Elképesztő rohamban fejlődik a technológia az építőipar területén is!

2024-et írunk, és hivatalosan is a jövőben élünk. Az építőipar előtt álló számos kihívás, mint a  szakképzett munkaerőhiány és a termelékenység javításáért folytatott, régóta tartó küzdelem termékeny talajt teremtett az innovációnak és olyan új technológiák jelentek meg, mint például a mesterséges intelligencia, az automatizálás vagy a robotika, amelyek segíthetnek megoldani az ágazat problémáit.

A szakképzett munkaerőhiány és a hatékonyság növelése mellett pedig további megoldásra váró feladatot jelent az épületek építésének és üzemeltetésének környezetre gyakorolt hatása és ennek mérése. A TheB1M összegyűjtötte azt az 5 technológiai újítást, ami minden bizonnyal a legnagyobb segítség lehet ezen problémák megoldására.

Mesterséges intelligencia

Az elmúlt 12 hónapban a mesterséges intelligencia (AI) az élet számtalan területét kezdte befolyásolni, és most az építészeti és építőipari ágazatot is felrázza. A látszólag egyformán szeretett és gyűlölt fejlemény, hogy az AI által generált terveknek már óriási választéka kezd megjelenni.

Ez a gyorsan fejlődő terület valószínűleg 2024-ben is gyorsan fog fejlődni, ami előnyöket, új kihívásokat és nem kevés vitát is hoz majd az iparág számára.

Digitális együttműködés

A digitális együttműködési eszközök segítik a munkaterületen történő előrehaladás nyomon követését, ami eddig úgy működött, hogy  több száz nyomtatott rajzot osztogattak szét a csapatok között minden egyes változtatáskor. Aki járt már egy nagyobb projekt építésén, ahol a generál kivitelező alatt még több alvállalkozó és az alvállalkozók alvállalkozói is együtt dolgoznak, és rendszeresek a tervmódosítások, tisztában van vele, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy az együttműködési eszközöknek köszönhetően a mindenki ugyanazt a dokumentumot érheti el a felhőn keresztül.

3D nyomtatás

Lehet, hogy nem ez a legújabb technológia, de a 3D nyomtatás 2024-ben végre megtalálhatja a helyét az építőipar eszköztárában. Előnye ugyanis, hogy a legújabb tanulmányok szerint a 3D nyomtatás 25,4%-kal olcsóbb lehet, mint a hagyományos módszerek, ami különösen lényeges szempont tekintettel arra, hogy a munkaerő- és anyagköltségek mennyire magasak, mellesleg az építkezés folyamatát is rendkívüli módon fel tudja gyorsítani.

Robotika

A magas infláció és a szakemberhiány miatt az építőiparra nagy nyomás nehezedik. A termelékenység javítását segítheti elő a robotika és az automatizálás, amelyeknek terén gyors innováció várható 2024-ben is.

A modern építési módszerek, mint például a helyszíni gyártás, lehetővé teszik, hogy az építőelemeket előre meghatározott alkatrészkészletből nagy pontossággal, ellenőrzött körülmények között előre összeállítsák, majd a helyszínen egyszerűen beépítsék, ezzel időt és pénzt takarítanak meg, miközben javítják a minőséget.

Lehet, hogy mindez nagyon futurisztikusnak és valószínűtlennek tűnik, de mivel az építőiparban a következő években kiéleződik a szakképzettségi válság. A jelenlegi építőipari munkaerőnek ugyanis jelentős része szakképesítés nélküli segédmunkás, a szakképzett munkaerő jelentős része pedig hamarosan nyugdíjba vonul, így szinte elkerülhetetlen, hogy egyes munkaelemeket robotokkal automatizáljanak.

Digitális ikrek

Végül, de semmiképpen sem utolsósorban érdemes megemlíteni egy olyan technológiát, amely segíthet korunk legsürgetőbb problémáján: a globális felmelegedésen.

Az épített környezet az összes szén-dioxid-kibocsátás 40%-áért felelős. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében tehát gondoskodnunk kell arról, hogy épületeinket a lehető leghatékonyabban építsük és üzemeltessük – és itt jön a képbe a digitális ikertechnológia.

A digitális ikrek a fizikai épített eszközök digitális tükreiként működnek, és az építményen belüli érzékelők és technológiák valós idejű és múltbeli adatainak digitális másolatba történő feltöltésével lehetővé teszik számunkra az energiafelhasználás nyomon követését és a pazarlás csökkentését. Ezáltal egész városrészekre, városokra kiterjedő döntések meghozatalát segíthetik.

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Irány az orvos, ennek a betegségnek sokáig nincs tünete

Irány az orvos, ennek a betegségnek sokáig nincs tünete

Az idült vesebetegség sokáig rejtőzködik, ezért a diagnosztizált 1,5 millió betegnél jóval többen élhetnek ezzel a betegséggel Magyarországon.

A többieknél szebbnek látja Magyarországot a JCR

A többieknél szebbnek látja Magyarországot a JCR

A JCR megerősítette a magyar besorolást. 

Kedveskedik a biztosítóknak és a bankoknak a kormány

Kedveskedik a biztosítóknak és a bankoknak a kormány

A kormány növeli a kis biztosítók adókedvezményét, a hitelintézetek adóvisszatérítését egy évvel meghosszabbítja

Mentőövet kapott Magyarország

Mentőövet kapott Magyarország

Az elemzők azt is elmondták, mire számítanak az idén. 

© 2024 (v2.202102)