Lehetetlen kérdések és ingatag székek: állásinterjúk ravasz próbatételei

Mindenki tudja, hogy egy állásinterjú stresszes helyzet. Előtte napokig készülünk a klasszikus kérdésekre: miért akar itt dolgozni? Milyen erősségei vannak? Hol látja magát öt év múlva? Csakhogy azt a cégek is pontosan tudják, hogy a szokásos témákra mindenki készül, ezért sokan ravaszabb taktikához nyúlnak, és szokatlan próbatételek elé állítják a jelentkezőt, néha annyira furcsa helyzeteket teremtve, hogy a pályázó nem is feltétlenül jön rá, mi történik. 

Mutatunk párat a trükkösebb módszerekből.

A csend ereje 

Képzeld el, hogy az interjú közepén, miután válaszoltál a kérdésre, hirtelen beáll a csend. És nem csak egy röpke pillanatra, az idő egyre csak telik, és az interjúztató egy szót sem szól. Hogy reagálsz ebben a zavarbaejtő helyzetben? Nos, a másik felet is ez érdekli, ez ugyanis legtöbbször nem véletlen, hanem egy teszt. Arra kiváncsiak, vajon kibírod csendben? Vagy megpróbálod áthidalni a kínos pillanatot, és cseverészni kezdesz? A „csend tesztje” remek módszer arra, hogy az interjúztatók lássák, hogyan kezeled a stresszt és a bizonytalanságot.

A nyilvánvaló butaság tesztje

Hasonló a helyzet, amikor az interjúztató a legnagyobb természetességgel közöl valami totális képtelenséget. Például azt mondja: „Mivel a Marsra már naponta indítanak járatokat, szeretnénk tudni, hogy…” Ilyenkor mindenkiben azonnal felmerül, hogy mégis mi baj van a másik fejében, ezt vajon komolyan mondta? Mars helyett Debrecenre gondolt? Rosszul hallottam? Pedig ez is lehet egy próba, amiben arra kíváncsiak, mersz-e ellentmondani egy feszült helyzetben, ha valami nyilvánvalóan nem stimmel.

A folyamatos közbevágás

Felkészülten érkeztél az interjúra, összeszedetten válaszolsz a kérdésekre, és éppen belelendülnél egy kifejtős témába, amikor az interjúztató hirtelen félbeszakít, és bedob egy semmihez nem kapcsolódó megjegyzést. Vannak olyanok, akik szerint az ilyen kizökkentős trükkök jó lehetőséget adnak arra, hogy világosan megmutassák: képes vagy-e higgadtan visszatérni az eredeti kérdéshez, arra fókuszálni és megőrizni a nyugalmadat. Viszont azt is tegyük hozzá, hogy azok is sokan vannak, akik szerint magára valamit adó cég ilyen trükkökkel nem él, és érdemes nagyon kritikusnak lenni, ha jelöltként ilyennel találkozol, mert ez lehet egy rémes vállalati kultúra jele is. 

Lehetetlen kérdések 

Hány teniszlabda fér el egy hókotróban? Hány ablak van New Yorkban? vagy Mennyi idő alatt takarítanál ki egy Boeing 747-est? Ha valaha ilyen, vagy ehhez hasonlóan furcsa kérdést kapsz, ne ess pánikba. Nem várják el, hogy tudd a választ, valójában a kreatív gondolkodásodat és a problémamegoldó készségeidet vizsgálják. Az a lényeg, hogyan közelíted meg a kérdést, nem pedig az, hogy jól válaszolj.

Interjú reggel hatkor? 

Néha maga az interjú időpontja is egy teszt lehet. Képzeld el, hogy egy hétfő hajnalra hívnak be interjúra, vagy éppen egy késő esti időpontot kapsz. Az interjúztatók így mérhetik a rugalmasságodat és azt, hogy mennyire vagy képes alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez. Vajon megijedsz egy korai időponttól, vagy könnyedén kezeled a váratlan feladatot? Ugyanakkor itt is igaz, légy óvatos, ha ilyen tapasztalsz, ez jelezhet olyan céget, ahol a munka-magánélet egyensúlya nem létezik.

A billegő szék csapdája 

Szintén érdekes teszt az ingatag szék próbatétele. Ahogy belépsz az interjú helyszínére, leültetnek az íróasztal melletti székre, ám valami nem stimmel vele, ide-oda billeg. Ez persze nem csoda, hiszen az egyik lába kicsit rövidebb – te persze erről nem tudsz, csak a kényelmetlenséget érzed. Vajon meddig bírod ki, mielőtt megkérdeznéd, kicserélheted-e a széket arra a másikra, ami a fal mellett áll? Az ilyen tesztek azt mérik, mennyire mersz kiállni magadért, még egy ilyen apróságnak tűnő helyzetben is. 

Ha csak egy mezei állásinterjúra mennél, mert olyan szakaszba kerültél a munkahelyeden, hogy eljött az ideje a váltásnak, esetleg régóta próbálsz munkába állni, nézd meg a jobinfo.hu álláskínálatát, ahol több ezer új lehetőség vár. 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Az nem megszorítás, ha mindenre kevesebb pénz jut?

Az nem megszorítás, ha mindenre kevesebb pénz jut?

Készül a 2025-ös költségvetés, még keveset tudni róla, de az biztos, hogy a kormány szerint nem lesz benne megszorítás. Legfeljebb egy kis takarékosság.

Ismét törököt fogott a Mol

Ismét törököt fogott a Mol

Szénhidrogén-kutatásra vonatkozó stratégiai partnerséget kötött a Mol csoport és a Turkish Petroleum.

Hiába több a covidos beteg, az influenza elleni oltás jött előbb

Hiába több a covidos beteg, az influenza elleni oltás jött előbb

De a 2024/2025-ös szezonra gyártott, ingyen felhasználható influenza oltóanyag október végén már az ország egész területén elérhető lesz.

© 2024 (v2.202102)