Szükséges és jó a sok támogatás, de drágulhatnak a lakások, lassulhatnak a felújítások – interjú

Szükséges és jó a sok támogatás, de a befejező munkálatoknál jelentős drágulással és kevésbé kiszámítható vállalási idővel számolhat mindenki, aki lakást újít fel, bővít vagy épít jövőre. Érdemes lehet még a boom előtt meghozni a lakásvásárlási, felújítási döntést – húzza alá a Duna House elemzési vezetője, Benedikt Károly.

Hogy látja az újonnan bejelentett otthonteremtési intézkedések várható hatását? Mit gondol kiváltképp az újra öt százalékra mérsékelt új lakásokra vonatkozó áfáról és annak visszaigényelhetőségéről?

Ingatlanpiaci szempontból természetesen üdvözlendő minden olyan gazdaságélénkítő intézkedés, amely egyrészt segíti a családok otthonteremtési lehetőségeit, másrészt egy egészséges ütemben megújuló ingatlanállományt eredményez. A most bejelentett intézkedések, mind a kedvezményes lakásáfa, mind a többi használt és új lakásokat érintő változás ezt segíti elő, így már csak a részletszabályokra és a megvalósításra kell figyelni.

 

Kellően kiszámítható a friss szabályozás?!

A hosszabb időtartamban, sok éves építési idők szerint működő ingatlanpiacon különösen fontos a hosszú távon kiszámítható környezet megteremtése. Jól tudjuk ugyanis, hogy az építőiparban, lakásépítésben minimum 2-3 éves időtartammal kell számolni egy-egy új beruházás esetében. Az ingatlanpiacon ezért – ideális esetben – 5-10 évre kiszámítható környezetre és komplex, a keresletet és kínálatot egyaránt figyelembe vevő szabályozásra van szükség.

Hogyan érinti Önöknél ez az árazási kérdéseket, milyen kihívásokat jelent a 2020 végéig terjedő értékesítési időszakban az új szabályozás?

A Duna House cégcsoport érdekeltségi körébe tartozó, jelenleg futó beruházások (MyCity, Forest Hill) mindegyike eredetileg is 5%-os áfa tartalommal rendelkező, részben már befejezett vagy befejezéshez közelítő projekt, így közvetlenül a most bejelentett változások nem érintették a lakásaink árazási kérdését.

 

Hogyan alakul majd jövőben a piac?

Nagyon fontos, hogy a változások kapcsán sok árazási vagy kínálati kérdés csak jelentősen később fog ténylegesen realizálódni, hiszen a jövőre bejelentett beruházások csak 2022 környékén fognak elkészülni. A most már készen megvásárolható új lakások kínálata várhatóan szűkülni fog, így például ezek esetében akár azonnal is érdemes választani és vásárolni, hiszen lehetséges hogy 2021-ben már nem tudunk ugyanolyan paraméterekkel rendelkező lakást találni a kínálatban. Ezeknél az élethelyzetből adódó választásoknál sokszor csak másodlagos az árváltozás várakozásán nyerhető néhány millió forintos kedvezmény, hiszen ha valaki gyorsan akar költözni, akkor más szempontok alapján dönt.


És mi a helyzet Ön szerint a többi támogatással?

A többi bejelentett otthonteremtési támogatási elem is jelentősen befolyásolja a lakóingatlan beruházások további helyzetét. Akár az otthon-felújítási támogatás, akár a tetőtérbeépítés is munkaerő-igényes támogatási forma, amely azt jelenti, hogy az amúgy is szűk munkaerőpiacon további versenyt eredményezhet, ez a beruházóknak és az otthonfelújítóknak sem kedvez. A befejező munkálatoknál jelentős drágulással és kevésbé kiszámítható vállalási idővel számolhat mindkét fél.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nagy Márton elsápadhat ezektől a számoktól

Nagy Márton elsápadhat ezektől a számoktól

Padlót fogtak a beruházások az első negyedévben a KSH legfrissebb adatai szerint.

Megint jókorát nőttek a keresetek, Ön is ezt érzi?

Megint jókorát nőttek a keresetek, Ön is ezt érzi?

Bruttóban és nettóban is több mint 13 százalékos az emelkedés, a reálbérek is szépet nőttek.

Nagy bajban a magyar akkugyárak, nem alakulnak jól a számok

Nagy bajban a magyar akkugyárak, nem alakulnak jól a számok

Pont azokon a piacokon nem vásárolnak elektromos autókat, ahova a magyarországi gyárak szállítanának.

Kitörli a csipát a szeméből, ha meglátja, hogyan teljesít a forint

Kitörli a csipát a szeméből, ha meglátja, hogyan teljesít a forint

Itt az ideje beváltani a nyaralós pénzt?

© 2024 (v2.202102)