Konyhai tárolás: Osszuk zónákra!

 

Ha belegondolunk abba, hogy a konyhai munkamenet három kulcsfontosságú pont, azaz a konyhai háromszög: a hűtő, a mosogató és a tűzhely köré rendeződik, akkor érdemes a tárolás 3 zónáját is ezek köré rendezni. Nézzük, mit, hova pakoljunk!

Kép forrása: pixabay.com

1. Zóna: A hűtő környéke

A hűtő és környéke elsősorban arra szolgál, hogy itt tároljuk az élelmiszereket, és bizonyos, az elkészítésükhöz használt eszközöket. Ezért jó, ha a hűtő a kamraajtó közelében, vagy közvetlen mellette kap helyet. Így az 1-es zóna legnagyobb tárolója rögtön a kamra és természetesen a hűtő lesz. Ha nincs kamránk, mindenképp itt helyezzük el a kamraszekrényt, és a hűtő környékén jelöljünk ki egy szekrényt azoknak az élelmiszereknek, amiket nem szeretnénk a kamrában tárolni, mert mindennap használjuk, és szeretjük, ha rögtön kézre esnek, pl.: reggelizőpelyhek, kakaópor, kávé, tea.

Képek forrása: amazinginteriordesign.com és safeschoolspg.org

Az 1-es zónába kerüljenek bizonyos, az ételek elkészítéséhez szükséges eszközök is. Sokan szeretik itt tárolni például a vágódeszkákat és a késeket is, ennek egyetlen hátránya, hogy amit felszeletelünk, azt általában meg is mossuk, ami már érinti a 2-es zónát is, így érdemes a mosogató közelében tárolni ezeket a dolgokat. Az 1-es zónában tárolhatjuk például a kávéfőzőt vagy a kenyérpirítót, sokan itt helyezik el a különböző mixereket és egyéb kisebb konyhai gépeket, amelyeknek a tárolására egy konyhagép garázs az ideális, illetve a konyhai mérőeszközöket, szakácskönyveket is tárolhatjuk itt.

2. Zóna: A mosogató környéke

A mosogató két funkciót tölt be, egyrészt itt mosogatjuk el az edényeket, másrészt itt mossuk meg azokat az élelmiszereket, amelyeknél ez szükséges. Bár sok konyhában nem így van, praktikus, ha a mosogatógép is itt helyezkedik el. A tiszta edények elpakolását megkönnyíti, ha itt vannak a tányérok, poharak, evőeszközök tárolására használt szekrények, ugyanakkor a tálalás miatt ezeket a 3-as zónában is praktikus tárolni.

Ennek a VI. kerületi lakásnak a konyhájában például a mosogató felett kapott helyet a vitrin a poharak és a bögrék számára.

Még több képért kattintson a fotóra!

Legjobb talán, ha ezeknek az eszközöknek a mosogató és a tűzhely közötti szekrények adnak helyet, ahogyan a főzőedények tárolására is ez a terület az ideális. A mosogató környékén érdemes tárolni a különböző ételkészítéshez szükséges edényeket, mint például a keverőtálakat, szűrőket, panírozótálakat is. Ezek nyugodtan kerülhetnek a mosogató másik oldalára, a mosogató és a hűtő közötti szekrényekbe.

Képek forrása: houzz.com

A mosogató környékén, jellemzően a mosogató alatti szekrényben érdemes tárolni a különböző tisztítószereket és a szemetest is, illetve, jó ha itt, valahol közvetlenül a mosogató mellett tartjuk a konyharuhákat is.

3. Zóna: A tűzhely környéke

A tűzhely környékén legyen minden, amit közvetlenül a főzéshez, illetve a tálaláshoz használunk. Kerüljenek ide a főzőedények, fakanalak, illetve a tálalóedények, kiszedőkanalak is.

Ebben a tököli családi házban is a tűzhely mellé kerültek a fűszerek, fakanalak.

Még több képért kattintson a fotóra!

A legpraktikusabb, ha közvetlenül a tűzhely mellett tartjuk a fűszereket is, illetve ide kerülhet a grillsütő is. A tűzhely mellett mindig legyen szabad munkafelület, jó ha itt tartjuk az edényalátéteket is arra az esetre, ha egy forró edényt sürgősen le kell kapni a tűzről.

Képek forrása: houzz.com

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Harc a legádázabb betegségek ellen: milliók életét mentették meg ezek a vakcinák

Harc a legádázabb betegségek ellen: milliók életét mentették meg ezek a vakcinák

Világszerte több mint 150 millió ember életét menthették meg a különféle védőoltások az elmúlt ötven évben. 

Nem várt lépésre szánta el magát a DK

Nem várt lépésre szánta el magát a DK

A párt egy közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz és a Tisza Párt listájának második, harmadik, negyedik és ötödik helyezettjét hívják vitára.

Titkolja a Pénzügyminisztérium a nyugdíjreform részleteit

Titkolja a Pénzügyminisztérium a nyugdíjreform részleteit

Mi a helyzet a kormány által bevállalt nyugdíjreformmal?

David Pressmann: "A magyar kormány Putyin propagandaszövegét ismételgeti"

David Pressmann: "A magyar kormány Putyin propagandaszövegét ismételgeti"

Az USA magyarországi nagykövete egy arizóniai rendezvényen fejtette ki álláspontját a magyar kormány oroszbarátságáról.

© 2024 (v2.202102)