Metrodom-interjú: az árcsökkenés 2-5% lehet és csak lassan nőhet a kereslet

A visszaesett kereslet miatt várhatóan érdemi mennyiségben nem fognak új projektek elindulni. A kiviteli költségekre jó hatással lehet a munkaerő költségek csökkenése, amit viszont sajnos ellensúlyoz az építőanyag árának a jelentősen meggyengült forint miatt várható növekedése – fejti ki Kricsfalussy Tamás, a számos új társasházat építő Metrodom értékesítési igazgatója. Szerinte az árcsökkenés 2-5% lehet az új építésű piacon, de csak lassan nőhet majd újra a kereslet.

– Milyen változásokra számít a következő negyedévben?
– A következő 3 hónapban az új építésű lakások piacán erősen visszaeső kereslettel számolunk.

– És mi várható az árak terén?
– Az újlákás-fejlesztők többsége vagy tartja az árait, kivár, vagy csak kis mértékben csökkenti azokat. A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a közvetlen veszélyhelyzet elmúltáig nem számíthatnak jelentősebb értékesítésre. Emellett a fejlesztők egy kisebb része, aki vagy hosszabb ideje beragadt lakásoktól szabadulna, vagy a kivitelezés finanszírozása miatt eladási kényszerben van, jelentősebb mértékben (5-10%) is csökkentheti árait, de ez hangsúlyozottan csak a kisebbség.

– Kiscsit későbbre tekintve, a direkt vészhelyzet elmúltával mit vár a piactól? Lesz árcsökkenés?
– Hozzávetőleg 3-6 hónapos távlatban, a közvetlen veszélyhelyzet elmúlását követően, a kereslet lassú növekedésére számítunk. Ugyanakkor, mivel új projektek a következő fél évben szinte egyáltalán nem kerülnek piacra, kínálati oldalon nem fog nőni a verseny, a kínálati árak a korábban jelzett szinten – tartott vagy 2-5% mértékben csökkentett árak mellett – stabilizálódnak.

– A gazdaságvédelmi akciótervben eddig meghozott ingatlanpiacot és építőipart érintő intézkedések elegendőek?
– Az eddigi intézkedések hasznosak, de csak a cégek felszínen maradásában segítenek, új projektek indításában nem. Ennek legfőbb oka, hogy a megemelkedett kiviteli költségek és a 27%-ra emelkedett áfa mellett már a válság előtt erősen lecsökkent, megszűnt a lakóingatlan-fejlesztés jövedelmezősége, a válság kitörése előtti 3 hónapban is már nagyon kevés volt a piacon az újonnan induló projekt, illetve az azokban lévő lakásszám.

– Ez javulhat a jövőben?
– Ezen az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnése sem fog változtatni, sőt, a visszaesett kereslet miatt várhatóan érdemi mennyiségben nem fognak új projektek elindulni. A kiviteli költségekre jó hatással lehet a munkaerő költségek csökkenése, amit viszont sajnos ellensúlyoz az építőanyag árának a jelentősen meggyengült forint miatt várható növekedése. Amire nagy szüksége lenne az iparnak ebben a helyzetben, az az áfakulcs visszacsökkentése a korábbi 5%-os szintre, enélkül nem várható élénkülés.

– Ezek szerint nem lesz elegendő a rozsdaövezetekben bevezetendő 5 százalékos lakásáfa kedvezmény?
– Ez egy nagyon jó döntés, ami hatékonyan segít mind a lakásépítések számának növelésében, mind abban, hogy ezek a megfelelő helyre koncentrálódjanak. Az eredménye már néhány éves távlatban is látványos lehet, de a részletesebb megítéléshez, hogy ez mit jelent a városfejlesztés, illetve a lakóingatlan fejlesztők szempontjából, mindenképpen meg kell várni a konkrét övezetek kijelölését.

– Mit tapasztal a beruházók-építtetők, illetve az eladók, a vevők részéről?
– Jelenleg minden piaci szereplő bizonytalan, ami természetes, senki nem tudja mikor normalizálódik a helyzet, mikor indulhat újra az élet. Ez a bizonytalanság fokozottan érezhető a lakásvásárlók körében: ma csak nagyon kevesen vannak, akik annyira biztosak az állásukban, jövedelmükben, egzisztenciájukban, hogy olyan fontos döntést hozzanak, mint a lakásvásárlás. Amíg ezek a bizonytalansági faktorok nem csökkennek egy alacsonyabb, kezelhető szintre, a piaci szereplők sem hoznak döntést, nem mozdulnak.

– Az építkezések kellő ütemben haladnak-e Önöknél?
– A válság kezdete óta a munkások 10-15%-a ‘tűnt el’, de őket gyorsan sikerült pótolni. Nálunk jelenleg minden építkezésen terv szerint megy a munka, sehol nem kellett módosítani a határidőkön. Ügyfeleinket is arról értesítettük, hogy számíthatnak a szerződésben vállalt határidők betartására, a határidőben történő átadásokra.

– Mit tapasztal a hitelpiacon, a bankok magatartásában?
– Tapasztalataink szerint mind a hitelszerződések megkötése, mind a hitelek folyósítása jelentősen lelassult, ennek részben a kijárási korlátozás az oka. Ugyanakkor ügyfeleink visszajelzései alapján érzékeljük a bankok megnövekedett óvatosságát a hitelkihelyezés során. Mivel azonban ennek oka nem a források szűkössége vagy drágulása, hanem az általánosságban megnövekedett visszafizetési kockázat, erősen kétséges, hogy ezen a központi intézkedések, melyek pont a források bővítését, olcsóbbá tételét célozzák, érdemben segítenének.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Akkorát növekedtek a bérek, hogy az már a Holdról is látszódik - olvasói kommentek

Akkorát növekedtek a bérek, hogy az már a Holdról is látszódik - olvasói kommentek

Beszóltam a Facebookon című rovatunkban a hét legérdekesebb, legtöbb vitát vagy érzelmet kiváltó kommentjeiből szemezgetünk.

Olaf Scholz megijedt az orosz fenyegetőzéstől?

Olaf Scholz megijedt az orosz fenyegetőzéstől?

Lehessen vagy ne lehessen orosz célpontokat támadni nyugati fegyverekkel? Egyelőre nem úgy tűnik, hogy egyetértés lenne a témában.

Megszólalt Magyar Péter a tatabányai kávézós balhé kapcsán

Megszólalt Magyar Péter a tatabányai kávézós balhé kapcsán

Volt lincshangulat vagy nem a Turul Étterem és Kávézóban?

Újabb súlyos turbulenciás eset, ezúttal Európához jóval közelebb sérültek meg sokan

Újabb súlyos turbulenciás eset, ezúttal Európához jóval közelebb sérültek meg sokan

A gép biztonságosan leszállt, de 12 sérültet kellett ellátni.

© 2024 (v2.202102)