Újra 5% – Milliós új CSOK-os illeték-kedvezmény, mérséklődő közjegyzői és értékbecslési díjak

Nem feltétlenül és nem csupán az egy gyermek után járó összegért, hanem a vételár 4 százalékát jelentő illeték-kedvezmény miatt érdemes most megigényelni a CSOK-ot annak, aki 2021-ben vagy később új építésű lakást vásárol. Már egy olcsóbb új lakásnál is egymillió feletti tételt spórolhatunk. A minap az operatív törzs további ingatlanpiaci könnyítésekre tett javaslatot: csökken a közjegyzői díj, sok esetben díjmentes lehet az értékbecslés és egyszerűsödik a földhivatali eljárás is! Nézzük most a részleteket!

A minap az operatív törzs az ingatlanpiaci könnyítéseket is tartalmazó szabályokat léptetett életbe. Ezek, és a korábban elfogadott illetékkedvezmény javaslatok erőteljesen megkönnyítik a lakásvásárlást. 

 

Nézzük előbb a legfrissebb infókat, javaslatokat, amelyről a járványvédelmi Operatív Törzs döntött a minap:

  1. A földhivatalhoz elektronikusan benyújthatóak lesznek az ingatlanszerzéssel vagy hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok. Ezzel évente 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás.
  2. Díjmentessé válhat az ingatlanok értékbecslése is széles körben, az ügyek egyharmadában ezt egy adatbázis alapján végeznék el a bankok. Egy-egy ügyfél így 30-50 ezer forint közötti megtakarítást érhet el.
  3. Felgyorsul, egyszerűsödik és olcsóbbá válik a közjegyzői ügyintézés az ingatlanügyekben, ez évi több százezer embernek jelent több tízezres megtakarítást a hivatalos, közjegyzői díjak terén.

Nézzük az illeték-kedvezmények rendszerét

A fenti 3 könnyítés mellett anyagilag is a legnagyobb jelentőségű az illeték-kedvezmény. A sok, 2021-től érkező lakás-kedvezményben könnyű elveszni, így érdemes újra felhívni a figyelmet: ha új lakást veszünk, akkor akár egyetlen eltartott gyermek esetén is megéri igényelni a CSOK-ot. Ezúttal főként nem is elsősorban a 600 ezer forintért (egy gyermek esetén ennyi jár), hanem a pluszban járó illetékkedvezmény miatt, ami már egy pici fővárosi lakás esetén is egymillió forint feletti összeget jelent 2021-től.


Mennyit is spórolunk?!

A friss szabályok szerint ugyanis 2021 januárjától teljes illetékmentesség jár azoknak, akik jóváhagyott családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) vesznek új vagy használt lakás célú ingatlant. Ez egy 50 millió forintos új lakásnál alapesetben 2 milliós spórolást jelent.

De nézzünk egy olcsóbb fővárosi, vagy nagyvárosi új lakást. Egy 25 millió forintos ingatlan esetében 1 millió forint megtakarítást jelent a CSOK mellé 2021-től járó kedvezmény, hiszen a lakásvásárlást egyébként 4 százalékos illeték terheli.

Természetesen igaz az, hogy korábban is több illeték-kedvezményt lehetett érvényesíteni, most ezek köre bővül, illetve a kedvezmények összeghatára, tartalma módosul. De nem csak a CSOK-os vétel esetén.

A korábbi kedvezmények is megmaradnak

A már meglévő kedvezmények szerint új lakásnál (CSOK-tól függetlenül), ha a lakás vételára 15 millió forint alatt van, teljesen elengedik az illetéket, ha pedig 15-30 millió forint között, akkor csak a 15 millió forint feletti összeg után kell 4 százalékot fizetni.

A korábbi (eddig is létező) életkor szerinti illeték-kedvezmény megmarad: azaz azoknak a 35 év alatti pároknak (pontosabban: ha legalább az egyik fél nem töltötte még be a 35. életévet a tulajdonszerzéskor) is jár illetékkedvezmény, akik első (használt) lakásukat veszik meg, és annak ára kevesebb mint 15 millió forint, ekkor 2 százalékra módosul az illeték mértéke.

Teljes mentesség jár továbbá, ha családtagtól (szülő, gyermek, idén júliustól testvér is idetartozik) vagy házastárstól veszünk vagy kapunk ajándékba ingatlant.

 

Használt versus új lakás

A felvett CSOK-támogatás összegét továbbra is le lehet vonni a vételárból az illetékalap megállapításakor. Ez eddig azt jelentette, hogy egy 50 millió forintos lakás vásárlásakor, ha valaki 10 millió forintos csok-ot kapott rá, akkor csak 40 millió forint után kellett illetéket fizetnie. Az új szabályok szerint ilyen esetben nem a 40 millió forint után fizetendő 1,6 millió forint, hanem nulla forint lesz az illeték. A levonhatóság értelme tehát csak a használt lakásoknál marad meg, amelyek (leszámítva a fenti kivételeket) továbbra is illeték-kötelesek.


Az ördög a (további) részletekben

Az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell azt megfizetniük, ami egyszerűsíti a procedúrát és a lakásvásárláshoz szükséges önerő, hitel mértékét sem terheli ez a jelentős kiadás!

A CSOK-ot egyedülálló szülők is igényelhetik, tehát az illetékmentesség rájuk is érvényes.

A program felülről nyitott, azaz annyi forrást ad erre a kormány, amennyire igény lesz.

Nem kell továbbá az illeték-előnynek megfelelő illeték-összeget megfizetni (azaz a kedvezményt visszafizetni) akkor, ha a CSOK-ban részesülő egészségügyi ok miatt nem képes teljesíteni a gyermekvállalási feltételt. Ez nem meglévő, hanem előre vállalt gyermek(ek) esetén lényeges, azaz ha a kedvezményben részesülő egészségi állapota miatt hiúsult meg a támogatás fejében megígért gyermek megszületése.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)