Sorház: szükségmegoldás vagy mini családi ház

Sokan választanak városi-kisvárosi környezetben sorházat, ami olyan mintha családi ház lenne. És különben is divatos dolog, az amerikai filmekben a jómódúak laknak ilyenben.

Alapterületük akár 120-150 nm-es is lehet, ami már tágas háznak számít, akár négy szoba is lehet ekkora területen. Alul a konyha-nappali-étkező, a fürdő, a wc, felül pedig a hálószobák, esetleg egy kis fürdő még. Ez a tipikus elrendezés. Sokan tudják, hogy a sorházi lakásoknál a szélső lakás a legideálisabb, mert akkor nagyobb telkünk van, nagyobb kerttel, és csak egy közvetlen falszomszédunk, nem mindjárt kettő.

Ugyanakkor már a sorházi lakások is nagyon drágák Budapesten – talán az említett nagy divat okán is, no meg mert újak, újszerűek, így a lakóik tehetősek, ami tovább emeli az értéket. (Egy lakásnál, háznál a lokációt követően a környezet számít a legtöbbet, beleértve a szomszédságot is.)
Meredek dolog, de az új építésű sorházi lakások egy jobb kerületben lassan már annyiba kerülnek, mint egy önálló családi ház. Érdemes tehát jól átgondolni, hol és mennyiért veszünk egy sorházat – és szélső lakást csípünk-e meg. Hiszen ez soha nem lesz olyan, mint egy önálló ház. Az én privát véleményem, hogy ugyanolyan, mint egy lakás, csak van egy pici füvünk-szabad egünk is, ami csak egy fokkal nagyobb, mint egy tágas városi terasz…

Nézzük tehát mennyiért lehet sorházat kapni ma Budapesten, a nagyváros különböző kerületeiben.

A városszéli XXII. kerület Budafok-Tétény ma nagyon népszerű, főként nyugatról a fővárosba érkezők és az átlag-budaiak körében, akik ott telkeket vesznek és építkeznek, vagy építtetnek. Itt ugyanis még mindig olcsóbb egy telek, mint a II. kerületben, vagy a XII. kerületben. Nézzük tehát itt a sorházakat: Budafokon a Ják utcában egy 103 nm-es, 2+2 szobás lakás 57,9 millióba kerül. A lakás egy 2006-ban épült hat lakásos társasház egyik középső lakása.

A II. kerületben (mindjárt más ugye, mint látni fogjuk), a Zöldkő utcában 1996-ban épült lakóparkban kínálnak 144 nm-es, belső két szintes lakást 135 millióért (!) A fotók alapján ez egy szélső lakás, de akkor is nagyon húzós az ára, a kert pedig szinte egy falatnyi gyep – jó-jó, tudom, legalább nem kell sokat gondozni… A lakás belső dizájnja meglehetősen a 90-es éveket idézi, tehát még alapos felújításra is szorul, miután ennyi pénzt kifizet valaki az ingatlanért. Brrr.

Ha a város „szegényebbik felén” a pesti oldal déli végén nézelődünk, mindjárt megfizethetőbb ajánlatokba botlunk. Pesterzsébeten e sorházi lakás 84 nm-es, három és fél szobás és csak 24,6 millió forintba kerül. Ráadásul itt sokat nem is kell tenni a beköltözéshez, mert a fotók alapján szép állapotban van ez az otthon, de hát ugyebár, mint említettük: lokáció-lokáció-lokáció. Leginkább e három dologtól függ az ár az ingatlanpiacon.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hunbrakadavarbramagyarka

Hunbrakadavarbramagyarka

A modern demokrácia és a fejlett társadalom erejét mutatja, ha minél szélesebb körben érvényesül a vélemény- és szólásszabadság.

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Magyar Péter hajlandó leülni vitázni Dobrev Klárával és Deutsch Tamással a köztévé élő műsorában.

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Donyeck megyét egész nap támadták az oroszok.

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

A tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai lakáspiac - közölte a Duna House szombaton.

© 2024 (v2.202102)