Konyhai tárolás: Osszuk zónákra!

 

Ha belegondolunk abba, hogy a konyhai munkamenet három kulcsfontosságú pont, azaz a konyhai háromszög: a hűtő, a mosogató és a tűzhely köré rendeződik, akkor érdemes a tárolás 3 zónáját is ezek köré rendezni. Nézzük, mit, hova pakoljunk!

Kép forrása: pixabay.com

1. Zóna: A hűtő környéke

A hűtő és környéke elsősorban arra szolgál, hogy itt tároljuk az élelmiszereket, és bizonyos, az elkészítésükhöz használt eszközöket. Ezért jó, ha a hűtő a kamraajtó közelében, vagy közvetlen mellette kap helyet. Így az 1-es zóna legnagyobb tárolója rögtön a kamra és természetesen a hűtő lesz. Ha nincs kamránk, mindenképp itt helyezzük el a kamraszekrényt, és a hűtő környékén jelöljünk ki egy szekrényt azoknak az élelmiszereknek, amiket nem szeretnénk a kamrában tárolni, mert mindennap használjuk, és szeretjük, ha rögtön kézre esnek, pl.: reggelizőpelyhek, kakaópor, kávé, tea.

Képek forrása: amazinginteriordesign.com és safeschoolspg.org

Az 1-es zónába kerüljenek bizonyos, az ételek elkészítéséhez szükséges eszközök is. Sokan szeretik itt tárolni például a vágódeszkákat és a késeket is, ennek egyetlen hátránya, hogy amit felszeletelünk, azt általában meg is mossuk, ami már érinti a 2-es zónát is, így érdemes a mosogató közelében tárolni ezeket a dolgokat. Az 1-es zónában tárolhatjuk például a kávéfőzőt vagy a kenyérpirítót, sokan itt helyezik el a különböző mixereket és egyéb kisebb konyhai gépeket, amelyeknek a tárolására egy konyhagép garázs az ideális, illetve a konyhai mérőeszközöket, szakácskönyveket is tárolhatjuk itt.

2. Zóna: A mosogató környéke

A mosogató két funkciót tölt be, egyrészt itt mosogatjuk el az edényeket, másrészt itt mossuk meg azokat az élelmiszereket, amelyeknél ez szükséges. Bár sok konyhában nem így van, praktikus, ha a mosogatógép is itt helyezkedik el. A tiszta edények elpakolását megkönnyíti, ha itt vannak a tányérok, poharak, evőeszközök tárolására használt szekrények, ugyanakkor a tálalás miatt ezeket a 3-as zónában is praktikus tárolni.

Ennek a VI. kerületi lakásnak a konyhájában például a mosogató felett kapott helyet a vitrin a poharak és a bögrék számára.

Még több képért kattintson a fotóra!

Legjobb talán, ha ezeknek az eszközöknek a mosogató és a tűzhely közötti szekrények adnak helyet, ahogyan a főzőedények tárolására is ez a terület az ideális. A mosogató környékén érdemes tárolni a különböző ételkészítéshez szükséges edényeket, mint például a keverőtálakat, szűrőket, panírozótálakat is. Ezek nyugodtan kerülhetnek a mosogató másik oldalára, a mosogató és a hűtő közötti szekrényekbe.

Képek forrása: houzz.com

A mosogató környékén, jellemzően a mosogató alatti szekrényben érdemes tárolni a különböző tisztítószereket és a szemetest is, illetve, jó ha itt, valahol közvetlenül a mosogató mellett tartjuk a konyharuhákat is.

3. Zóna: A tűzhely környéke

A tűzhely környékén legyen minden, amit közvetlenül a főzéshez, illetve a tálaláshoz használunk. Kerüljenek ide a főzőedények, fakanalak, illetve a tálalóedények, kiszedőkanalak is.

Ebben a tököli családi házban is a tűzhely mellé kerültek a fűszerek, fakanalak.

Még több képért kattintson a fotóra!

A legpraktikusabb, ha közvetlenül a tűzhely mellett tartjuk a fűszereket is, illetve ide kerülhet a grillsütő is. A tűzhely mellett mindig legyen szabad munkafelület, jó ha itt tartjuk az edényalátéteket is arra az esetre, ha egy forró edényt sürgősen le kell kapni a tűzről.

Képek forrása: houzz.com

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nagy dobásra készül a magyar állami cég

Nagy dobásra készül a magyar állami cég

Az MVM dollárkötvényt bocsátana ki.

Kamu a sok álláshirdetés, aki teheti, már külföldön dolgozik - olvasói kommentek

Kamu a sok álláshirdetés, aki teheti, már külföldön dolgozik - olvasói kommentek

Beszóltam a Facebookon rovatunkban a magunk mögött hagyott hét legérdekesebb, legtöbb vitát vagy érzelmet kiváltói kommentjeiből szemezgetünk.

Onnan támadtak az ukránok, ahonnan az oroszok nem is várták

Onnan támadtak az ukránok, ahonnan az oroszok nem is várták

Dióhéjban a hét első napjának főbb történései.

Tízezreknek kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, ha megvalósul Lázár János terve

Tízezreknek kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, ha megvalósul Lázár János terve

Az Építési és Közlekedési Minisztérium nem tett le arról, hogy megvonja a zöldrendszámot és annak minden kedvezményét a plug-in hibrid autóktól.

© 2024 (v2.202102)