Egyre többen kérnek pénzt rokonoktól és barátoktól Magyarországon

Az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a barátoktól és rokonoktól felvett kölcsönök száma, a közjegyzők tapasztalatai szerint. Ilyen esetekben fontos, hogy írásos szerződést készítsenek, akár egyoldalú kötelezettségvállalást is érdemes kérni vagy megtenni – derül ki a Portfolio.hu cikkéből.

Ha a magyarok nagyobb adóssággal szembesülnek, vagy nagyobb értékű ingatlan, ingóság megvásárlását nem tudják saját forrásból biztosítani, egyaránt próbálnak pénzt szerezni családtagoktól és barátoktól, mint ahogy hitelintézetektől is – derül ki a Pulzus kutatóintézet felméréséből. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a magyar háztartások által nyújtott hitelek állománya 2023 végén 3374 milliárd forint volt.

Az ismerősöktől kapott kölcsönök esetében gyakran előfordul, hogy a pénzösszeg átadásáról és a visszafizetés feltételeiről csak szóban állapodnak meg. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) idei tavaszi felmérése szerint az esetek közel felében így történik a megállapodás.

A magánkölcsönöknek azonban körülbelül fele csak részben kerül visszafizetésre, ami miatt régi, tartós kapcsolatok is megszakadhatnak. Számos félreértés és vita elkerülhető lenne egy írásos szerződéssel; nagyobb összegű kölcsön esetén, például ha lakásvásárlás céljára kérnek kölcsön, akkor jogi tanácsadás is ajánlott.

Amennyiben a kölcsönszerződést közjegyzői okiratba foglalják, a hitelező problémás esetben bírósági eljárás nélkül is érvényesítheti a követelését. Az adós pedig biztos lehet abban, hogy nem követelhetnek tőle többet, mint ami a megállapodásban szerepel, így nem kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe.

Az elmúlt hónapokban a közjegyzőkhöz fordulók száma is emelkedett a magánkölcsönök miatt. Jellemzően magánszemélyek között 5 és 30 millió forint közötti összegekben történik a kölcsönnyújtás.

Közjegyző által készített kölcsönszerződés esetén az okiratot a törlesztés elmaradása esetén a hitelező azonnal végrehajthatja, bírósági beavatkozás nélkül.

Egyébként magánkölcsön esetén is lehet kamatot kérni, de a kölcsönt nyújtani kívánóknak rendszeresen és többeknek hatósági engedéllyel kell ezt tenniük. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a pénzkölcsönnyújtást üzletszerűen végzik, az engedélyköteles tevékenységnek minősül – figyelmeztetett a MOKK.

A közjegyzők tapasztalatai szerint a magánkölcsönök mellett az egyoldalú kötelezettségvállalások száma is nőtt. Ez egy másik lehetőség, amely segíti a kölcsönadót, hogy gyorsan hozzájusson a pénzéhez. Sokan megkövetelik, hogy az adós közjegyző előtt tegyen végrehajtható egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a kölcsön visszafizetésére.

Ez a nyilatkozat akár a kölcsönadás után is megtörténhet, és lehetőséget ad az adósnak a tartozás elismerésére, amely megerősíti a kölcsönadó pozícióját, hiszen közjegyzői okirat nélkül problémák esetén hosszas és költséges pereskedésre számíthat.

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Az nem megszorítás, ha mindenre kevesebb pénz jut?

Az nem megszorítás, ha mindenre kevesebb pénz jut?

Készül a 2025-ös költségvetés, még keveset tudni róla, de az biztos, hogy a kormány szerint nem lesz benne megszorítás. Legfeljebb egy kis takarékosság.

Ismét törököt fogott a Mol

Ismét törököt fogott a Mol

Szénhidrogén-kutatásra vonatkozó stratégiai partnerséget kötött a Mol csoport és a Turkish Petroleum.

Hiába több a covidos beteg, az influenza elleni oltás jött előbb

Hiába több a covidos beteg, az influenza elleni oltás jött előbb

De a 2024/2025-ös szezonra gyártott, ingyen felhasználható influenza oltóanyag október végén már az ország egész területén elérhető lesz.

„Úgy tudjunk meghalni, mint a fák, állva" - mélyre megy Karsai Dániel könyve

„Úgy tudjunk meghalni, mint a fák, állva" - mélyre megy Karsai Dániel könyve

Bemutatták a hosszú szenvedés után ALS-ben elhunyt alkotmányjogász, Karsai Dániel életéről szóló könyvet. Ami az életről szól, nem a halálról. A méltóságteljes életről. 

© 2024 (v2.202102)