Látványos éves drágulás a használtlakáspiacon

Mi újság a használt lakások és házak piacán októberben? Elemzésünkben ezúttal ebben a szegmensben nézünk körbe. A lokáció és az eladni kívánt ingatlanok állapota nagymértékben befolyásolja az árakat, az alábbi elemzés ezeket a tényezőket vizsgálja a legfrissebb piaci adatok alapján.

Az Ingatlantájolón jelenleg eladásra hirdetett használt lakások és házak csaknem egyharmada az „újszerű” kategóriába tartozik, ezt követik a „felújított” ingatlanok, amelyek a kínálat 30 százalékát teszik ki. Nagyjából minden negyedik lakás és ház tulajdonosa  jelölte meg az „átlagos” állapotot, míg a „felújítandó” lakások a legkisebb szegmens, a teljes kínálat 15 százalékát képviselik. 

A második grafikon azt mutatja be, hogy hogyan alakulnak az ingatlanok négyzetméterárai típusonként és állapotonként. Az adatokat a fővárosi és országos piacok között is bontjuk. Első pillantásra is látszik, mennyivel magasabbak az árak a fővárosban, mind a lakások, mind a házak esetében megfigyelhető, hogy az országos újszerű árak szinte megegyeznek az adott szegmensben a budapesti felújítandó árakkal. 

A két szélsőérték így aztán az újszerű budapesti lakásoké, ahol egy négyzetméter átlagosan már csaknem 1,4 millió forint, míg a másik véglet a házak országos piaca, ahol a felújítandó ingatlanok átlagára 328 ezer forint. 

Nagyon vegyes képet mutat, hogy megyei szinten mekkora arányban találhatók lakások és házak az eladásra kínált ingatlanok között. Budapest esetében a lakások dominálnak, ahol a kínálat 70%-a lakás, míg a házak aránya mindössze 30%. Ez érthető is, hiszen a fővárosi ingatlanpiacon elsősorban társasházak és lakások a jellemzőek. 

Ezzel szemben a megyékben jelentősen változik a kép. Tolnában például alig 16 százalékot, de Békésben is csak 20 százalékot tesznek ki a lakások. A pest megyei adat annyiban csalóka, hogy itt a lakások alacsony számáról nem kis részben Budapest is “tehet”, az agglomerációs települések legfőbb vonzereje a legtöbbeknek pont az, hogy saját házban lakhatnak. 

A következő grafikon a téglaházak és panelházak arányát mutatja az eladó lakások kínálatában. A vidéki városokban a kínálat 79 százaléka téglalakás, míg a panelházak csupán 21 százalékos arányban vannak jelen. Budapesten ez az arány még inkább a téglalakások javára billen. 

A fővárosi panel lakások átlagos négyzetméterára 876 ezer forint, míg vidéken ugyanez 569 ezer forint. A téglalakások esetében az árak jelentősen magasabbak: Budapesten egy téglalakás átlagos négyzetméterára 1,2 millió forint, vidéken pedig 734 ezer. Nem meglepő, hogy a téglalakások népszerűsége és minősége magasabb árakat eredményez, különösen a fővárosi piacon.

A két technológia ára közötti szakadék a fővárosban nagyobb, hiszen itt az átlagos téglalakásért 40 százalékkal kell többet fizetni, a vidéki városokban ugyanez 29 százalék. 

Látványos a használt és újépítésű lakások négyzetméterárai közötti eltérés is. Például a XII. kerületben egy új építésű ingatlan négyzetméterára majdnem kétszerese egy használt lakás árának. Az I. és II. kerületben is hasonló trend figyelhető meg.

Az ingatlanpiaci árak időbeli változását vizsgálva egyértelműen megfigyelhetők a trendek, az árak az elmúlt évben minden kategóriában emelkedtek.  

A kerületekben jelentős különbségek tapasztalhatók. Az újépítésű árak kiugróan magasak a három budai sztárkerületben – I, II, XII. – , míg a többi városrészben jóval kisebb a szakadék például az új és az újszerű otthonok között. Az is látszik, hogy a felújítandó ingatlanok továbbra is kevéssé népszerűek. 

Az ingatlanpiaci négyzetméterárak éves változása jól mutatja, hogy a lakáspiaci árnövekedés nemcsak jelentős, de messze meghaladja az éves infláció mértékét. Országosan és Budapesten egyaránt 15 százalékos éves áremelkedés figyelhető meg a lakások esetében, ami több mint ötszöröse a 3 százalékos éves inflációnak. A házak esetében az áremelkedés visszafogottabb, országos és budapesti szinten is 6 százalék, ami még mindig duplája az inflációs rátának. 

A használt lakások négyzetméterárainak éves változását vizsgálva 2023 szeptemberéhez képest látványos drágulás tapasztalható.

Az adatok arra utalnak, hogy a lakások iránt határozottan nő a kereslet, és bár a házak esetében valamivel kisebb mértékű az áremelkedés, de itt is folyamatos a drágulás.

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A parlament miatt kellett gyorsított eljárásban megtalálni a Munkácsy-képek szállítóját

A parlament miatt kellett gyorsított eljárásban megtalálni a Munkácsy-képek szállítóját

A Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából megrendezendő kiállításra közel 130 millió forintért viszik át a nagyértékű festményeket.

Újabb ellenzéki képviselő mehet bíróságra

Újabb ellenzéki képviselő mehet bíróságra

A parlament felfüggesztette az LMP-t otthagyó Csárdi Antal mentelmi jogát.

Több ezer diák részvételével, milliós összdíjazás mellett indul a Privátbankár újabb pénzügyi edukációs versenye

Több ezer diák részvételével, milliós összdíjazás mellett indul a Privátbankár újabb pénzügyi edukációs versenye

Közel háromezren jelentkeztek az október 22-én, kedden kezdődő Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákversenyre.

© 2024 (v2.202102)