Mit kezdjünk egy kicsi kerttel?

 

Mai bejegyzésünkben ehhez adunk praktikus ötleteket.

Válasszunk örökzöld dézsás növényeket

A dézsás növények nem foglalnak nagy helyet, hiszen akár a teraszra is feltehetjük őket. Az örökzöldek pedig azért ideálisak, mert nemcsak tavasztól-őszig, hanem egész évben gyönyörködhetünk bennük, így karácsonykor például akár fel is díszíthetjük őket.

Építsünk egy kis virágszigetet

Gondot okoz, hogy hova kerüljenek a virágok és a füves terület? Egy virágsziget a kert közepén a kert fókuszpontja lehet, és eltereli a figyelmet arról, milyen kicsi a kert valójában. Ha a szigetre minden oldalról rá lehet látni, érdemes a közepére ültetni a magasabbra növő fajtákat.

Előnyben a fák

Azért kis kertbe mégiscsak néhány fát érdemes igazán ültetni, hiszen zöld leveleiket, virágaikat magasan bontogatják, miközben törzsük a kert alapterületéből nem sokat foglal el, mégis sokkal nagyobb területen biztosít árnyékot. A törzsek köré pedig természetesen nyugodtan ültethetünk virágokat vagy kialakíthatunk magaságyásokat konyhakerti növények számára, a legterebélyesebb fa legárnyékosabb oldalára pedig kerülhet egy asztal székekkel. Mindenképp olyan fát válasszunk, melynek nincsenek nagyon szerteágazó gyökerei.

Használjunk ki minden négyzetcentimétert

Ha kicsi a kert, de szeretjük a növényeket, ki kell használnunk minden négyzetcentimétert, ahová csak ültetni lehet. Gondolkozzunk tehát dézsakertészetben, és vonjuk be a teraszt, a lépcsőt, a korlátokat, az ablakpárkányokat és a falakat is a megművelhető területbe.

Kilátás a kertre

Ha kinézünk az ablakon, ugye egyáltalán nem mindegy, milyen látvány fogad. A szép kertet azonban érdemes nem közvetlenül az ablak előtt kialakítani. Kerüljön a kert és az ablak közé valami, akár egy kis füves terület, vagy egy kis ösvény, így a kert az ablakból nézve optikailag egy kicsit tágasabbnak tűnik majd.

Élénk színekkel

A kis kertet érdemes néhány élénk színű tárggyal díszíteni, amik akkor is jól mutatnak, amikor a virágok épp nem nyílnak. Lehet ez egy szép piros kanna, esetleg néhány szék, létra, talicska, bicikli, amibe vagy amire virágot ültetünk.

Szerezzünk be egy madáretetőt

Akár a madáretető is lehet egy élénk színfoltja a kertnek, és helyet szinte egyáltalán nem foglal, cserébe viszont kertünk nemcsak a növények, hanem a madarak által is élettel telivé válik.

Kanyargós ösvénnyel

Régi trükk, hogy egy kicsi, pláne hosszú és keskeny kertet, mint ami a sorházaknál tipikus, úgy tehetünk optikailag tágasabbá, szélesebbé, ha a háztól a kert végéig húzódó ösvényt kanyargósra tervezzük. Az egyes kanyarokban pedig helyet kaphatnak a különböző funkciók.

Ha az ösvény kőből, térkőből, betonból készült, érdemes mellé olyan növényeket ültetni, amelyek kicsit ránőnek a szélére, így elmossák a határt a rideg, szürke ösvény és a kert között.

Ha pedig az ösvény és a kert végébe halvány kék virágokat ültetünk, azt a benyomást keltjük, mintha a kert a végtelenben folytatódna.

A kiülős kávézók hangulatában

Nem baj, ha egyáltalán nincs is kertünk, a bejárati ajtó elé is kitehetünk egy asztalt két székkel és néhány dézsás növénnyel, akár a társasház közös udvarán vagy a függőfolyosón, ha a szomszédokat nem zavarja. Ehhez a két lakásos, VIII. kerületi ingatlanhoz például saját folyosórész tartozik, amit remekül ki is használtak.

Még több képért kattintson a fotóra!

Kölcsönvett kilátás

Ha nem túl nagy a kertünk, de olyan szerencsések vagyunk, hogy a kerítésen túl egy erdő vagy vízpart látható, ne építsünk olyan kerítést, ami ezt a látványt eltakarná. Így a kertünket optikailag meghosszabbítjuk az erdő vagy vízpart felé, még akkor is, ha az nem a mi tulajdonunkban áll. Ha pedig az adott természeti jelenség felé kijárási lehetőségünk is van, akkor legyen az oda nyíló kapu a kert fókuszpontja, a kerti ösvény pedig vezessen egyenesen oda.

