Új lakást keres? Válasszon idén, szerződjön jövőre! – interjú Balla Ákossal

Már csak alig több mint egy hónap van karácsonyig, így, aki új lakást szeretne vásárolni, az jól teszi, hogyha még idén választ, de csak jövőre szerződik le, így nem csúszik le a kedvezményes lehetőségről – fejti ki Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-vezérigazgatója az Otthontérkép Magazinnak adott interjújában.

– Mit gondol az újonnan bejelentett családvédelmi intézkedésekről, különösen az 5%-os új lakás áfáról és annak vásárlók által történő visszaigényelhetőségéről?

 

– Az ingatlanpiac a koronavírus hatására több mint 10 éve nem látott visszaesést szenvedett el, melyet állami beavatkozás nélkül a piac képtelen lenne korrigálni. Ez a visszaesés, mint megrendelés kiesés megjelenik az építőiparban is, így ezzel a beavatkozással nem csak az ingatlanpiac kap új lendületet, hanem az építőipar fejlődése sem törik meg, ami foglalkoztatás bővítést és végül adóbevétel többletet is jelent, ezért ezek az intézkedések több piacnak tesznek jót.

 

– Számít árcsökkenésre a csökkenő áfa miatt?

– Az 5%-os új lakás áfának köszönhetően nem számítok árcsökkenésre, ennek az eredményét annyiban várom, hogy nem állnak le az ingatlanfejlesztések, új lakások épülnek melyek 27%-os áfa mellett csak kis számban épültek volna, ez történt a korábbi áfa-csökkentéskor is, és ez várhatóan ismét megmozgatja az egész piacot. A visszaigényelhető áfa még a korábbi áfa csökkentésnél is előnyösebb helyzetet teremt, ezzel várakozásunk szerint sokan élni fognak.

 

– Érzékel egyfajta kivárást?

– Igen, hiszen arra számítani lehetett, hogy azok a vevők, akik éppen a vásárlás előtt állnak most kivárnak. Természetes, hogy megvárják a részletszabályok megjelenését, és megpróbálják igénybe venni a kedvezményt; ezért 2021 első negyedévére halasztják a vásárlást. Ezt a kivárást egyes al-piacokon már tapasztaljuk, és ez eredményezhet egy gyengébb novemberi forgalmat, amit várhatóan a karácsonyi időszak miatt egy szintén gyenge decemberi tranzakciószám követ. Ugyanakkor várakozásunk szerint januártól jelentős tranzakciószám növekedés várható.

– Sok kedvezmény továbbra is az új lakások vásárlását ösztönzi. A használt piacra hatnak majd ezek a támogatások?

– A bejelentések és kedvezmények nagyobbrészt az új lakások piacát érintik, de ha a 2016-2017-es időszak tapasztalatait vesszük alapul, akkor ez természetesen begyűrűzhet a használt lakások piacára is. Tekintettel arra, hogy mivel már csak alig több mint 1 hónap van karácsonyig, aki új lakást szeretne vásárolni, az jól teszi, hogyha idén választ, és jövőre szerződik, így nem csúszik le a kedvezményes lehetőségről.

 

– Hogyan érinti az önök által értékesített projektek ütemezését, költségigényét, illetve bevételi terveit az áfa csökkentése? 

 

– Több kisebb beruházás mellett egy olyan projekt értékesítésén dolgozunk, melyet a 2018 előtti építési engedélye miatt nem érint az áfa változása, eredetileg is 5%-os volt, ezért itt ezt a változást nem kell lereagálni. Több projekt előkészítését végezzük, melyek viszont 27%-os áfa mellett nem biztos hogy indultak volna, ezért ezek a projektek így zöld utat kapnak, de itt árcsökkenésről azért nem lehet beszélni, mert ha ezek 27%-os áfa esetén nem indultak volna el, akkor nincs mihez viszonyítani a csökkenést…

 

– A kedvezmény időhorizontja már ismert a törvényjavaslatból (2022 végéig jogerős engedély, 2026 végéig átadás-befejezés szükséges), de vannak olyan lényegi kérdések, amik nem tisztázottak még?

