Pár dolog, amit otthon újra kellene hasznosítani

Minden nap a kezünkben vannak, ide-oda pakolgatjuk, majd ha nem kell, kidobjuk. Pedig lehetne másképp is.

Azok, akik a környezetvédelemre odafigyelnek, valószínűleg a konyhában tartanak többféle szemetest, amibe különválasztják a papírhulladékot, a műanyagot, a fémet és az egyéb szemetet. A legtöbb háztartásban azonban ennél sokkal több olyan tárgy gyűlik össze az évek alatt, amiket jó eséllyel sohasem hasznosítunk újra, pedig jó lenne.

Ilyenek például az elektronikai eszközök. A régi DVD lejátszó, a VHS lejátszó, a régi monitor, rádió, magnó mind az utcára kerül, ha valaki egyáltalán veszi a fáradságot, és meg akar szabadulni ezektől a tárgyaktól. Az utca és járda általában a megoldás, pedig a gyártó cégek szinte mindegyike visszaveszi a régi elektronikus eszközöket. Érdemes utánajárni, ugyanis vannak arra is lehetőségek, hogy alkatrészként valaki megvásárolja, akár a cég is, és még némi pénz is jár a régi holmikért.

Az igazán környezettudatosak olyan házakban élnek, ahol nem ivóvízzel húzzák le a vécét. Az alábbi III. kerületi, eladó házban például fúrt kútból, szürke vízzel oldották meg a WC öblítést, a passzív ház követelményeinek megfelelően.

Kattintson a képre!

11_4.jpg

A műanyag zacskók, amikbe a zöldségesnél pakoljuk a gyümölcsöt jó szolgálatot tesznek a lakásban. Egyrészt, akinek kisállata van, használhatja ürülék felszedéséhez, akinek nincs, az pedig egy kis öblítés után akár a húst is elteheti benne a mélyhűtőbe. Jó szolgálatot tesznek ezek a műanyag zacskók uzsonnazsákként is, érdemes felhasználni és nem kidobni.

A vécépapír gurigái közül ma már van olyan, amit a vécébe lehet dobni, de még jobb, ha vesszük a fáradságot, és külön gyűjtjük, majd a papírhulladékok közé dobjuk a társasház szemetesénél. Ezeket újra tudják hasznosítani, és így nem lesz felesleges szemét. Akinek jó a kézügyessége, és esetleg készül a gyerek farsangjára, gyűjtögesse ezeket a kartongurigákat, sose lehet tudni, mire lehet később felhasználni.

A tintapatronok és az elemek szintén azok a tárgyak, amiktől az ember szeretne megszabadulni. A használt elemeket a nagyobb áruházak gyűjtik, az Aldiban, CBA-kban biztosan van olyan doboz a bejáratnál, ahova bedobhatjuk az elemeket. A festék- és tintapatronok már más kérdés, azt kicsit nehezebb találni, de nem lehetetlen, szintén a nagyobb áruházak közt érdemes szétnézni, és keresni egyet a közelben.

Az utolsó, amire általában senki nem gondol, amikor megrendeli a Starbucksban a Frapuccinóját, hogy a pohár és a pohár tetején lévő műanyag is újrahasznosíthatók. Sőt, általában újrahasznosított papírból és műanyagból készülnek. Egy kérdést megér a Starbucks pénztárosaitól, hova lehet bedobni a poharat, ha megittuk a kávét, ahol biztosan újrahasznosítják azokat.

 

 

 

 

 


© 2021 (v150.202005)