Az albérletek árán bezzeg nem látszik a gazdasági visszaesés: sokkoló friss adatok

Az ingatlanpiac az utóbbi időszakban nem mutatott jelentős felfelé ívelést, ennek ellenére a kiadó lakások és házak árai folyamatosan kúsznak felfelé, ami mind a befektetők, mind a lakást keresők számára fontos jelzés. Ez a tendencia különösen érvényesül a magyar fővárosban, ahol a kiadó ingatlanok árai érezhetően magasabbak, mint az ország többi részén. Budapest ebben az értelemben különálló piacnak tekinthető, ahol a magasabb árszintek tükrözik a város gazdasági és kulturális centrális szerepét, de valószínűleg itt érvényesül a leginkább a rövidtávú lakáskiadás (pl: Airbnb árfelhajtó hatása is).

A vidéki nagyvárosokban, mint például Debrecen, Szeged vagy Pécs, szintén tapasztalható az árak emelkedése, bár ezek az ingatlanárak messze elmaradnak Budapesttől. Az adatok elemzése során készült grafikonjaink részletesen bemutatják, hogy az ingatlantípusok és méretek szerint milyen árbeli különbségek figyelhetők meg, ami segít a piaci trendek és a potenciális befektetési lehetőségek jobb megértésében.

Az Ingatlantájoló hirdetési adatbázisának alapos elemzése alapján készített összefoglaló nemcsak a jelenlegi állapotokra világít rá, hanem az ingatlanpiaci döntéshozatali folyamatokat is segítheti.

Ahogy korábbi elemzéseink során, úgy most is az derült ki, hogy az Ingatlantájolón hirdetett kiadó lakások között nagyobb arányban vannak jelen prémium ingatlanok, így az átlagárak most is valamivel magasabbak, mint amiket más hirdetési portálok szoktak közölni.

Az általunk elemzett helyszíneken a tipikus lakásméretek hasonlóak, a fővárosban a hirdetett átlagos lakás 2,4 szobás, Szegeden hajszálnyival kisebb, Debrecenben egy árnyalatnyit nagyobb (de ott is csak 2,5 szoba). Egyedül Pécs lóg ki kissé a sorból a maga 2,1 szobás átlagával.

Az árak Budapesten rémisztőek, a csaknem 420 ezer forintos kínálati ár azt jelenti, hogy rezsivel együtt a hirdetett átlagos lakás havi költsége megközelítheti a félmillió forintot. Ez már önmagában brutális összeg, de ha a beköltözés előtt tipikusan kért két havi kaució plusz első havi lakbér szemüvegén keresztül vizsgáljuk, akkor még sokkolóbb ez a summa.

Persze a fővárosi árak között óriási a szórás nem csak lokáció, de lakásméret szerint is. Míg a második kerületben csaknem 800 ezer forintot kérnek az átlagos kiadó ingatlanért (ebben a lakások és házak is benne vannak), az egyébként ingatlanpiaci szempontból szintén sikeres “második vonalbeli” kerületekben (mint Ferencváros, a XI. vagy éppen a XII. kerület) az átlagos hirdetési árak 350 és 420 ezer forint között változnak.

Abban pedig semmi meglepő nincs, hogy a lakásméret egyenesen arányos a havonta fizetendő lakbérrel, míg az egyszobás lakásokat még meg lehet csípni 200 ezer forint alatt, innentől kezdve meredeken emelkednek az árak, és egy-egy igazán nagycsaládi méretű ingatlanért már millió forint fölött kérnek a tulajdonosok. Bár a 4,5 szoba óriásinak hangzik, ez a valóságban még mindig csak annyit jelent, hogy a nappalin kívül még négy helyiség áll rendelkezésre, amiből az egyik egy fél szoba, vagyis egy háromgyerekes családban mindenkinek lehet saját kuckója, de akkor olyan “luxusról”, mint az étkező, a gardrób, a dolgozószoba vagy a vendégszoba még nem beszélhetünk.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Érdemes várni szerdáig a tankolással? Most kiderül!

Érdemes várni szerdáig a tankolással? Most kiderül!

Ismét változnak az üzemanyagárak, nem is kicsit!

Egy EP-listára már biztosan lehet szavazni június 9-én

Egy EP-listára már biztosan lehet szavazni június 9-én

A választási iroda már nyilvántartásba is vette a Fidesz és KDNP közös listáját.

Új finanszírozási vezetőt kapott az Indotek Group

Új finanszírozási vezetőt kapott az Indotek Group

Bartha András az Erstétől érkezik.

Már látszik, hogy állnak sorba a magyar munkahelyekért a Fülöp-szigetekről

Már látszik, hogy állnak sorba a magyar munkahelyekért a Fülöp-szigetekről

A 2023-as munkaerőpiaci adatokban már látványosan megjelenik az is, hogy a külföldi dolgozók száma egyre nő.

© 2024 (v2.202102)