– Én úgy látom, hogy az építtetők és forgalmazók, tehát a szakmai szereplők számára szinte minden részletszabály tisztázott.

 

– Az új támogatások egyéb elemei – például az illetékkedvezmények, a 3 milliós felújítási támogatás, a tetőtér-beépítési CSOK-támogatás, a közjegyzői díj maximálása – mennyiben érintik a piacot? 

– A lakásfelújítások támogatása fontos eleme a most bejelentett támogatási csomagnak, amihez nem szükséges lakást váltani, ezért ez a legszélesebb kör számára biztosít lehetőséget a lakhatási körülmények javítására, nem csak annak, aki új lakást tud vásárolni, vagy lehetősége és szándéka van egy tetőteret beépíteni. Viszont az kérdéses, hogy kivitelezői kapacitás lesz-e elég ehhez, illetve hogy a kivitelezők elvállalnak-e egyedi kisebb felújítási munkákat, vagy a nagyobb árbevétellel kecsegtető munkákat választják, a folyamatosan elinduló, nagyobb beruházásoknál. A kisebb munkák akadálya lehet a szűkös építőipari kapacitás.

 

– Ön szerint az új támogatási rendszerek végrehajtási rendeleteinek megjelenése milyen meglepetéseket tartogathat?

– Személy szerint nem számítok meglepetésre az “apró betűs” részekben, úgy gondolom a bejelentett széles körnek elérhetőek lesznek a 2021-től életbe lépő támogatások.

 

– Mi lesz ön szerint a szinte okafogyottá vált rozsdaövezeti projektekkel? 

– A rozsdaövezeti projektek esetében valamilyen további kedvezményt vár a piac, és mivel a visszaigényelhető 5%-os áfa mértéknél kedvezőbbet nehéz elképzelni, ezért itt inkább a beruházó és/vagy a vásárló számára nyújtott kedvezményes hitel lehet ez a többlet kedvezmény. Egy ilyen döntésnek, ha a rozsdaövezeti telkek jól vannak kijelölve, akkor komoly városképi szerepe is van, ez városnegyedek megújításához vezethet. Viszont ennek létjogosultsága még a halmozott kedvezmények esetében is csak a jól bejáratott ingatlanfejlesztői helyszíneken és jó közlekedési ellátottság mellett van.


– Milyen kérdése lenne ma a döntéshozókhoz az új támogatások kapcsán?

– Fontos lenne, hogy ne csak a kereslet teremtődjön meg, hanem legyen építőipari munkás is a nagy beruházásokhoz és a kisebb lakásfelújításokhoz egyaránt, ezért az építőipari szakképzés, átképzés, továbbképzés, illetve az új technológiák bevezetésének támogatása is szükséges lenne. Ha ez nem valósul meg, akkor továbbra is fennáll a jól ismert munkaerő hiányos állapot az építőiparban, ami gátolja a kisebb felújításokat és drágábbá tesz minden beruházást.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kitörli a csipát a szeméből, ha meglátja, hogyan teljesít a forint

Kitörli a csipát a szeméből, ha meglátja, hogyan teljesít a forint

Itt az ideje beváltani a nyaralós pénzt?

Már tízmilliós bírságot osztottak ki a választás kapcsán

Már tízmilliós bírságot osztottak ki a választás kapcsán

Sokan nem vitték vissza az ajánlóíveket, pedig ez kötelező lenne.

A számok is megmutatták, nagyot bukott Hosszú Katinka étterme

A számok is megmutatták, nagyot bukott Hosszú Katinka étterme

A határidő előtt leadták mindegyik, az olimpiai, világ, és Európa-bajnok úszónőhöz köthető cég beszámolóját.

Kína és Oroszország kéz a kézben dolgozik az Ukrajna elleni fegyverkezésen

Kína és Oroszország kéz a kézben dolgozik az Ukrajna elleni fegyverkezésen

A brit védelmi miniszter szerint még több országnak kellene a NATO-hoz csatlakoznia, az oroszok folytatják az offenzívát. Háborús összefoglaló. 

© 2024 (v2.202102)