Tata, Győr és Komárom: felpezsdülő lakáspiac?

Felbolydulhat Komárom és környéke, valamint Tata és Győr keleti részének ingatlanpiaca, miután elkezdődött a dél-koreai SK Innovation ezer fős, óriási elektromos autókba szánt akkugyárának felépítése. A termelés csak 2021-2022 fordulóján kezdődhet, de a környék lakásai, házai iránt már korábban felélénkülhet a kereslet. Komárom és környéke mellett akár a 25-25 percnyire lévő Tata, illetve Győr északkeleti régiójának otthonaira is megnőhet némiképp a kereslet.

Elképesztő méretű, közel 240 milliárd forintos elektromos autó akkumulátor gyárat kezdenek e hónapban építeni Komáromban, amely nem kevesebb, mint ezer új munkahelyet teremt majd. Természetesen már egy ilyen építkezés is felpörgeti az eladó, és főképp a kiadó ingatlanok piacát a környéken, de az igazi mini-boom 2020 táján kezdődhet, hiszen a termelés akár már 2021 végén elkezdődhet a 430 ezer négyzetméteres területen megvalósuló, 117 ezer négyzetméteres óriás-gyárban.

A Komárom nyugati szélén létesülő gyár Győr keleti részétől is csupán 25 percnyire van és Tata északnyugati térségétől is ugyanennyire. Kisigmánd és Nagyigmánd pedig kevesebb, mint 20 percre van kocsival a létesülő gyártól.

Igaz Nyugat-Magyarország gyárakkal jól ellátott, de egy ekkora új, zöldmezős beruházás egy „fél Audival” is felérhet, azaz 2020 végétől, 2021 tavaszától bizonyosan élénkülő lakáskeresletet, felbolyduló piacot jelent majd a fent említett részeken az új gyár friss dolgozói, illetve családjai részéről.

Annál is inkább, mivel Komárom ismert és kedves középváros, de lakóinak száma mindössze 18800 fő, azaz már akár 30-50 új lakó kereslete is érdemben befolyásolhatja a keresletet a jobb helyi házak, szebb, jó adottságú lakások iránt.

A külgazdasági és külügyminiszter pár napja, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az elektromos járművek akkumulátorait gyártó üzem építése márciusban indul, a termelés pedig 2021-2022 fordulóján kezdődhet. Az SK Innovation 430 ezer négyzetméternyi területet vásárolt Komáromban a 117 ezer négyzetméteres gyár felépítéséhez. A beruházáshoz a kormány vissza nem térítendő támogatással is hozzájárul, ennek mértékéről azonban még tárgyalnak.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a világszinten is a piacvezetők közé tartozó SK Innovation beruházását erős regionális versenyben nyerte el Magyarország. Fontos, hogy az öt vezető ázsiai gyártó közül három – az SK Innovation mellett a Samsung és az GS Yuasa – már megjelent Magyarországon, míg Németországban és Lengyelországban csupán egy-egy beruházást indítottak.

A komáromi akkumulátorgyár munkaerőigényét a térség ki tudja elégíteni, hiszen a város és a környező települések szakképzése fejlett, a helyi felsőoktatás pedig követi a munkaerőpiac elvárásait.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)