Van egy megoldás az amerikai konyha vs. külön konyha problémára!

 

Ez nem is olyan nagy csoda, hiszen valljuk be, mindkettőnek egyaránt megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Képek forrása: pixabay.com

Hogy kinek, mi válik be hosszútávon az természetesen az egyéni főzési szokásokon múlik. Ha valaki mindennap főz, munka mellett is, annak nehéz lehet a konyhát 7/24-ben olyan tisztán tartani, hogy a váratlanul betoppanó vendégek a konyha legszebb arcát lássák egy amerikai konyhás nappaliban. Míg azoknak, akiknél sok vendég megfordul, ugyanakkor ritkán főznek, kényelmesebb az amerikai konyha, ez a VI. kerületi lakás kicsi konyharésszel a nappaliban például pont ideális számukra.

Még több képért kattintson a fotóra!

Azoknak, akik hétköznapra legszívesebben külön konyhát, hétvégére viszont már amerikai konyhát szeretnének, alternatív megoldás lehet, ha külön-külön egymásból nyíló konyhát, étkezőt és nappalit alakítanak ki, amelyek nagy kétszárnyú ajtókkal vagy tolóajtókkal tetszés szerint egybe- vagy külön nyithatók. Ebben a XIII. kerületi lakásban például a konyha-étkező egyben van, és egy kétszárnyú ajtó választja el a nappalitól.

Még több képért kattintson a fotóra!

De van más megoldás is, ami egy floridai tervezőnek, Krysta Gibbonsnak jutott eszébe, amikor egy barátjának tervezett konyhát, egy nagyon elfoglalt család számára. Az ötlet pedig az volt, hogy a konyhát egész egyszerűen kettévágja.

Így kapott egy konyhát, ami az étkező és a nappali felé nyitott, így a háziasszony nem marad ki az ételkészítés alatt a társalgásból, ha vendégek jönnek. Ugyanakkor ebből a konyhából nyílik a másik konyha, ahol nyugodtan lehet nagyobb felfordulással járó sütés-főzéseket csinálni, hiszen bármikor rácsukhatjuk az ajtót, ha nem érünk rá azonnal feltakarítani.

Tehát ha sok vendéget várunk háromfogásos ebédre, akkor a hátsó konyhában megfőzzük az ebédet, mielőtt a vendégek megérkeznek, mikor megérkeznek, akkor pedig az utolsó simításokat, a tálalást már a külső konyhában csináljuk. Ugyanilyen praktikus lehet a hétköznapokon is, ha a vacsorát a hátsó konyhában főzzük, így ha nem tudunk rögtön feltakarítani, és betoppan valaki, akkor nem látja a rendetlen konyhát a nappalinkból.

Kisgyermekesek számára is hasznos az ötlet, akik szeretik főzés közben a gyerekeket is látni. Kisebb főzésnél, vagy ha nem várunk senkit, főzhetünk a nappalival egybenyitott konyhában, hogy lássuk a gyerekeket. Ha nagyobb főzést tervezünk, és nem akarunk a külső konyhában nagy felfordulást, főzhetünk a belső konyhában, ha van, aki vigyázzon a gyerekekre, ha nincs arra az esetre a belső konyhában is érdemes egy kisebb játszósarkot kialakítani.

Ez az egész elrendezés tehát voltaképpen úgy néz ki, mintha lenne egy közepes méretű konyhánk, amiből nyílik egy kb. ugyanakkora kamra is, amiben a polcok, tárolók mellett, mosogató és tűzhely is található, sőt ilyen konyhánál akár a mosókonyha is a belső konyhába kerülhet.

Ha a belső konyha nem kap természetes fényt, akkor akár a két konyhát üvegtéglával, üvegfallal is elválaszthatjuk, akár olyannal is, amin keresztül a belső konyhából kilátunk a külső konyhába, de a külső konyhából nem lehet belátni az esetleg rendezetlen belső konyhába.

Hogy hogyan lehet ezt az elrendezést már meglévő otthonunkban megvalósítani? Ha jó nagy konyhánk van, akkor egyszerűen megfelezhetjük egy konyhafelújítás során. Ha a konyhánk nem túl nagy, de van hozzá egy viszonylag nagy kamránk, akkor is könnyen megoldható.

Ebben a budakalászi családi házban mind a konyha mérete, mind a ház elosztása lehetővé tenné ezt az elosztást.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha amerikai konyhánk van, aminek kicsi a konyha része ahhoz, hogy megfelezzük, de tudunk egy kicsit elvenni a nappaliból, akkor a nappali felé bővíthetjük, és így kettéoszthatjuk. Ha egy kicsi, különálló konyhánk van, akkor persze mindez már csak teljes lakásátalakítással valósítható meg, amibe azért csak emiatt nem kell belevágni, de ha amúgy is terveztük, megfontolhatunk egy ilyen átalakítást.

Külföldi képek forrása: housebeautiful.com

 

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Csendes nap volt a szerda az orosz-ukrán háborúban – esti hírösszefoglalónkban a háború 847. napja.

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

A fővárosban járva az újraszámlálás utáni helyzetről érdeklődtünk az utca emberénél.

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Cikkünk megjelenése után nem sokkal kezdődik a Magyarország-Németország csoportmeccs.

© 2024 (v2.202102)