Májusi trendforduló? Halovány reáláremelkedés az újépítésű lakások piacán

Kevés projekt, szinte stagnáló árak jellemzik a budapesti újépítésű piac utóbbi egy évét az adatelemzés alapján. Öröm az ürömben, hogy a hó/hó adatokból kirajzolódó kép ha nem is vidám, de legalább kevésbé szomorkás, mint amit egy évre visszatekintve látunk.

Egy év alatt a budapesti újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 4 százalékkal emelkedett, jelenleg a város egészét tekintve szinte pontosan 1,5 millió forint. A legutóbbi, 3,6 százalékos éves inflációs adattal összevetve az látszik, hogy a reál-ingatlanárak ha csak hajszálnyival, de emelkedésnek indultak tavaly május óta.

Az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest az árak a teljes várost tekintve 1,1 százalékkal emelkedtek az újépítésű szegmensben, ez a havi 0,8 százalékos inflációs adat mellett szintén halvány növekedést mutat. 

Egy év alatt az átlagos újépítésű lakások paraméterei keveset változtak, most a teljes várost egyben nézve a tipikus új otthon 71,7 négyzetméteres és 2,7 szobás, tavaly ilyenkor szinte ugyanezt láttuk (71,9 nm és 2,7 szoba). Az átlagos budapesti újépítésű lakás vásárlójának továbbra is elég mélyen a zsebébe kell nyúlnia, a tipikus ilyen otthon hirdetési ára jelenleg 107,5 millió forint. Ez egy évvel ezelőtt még “csak” 103,7 millió forint volt. 

Ahogy azt már megszokhattuk a kerületi adatokat külön elemezve órási különbségeket találunk, teljesen másmilyen új otthonok épülnek a történelmi belvárosban, mint a budai zöldövezetben. A legkisebb lakások továbbra is Erzsébetvárosban készülnek, ahol az átlagos méret csupán 41 négyzetméter, míg a legnagyobbak a II. és a XII. kerületben, ahol a 124 és 123 négyzetméteres otthonok tekinthetőek tipikusnak.

Így aztán aki ebben a két budai kerületben szeretné megvenni az átlagos újépítésű otthont, annak több, mint 300 millió forinttal kell készülnie, míg a hetedik kerületben elég 51 millió is. Aki pedig a legolcsóbb négyzetméterárakra utazna, hogy a rendelkezésre álló keretből minél nagyobb lakást vehessen, annak a XV., a XVIII. és a XXIII. kerületben érdemes nézelődnie.

A piacon jelenleg a legnagyobb számban 1,5-2 szobás és 2,5-3 szobás újépítésű lakásokat találni, ezek teszik ki a teljes hirdetett kínálat csaknem háromnegyedét. Érdekes, hogy a stúdiólakások nagyon eltűntek a piacról, ezekből jelenleg kevesebb van, mint a 3,5-4 szobás méretből.

Ez megmutatkozik a lakásméret szerint számolt négyzetméterárakon is, a májusi kínálatban “fajlagosan” a két középső méretkategória lakásai a legolcsóbbak, bár a különbség nem óriási.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Miért nem ellenőrzi senki ezeket a vagyonmentő alapítványokat? - olvasói levél

Miért nem ellenőrzi senki ezeket a vagyonmentő alapítványokat? - olvasói levél

Egymás után hallani arról, hogy a milliárdosok hogyan "védik meg" a vagyonukat. Több olvasónknak nem tetszik ez, most egyikük levelét tesszük közzé.

Ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót

Ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót

Vasárnapi fejlemények - dióhéjban.

Feltámadhat a túró

Feltámadhat a túró

A túró az 1970-es évek egyik olyan étele volt, amelyet a fogyásra vágyóknak ajánlottak, ám kiment a divatból.

Aljas tulajdonsága is van a maradék rizsnek, de lehet ellene védekezni

Aljas tulajdonsága is van a maradék rizsnek, de lehet ellene védekezni

Az amerikai közösségi médiában riogató kommentek szerint ha valaki az elkészítés után másnap rizst vagy tésztát fogyaszt, akkor biztosan megbetegszik.

© 2024 (v2.202102)