerikai indexek összehasonlíthatók legyenek, az aktuális negyedévek átlagos dollár/forint árfolyamával kiigazítottuk a számokat, majd első körben 2001 első negyedéves bázisra hoztuk. Azért emeltük ki ezt az időpontot, mert az MNB lakásárindexei eddig az időpontig követhetők vissza, ennél korábban csak az országos lakásárindexre vannak számok.

Az összehasonlítás során problémát jelentett, hogy 2001 a dotcom-lufi kipukkanásának az ideje, ami miatt a 2000-es évek elején a Nasdaq történelmi visszaesést szenvedett el, miközben a lakáspiac jelentősen jobban teljesített, ami az egész időszak eredményét befolyásolta. Éppen ezért a teljes időtávon túl rövidebb időtávokra is megnéztük, hogy mi lenne a végeredmény, ha 2001 első negyedéve helyett más éveket vennénk bázisnak.

Mi történt Magyarországon?

Sokan gondolhatják azt, hogy a részvénypiac szinte mindig jobban teljesít, mint a lakáspiac, de látható, hogy évtizedes időtávokat nézve nem ez a helyzet. Bár a magyar részvénypiac valamivel tényleg jobban teljesített 2001 első és 2023 harmadik negyedéve között, mint a lakáspiac, a különbség nem óriási. Előbbi 6,6-szeresére, utóbbi 5,2-szeresére emelkedett Magyarországon.

A LAKÁSPIACON EZ 7,7 SZÁZALÉKOS ÉVES HOZAMOT JELENT, MÍG A RÉSZVÉNYPIACON A 8,8 SZÁZALÉKOT KÖZELÍTI.

Fontos megjegyezni, hogy aki lakásba fekteti a pénzét, jellemzően azért teszi, hogy bérbe adja azt, ami tovább növeli az elérhető hozamot. Becslésünk szerint az adó kifizetése és amortizáció után évtizedes átlagban ez évente további 3-4,5 százalékot tehet hozzá az árnövekedéshez, azaz a lakáskiadással elérhető hozam ekkora időtávon évente 11-12 százalék között lehetett. A részvényeknél viszont az osztalékfizetés az, ami emelheti az elérhető hozamot, jóllehet ez a magyar részvénypiacon sokkal hektikusabb, mint a nagymúltú amerikai cégeknél és sok esetben itt is számolni kell adóval.

További részletek: Portfolio.hu

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Meddig élünk még Orbán Viktor rossz álmában?

Meddig élünk még Orbán Viktor rossz álmában?

Jegyzet arról, hogy a kormány a gazdasági évnyitón sem mutatta meg, hogy merre van a kiút a recesszióból. A NER vállalkozóinak viszont Orbán Viktor irányt mutatott: menjetek külföldre!

Pesszimista az építőipari ernyőszervezet

Pesszimista az építőipari ernyőszervezet

Az idénre várható lakáspiaci beruházások számai valószínűleg elmaradnak ez előzetesen várttól.

Irány az orvos, ennek a betegségnek sokáig nincs tünete

Irány az orvos, ennek a betegségnek sokáig nincs tünete

Az idült vesebetegség sokáig rejtőzködik, ezért a diagnosztizált 1,5 millió betegnél jóval többen élhetnek ezzel a betegséggel Magyarországon.

A többieknél szebbnek látja Magyarországot a JCR

A többieknél szebbnek látja Magyarországot a JCR

A JCR megerősítette a magyar besorolást. 

© 2024 (v2.202102)