Csökken a lakásépítések száma, de tovább nőnek a költségek!

Bár a javuló fogyasztói bizalom, a kedvezőbb hitelkondíciók és a 2024-től elérhető új otthonteremtési támogatások lendületet adtak a lakáspiacnak az év első hónapjaiban, az idén várhatóan a tavalyinál is kevesebb lakás fog épülni, az építési költségek azonban még EU-s viszonylatban is magasnak számítanak és további növekedésre lehet számítani – többek között ezek derültek ki az MNB legfrissebb Lakáspiaci Jelentéséből, melyről a Portfolio számolt be.

Megjelent az MNB legfrissebb Lakáspiaci Jelentése, melyből kiderül, hogy 2023 végétől a lakáspiaci folyamatokat meghatározó makrogazdasági fundamentumok javulása volt megfigyelhető, ami élénkülést hozott a hazai piacon. 2023 negyedik negyedévében a foglalkoztatottság historikusan magas szinten alakult, és a bruttó bérek kétszámjegyű növekedése mellett az infláció visszaszorításával a reáljövedelmek is emelkedő pályára álltak. A javuló fogyasztói bizalom, a kedvezőbb hitelkondíciók és a 2024-től elérhető megújult otthonteremtési támogatások pozitívan hatnak a lakáspiaci aktivitásra, mely lendületet adott 2024 első hónapjaiban is. Ennek ellenére a lakásépítések terén még nem látható a javulás, az idén a tavalyinál is kevesebb lakás készülhet el, és az építési költségek EU-s összehasonlításban továbbra is jelentősen emelkednek.

A makrogazdasági fundamentumok a lakáspiac szempontjából jól alakultak, a dezinflációs folyamatok kedvezően mentek végbe, javult a lakossági bizalom, ami pozitívan hatott a lakáspiacra is – mondta el az esemény sajtótájékoztatóján Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank jegybanki eszköztárért, pénzügyi stabilitásért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgatója.

Kiemelte, hogy a tranzakciószámok emelkedni kezdtek és a lakásárak növekedési üteme is erősödött. Emellett jelentős emelkedéssel visszatért a lakáshitelezés is, de ez az alacsony bázisnak is köszönhető. A lakáspiacot összességében az aktivizálódás jellemzi.

Növekvő tranzakciószám, mérséklődő alku

Az eseményen Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóság igazgatója ismertette a számokat, aki elmondta, hogy a 2023-ban megvalósult – különösen az év első felére jellemző – rendkívül alacsony lakáspiaci tranzakciószám 21 százalékkal maradt el a 2022. évhez képest.

2023-BAN AZ MNB 124 EZER TRANZAKCIÓSZÁMOT MÉRT ORSZÁGOSAN.

A lakáspiaci forgalom 2023. év végétől már élénkült, 2024 első negyedévében pedig országosan 30 százalékkal bővült az adásvételszám az előző év azonos időszakához képest, és a kereslet élénkülésével párhuzamosan vidéken 4,8 százalékra, míg Budapesten 3,0 százalékra csökkent a tipikus alku mértéke 2024 első negyedévének végére. A bérleti díjak 12,6 százalékkal, a lakásárakat meghaladó mértékben emelkedtek, így az éves bérbeadási hozam is nőtt az előző év azonos időszakához képest.

További részletek: Portfolio.hu

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek

Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek

Hiába a majdnem döntetlen, elismerte vereségét.

Karácsony Gergely az újraszámlálás után is első maradt

Karácsony Gergely az újraszámlálás után is első maradt

Nem tudta behozni a kihívó a jelenlegi polgármestert.

Tüntetésen követelte Karácsony Gergely, hogy legyenek tiszta választások

Tüntetésen követelte Karácsony Gergely, hogy legyenek tiszta választások

A Nemzeti Választási Iroda székházánál tartották a demonstrációt.

Putyin újabb fegyvereket kér Észak-Koreától

Putyin újabb fegyvereket kér Észak-Koreától

Közben az oroszok fokozzák támadásaikat Harkivnál.

© 2024 (v2.202102)