Futtassuk a gyümölcsfákat is

Kétségtelen, hogy a legkisebb alapterületet a futó növények foglalják el a kertünkből, a gyümölcsfák ezzel szemben igen terebélyesek. Ennek ellenére nem kell lemondanunk azokról a gyümölcsökről sem, amelyek fán teremnek, és ilyen „futófákat” nevelni nem is olyan nagy ördöngösség, mint elsőre látszik, csak néhány kampóra, drótra és türelemre lesz hozzá szükségünk.

Vagy ültessük őket is dézsákba

Sok fa, köztük néhány gyümölcsfa is alkalmas arra, hogy dézsában neveljük. A citrusféléket különösen érdemes cserépbe ültetni, így télire bevihetjük őket a fagyok elől. A dézsakertészet előnye, hogy így akár pálmákkal is tele lehet a kertünk, csakúgy mint ennek az oroszlányi sorházi lakásnak.

Még több képért kattintson a fotóra!

Építsünk pergolát

Egy pergola a rákapaszkodó futónövényekkel, olyan mintha függőlegesen megnövelnénk a kertünk területét. Ha pedig van egy nem túl tetszetős melléképületünk, futtassuk be azt növénnyel, így pergolát már nem is szükséges építenünk. Ennek a halászteleki háznak az udvarán a terasztetőt futtatták be.

Még több képért kattintson a fotóra!

Fűszernövényekkel

A konyhakerti növények közül a fűszernövények foglalják a legkisebb helyet, gyakorlatilag bárhol elférnek cserépben. Ha nincs helyünk zöldségek, gyümölcsök számára, legalább fűszereket ültessünk, bár néhány zöldség- és gyümölcs féle, mint például a paradicsom, paprika vagy bizonyos eperfajták, cserépbe is ültethetők.

Ültessünk szukkulens szőnyeget

Ha szeretjük a szép kertet, de nem értünk hozzá, vagy nincs időnk foglalkozni vele, akkor érdemes pozsgás növényekkel próbálkozni, amelyek kiválóan tűrik a szárazságot, és elterjedve egész szőnyeget képesek létrehozni, ahol még a gyomnövényeket is teljesen elnyomják, így a gazolás sem jelent majd problémát.

Világítsuk ki

A kertben nagyon hangulatos lehet az esti világítás, egy kis kertet különösen meséssé varázsolhat. Egy kis kertet ráadásul sokkal könnyebb kivilágítani, mint egy nagyobbat.

Ültessünk igazi dívákat

A kisebb virágok közé ültessünk néhány nagyobb, igazán mutatós növényt, például virágzó bokrokat, melyek a kert másodlagos fókuszpontjai lehetnek.

A víz itt is elfér

Nem kell ahhoz nagy kert, hogy valamilyen vizes elem is legyen benne, egy kisebb tó vagy akár csak egy csobogó bárhol elfér.

Használjuk ki a nagyobb cserepeket

Ha már konténerkertészet, érdemes a cserepekben lévő földet is maximálisan kihasználni. A nagyobb cserepekbe ültethetünk kisebb fákat is, amelyeknek törzse mellett még jó néhány virág is elfér kényelmesen.

Zöldfal, amihez nem kell szakértőnek lenni

A zöldfal helytakarékos megoldás, de érteni is kell hozzá. Van azonban egyszerűbb módja is az elkészítésének. Cserepeket mindenki tud a falra erősíteni, és ezek után már csak a virágokat kell beleültetni.

Tükörrel

Ahogyan bent a lakásban, úgy kint a kertben is tágíthatjuk a teret tükörrel, ami különösen a fallal körülvett kertek esetében lehet hasznos. Arra azért vigyázzunk, hogy ne tegyük közvetlen napfényes helyre, inkább árnyékos részt válasszunk.

Használjuk ki az oldalsó kertet is

Sok olyan telek van, ahol a ház és a szomszéd telek között egy keskeny sáv vezet a hátsó kertbe. Ha a hátsó kertünk kicsi, ide is ültethetünk kisebb növényeket.

Külföldi képek forrása: thespruce.com

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Harc a legádázabb betegségek ellen: milliók életét mentették meg ezek a vakcinák

Harc a legádázabb betegségek ellen: milliók életét mentették meg ezek a vakcinák

Világszerte több mint 150 millió ember életét menthették meg a különféle védőoltások az elmúlt ötven évben. 

Nem várt lépésre szánta el magát a DK

Nem várt lépésre szánta el magát a DK

A párt egy közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz és a Tisza Párt listájának második, harmadik, negyedik és ötödik helyezettjét hívják vitára.

Titkolja a Pénzügyminisztérium a nyugdíjreform részleteit

Titkolja a Pénzügyminisztérium a nyugdíjreform részleteit

Mi a helyzet a kormány által bevállalt nyugdíjreformmal?

David Pressmann: "A magyar kormány Putyin propagandaszövegét ismételgeti"

David Pressmann: "A magyar kormány Putyin propagandaszövegét ismételgeti"

Az USA magyarországi nagykövete egy arizóniai rendezvényen fejtette ki álláspontját a magyar kormány oroszbarátságáról.

© 2024 (v2.202102)