Duna-parti randevú: ahol a klasszikus és a modern találkozik

Vác a Budapestről kiköltözők egyik kedvenc városa. Nem is csoda, hiszen a kiváló vasúti- és autópályás közlekedésnek köszönhetően 25-30 perc alatt a Nyugati pályaudvaron vagy a Váci úti irodafolyosón lehetünk. A város ugyanakkor a fővárosi életnél egy sokkal csendesebb, nyugodtabb életet kínál, hangulatos utcákkal, gazdag kulturális élettel, a Duna mellett.

A történelmi hangulatú városban számtalan régi, különleges házat találni, melyek már felújított állapotban vagy felújításra várva is igazi kincset érnek. Egy ilyen épület felújításánál igazi kihívás lehet, hogy a múltat és a jelent, a klasszikus vonásokat és a mai igényeket megfelelően ötvözzük. Mi most a Duna-parttól néhány percre, a belváros egyik csendes utcájában találtunk egy igazi gyöngyszemet, amelyben mindezt tökéletesen megvalósították (fotók: Kurucz Árpád).

 

Az 1910 körül épült, 200 nm-es, kétszintes családi ház 2018-ban esett át teljes felújításon, melynek során elsődleges cél volt a ház stílusának, homlokzatának és az eredeti fa nyílászáróknak a megtartása, utóbbiak hőszigetelt felújításával.

A belső térben hasonlóképpen törekedtek a régi értékek megőrzésére, így a házzal együtt örökölt régi bútorokat megtartották, és ehhez választottak új bútorokat, ami különleges, mégis elegáns stílust kölcsönöz a háznak. Nem is csoda, hiszen úgy tudjuk, hogy a tulajdonos maga is lakberendező…

Ennek az eklektikus enteriőrnek a legizgalmasabb darabja végül a konyhasziget lett, ami a régi tulajdonosok szabóasztalából készült, és márványkő burkolatot kapott. De különlegesek a minden helyiségben megjelenő egyedi tapéták is, melyeknek mindegyike hosszas kutakodás eredményeként került a házba.

A tulajdonos kedvenc helyisége a tágas előszoba, ami tényleg önálló szobaként értelmezhető, és ahonnan az egész házon végiglátni, vagy legalábbis az alsó szinten, ahol lépcsőház/átjáró, konyha, nappali, TV-szoba/iroda, hálószoba, gardrób, külön káddal és zuhannyal is felszerelt fürdőszoba, külön mosdó és mosókonyha is található.

Az emelet már a gyerekek birodalma, ami egy kicsit modernebb hangulatban lett berendezve, de attól még tökéletesen passzol a házhoz. Itt nappali, 3 hálószoba, gardrób, fürdőszoba, külön mosdó és tároló kapott helyet.

A mi kedvenc helyiségünk pedig a 30 nm-es, oszlopokkal övezett terasz, mely a konyhát közvetlenül a zárt, belső kerttel köti össze, és nyáron étkezőként is funkcionálhat. A csaknem 400 nm-es kertben díszfákat, növényeket, fűszerkertet is találunk, csendje igazi kikapcsolódást és elvonulási lehetőséget biztosít, gondozását automata öntözőrendszer segíti.

A kert végében kapott helyet a vendéglak, amelyben egy önálló, galériás kislakás került kialakításra, amit egy napfénytető tesz még különlegesebbé. A házhoz tartozik még egy száraz, ablakos pince, melyben a kazán- és gépház található, de 23 nm-re még szabad, ez remekül kihasználható, akár egy hobbiszoba vagy fitnesz szoba kialakítására is, csakhogy néhány példát említsünk a lehetőségek közül.

Az ingatlan fűtését egy kondenzációs, kombi kazán biztosítja, de a nappaliban találunk egy kandallót is, ami két helyiséget is képes felfűteni. Nyáron a kellemes hűvösről inverteres klímaberendezés, a ház biztonságáról pedig telefonon is követhető külső kamerarendszer és kiépített riasztó is gondoskodik.

A legapróbb részletekig megtervezett, felújított ház tehát minden egyes berendezésével tökéletes, harmonikus egységet képez, így új tulajdonosának nem kell azon gondolkodnia, hogy hogyan őrizze meg ezt a hangulatot, hiszen az ingatlan teljes berendezéssel együtt eladó.

(A fotókat Kurucz Árpád készítette.)

© 2021 (v150.202005)