Pár dolog, amit otthon újra kellene hasznosítani

Minden nap a kezünkben vannak, ide-oda pakolgatjuk, majd ha nem kell, kidobjuk. Pedig lehetne másképp is.

Azok, akik a környezetvédelemre odafigyelnek, valószínűleg a konyhában tartanak többféle szemetest, amibe különválasztják a papírhulladékot, a műanyagot, a fémet és az egyéb szemetet. A legtöbb háztartásban azonban ennél sokkal több olyan tárgy gyűlik össze az évek alatt, amiket jó eséllyel sohasem hasznosítunk újra, pedig jó lenne.

Ilyenek például az elektronikai eszközök. A régi DVD lejátszó, a VHS lejátszó, a régi monitor, rádió, magnó mind az utcára kerül, ha valaki egyáltalán veszi a fáradságot, és meg akar szabadulni ezektől a tárgyaktól. Az utca és járda általában a megoldás, pedig a gyártó cégek szinte mindegyike visszaveszi a régi elektronikus eszközöket. Érdemes utánajárni, ugyanis vannak arra is lehetőségek, hogy alkatrészként valaki megvásárolja, akár a cég is, és még némi pénz is jár a régi holmikért.

Az igazán környezettudatosak olyan házakban élnek, ahol nem ivóvízzel húzzák le a vécét. Az alábbi III. kerületi, eladó házban például fúrt kútból, szürke vízzel oldották meg a WC öblítést, a passzív ház követelményeinek megfelelően.

Kattintson a képre!

11_4.jpg

A műanyag zacskók, amikbe a zöldségesnél pakoljuk a gyümölcsöt jó szolgálatot tesznek a lakásban. Egyrészt, akinek kisállata van, használhatja ürülék felszedéséhez, akinek nincs, az pedig egy kis öblítés után akár a húst is elteheti benne a mélyhűtőbe. Jó szolgálatot tesznek ezek a műanyag zacskók uzsonnazsákként is, érdemes felhasználni és nem kidobni.

A vécépapír gurigái közül ma már van olyan, amit a vécébe lehet dobni, de még jobb, ha vesszük a fáradságot, és külön gyűjtjük, majd a papírhulladékok közé dobjuk a társasház szemetesénél. Ezeket újra tudják hasznosítani, és így nem lesz felesleges szemét. Akinek jó a kézügyessége, és esetleg készül a gyerek farsangjára, gyűjtögesse ezeket a kartongurigákat, sose lehet tudni, mire lehet később felhasználni.

A tintapatronok és az elemek szintén azok a tárgyak, amiktől az ember szeretne megszabadulni. A használt elemeket a nagyobb áruházak gyűjtik, az Aldiban, CBA-kban biztosan van olyan doboz a bejáratnál, ahova bedobhatjuk az elemeket. A festék- és tintapatronok már más kérdés, azt kicsit nehezebb találni, de nem lehetetlen, szintén a nagyobb áruházak közt érdemes szétnézni, és keresni egyet a közelben.

Az utolsó, amire általában senki nem gondol, amikor megrendeli a Starbucksban a Frapuccinóját, hogy a pohár és a pohár tetején lévő műanyag is újrahasznosíthatók. Sőt, általában újrahasznosított papírból és műanyagból készülnek. Egy kérdést megér a Starbucks pénztárosaitól, hova lehet bedobni a poharat, ha megittuk a kávét, ahol biztosan újrahasznosítják azokat.

 

 

 

 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Durván beütött az amerikai adózási egyezmény felmondása

Durván beütött az amerikai adózási egyezmény felmondása

A Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég európai országokat, köztük hazánkat vizsgálta.

Magyar Péter és Vitézy Dávid lobbistáinak eltávolítását követelte Karácsony Gergely

Magyar Péter és Vitézy Dávid lobbistáinak eltávolítását követelte Karácsony Gergely

A cégérdekeket képviselő lobbistáknak nincs helyük a Fővárosi Közgyűlésben - írta Karácsony Gergely főpolgármester szerdán a Facebook-oldalán.

Csak három forintért jutnak a választók adataihoz a pártok

Csak három forintért jutnak a választók adataihoz a pártok

A június 9-ei választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek választópolgáronként három forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz a közvetlen kampány érdekében.

Matolcsy György exneje távozik a polgármesteri székből a Balatonnál

Matolcsy György exneje távozik a polgármesteri székből a Balatonnál

Balatonakarattyán és Balatonszemesen is távozik az eddigi fideszes polgármester asszony.

© 2024 (v2.202102)