Most építsd be a tetőteret a gyerekeknek: 10 milliós ingyen-pénzt is kaphatsz!

Jövőre három meglévő (vagy akár előre elvállalt) gyermek után 10 millió forintos támogatást kap az a fiatal család, aki meglévő otthonát felfelé bővítené! Becslések szerint tízezer ilyen bővítés-felújítás sem kizárt a következő években. Nézzük, mit lehet eddig tudni erről a támogatási formáról.

Mint ismert, a tetőtér beépítésére eddig a felújításnál is felhasználható kisebb összegű CSOK járt a gyermek, gyermekek után. 2021-től viszont 2 gyermek esetén a tetőtér beépítéskor a mai 1,43 millió helyett 2,6 millió, három (vagy ennyi vállalt) gyermek esetén 2,2 millió forint helyett 10 milliós kormányzati “ajándék”, azaz vissza nem térítendő támogatás jár!

Fontos, hogy a már megszületett gyermeknél a szülők minden életkorban igényelhetik a támogatást, ám amennyiben előre vállalnak gyermeket, akkor az életkori határ 40 év.

Természetesen a támogatás önálló, külön bejáratú, újonnan kialakításra kerülő emeleti otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere, tehát: minimum egy szobája. Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie. Lényeges az is, hogy semmiképpen sem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak. Magyarán önálló lakássá kell alakítani a tetőteret, és a meglévő ház tulajdonosa (például szülők, nagyszülők, más rokonok) “be kell hogy engedjék” a tetőtéri tulajdonosnak a fiatalokat, és ezt a földhivatali nyilvántartásba is be kell jegyezzék.


Előny ugyanakkor, hogy e támogatáshoz igénybe vehető a legfeljebb 15 millió forintos, kamattámogatott CSOK-hitel is.

Szakértői becslések szerint hozzávetőleg mintegy 10 ezer tetőtér épülhet be az elkövetkező években ennek a támogatási formának köszönhetően, hiszen a nagyvárosokban több mint 350 ezer családi ház van, a közepes és kisvárosokban közel 780 ezer, a falvakban pedig több mint egymillió. Tehát a potenciál óriási.

A támogatás fő célja tehát: egy családi házat kétgenerációssá bővíteni, hogy a fiataloknak saját lakása legyen, ahová érkezhetnek a gyerekek.

A konstrukció októberi bejelentésekor érvényes támogatott kamatok alapján, 20 év futamidő esetén egy 15 millió forintos kölcsön havi törlesztő részlete 72 ezer forint, az akár már két gyermek nevelése, vállalása esetén felvehető 10 millió forintos kölcsönre pedig havonta körülbelül 48 ezer forintot kell fizetni. Tehát a fővárosban és környékén, valamint a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben e kölcsönt igénylő családoknak így kevesebbet kell(ene) törlesztőrészletként fizetniük, mint amennyi egy számukra megfelelő lakás bérleti díja lenne.


Ugyanakkor itt kizárólag a tetőtér (emelet) jöhet szóba: mert hozzáépítés esetén továbbra is a bővítésre vonatkozó CSOK-ot lehet (csak) igényelni. Vidéken, vagy a vidékies nagyvárosi vonzáskörzetekben, ahol mérsékeltebbek az árak és a saját, kétkezi munkafázisból is többet elvégez a család, ott – persze 2 vagy 3 gyerek esetén, a magasabb támogatási összegből – még akár önerő és hiteligénylés nélkül is megvalósulhat a tetőtér-beépítés.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Harc a legádázabb betegségek ellen: milliók életét mentették meg ezek a vakcinák

Harc a legádázabb betegségek ellen: milliók életét mentették meg ezek a vakcinák

Világszerte több mint 150 millió ember életét menthették meg a különféle védőoltások az elmúlt ötven évben. 

Nem várt lépésre szánta el magát a DK

Nem várt lépésre szánta el magát a DK

A párt egy közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz és a Tisza Párt listájának második, harmadik, negyedik és ötödik helyezettjét hívják vitára.

Titkolja a Pénzügyminisztérium a nyugdíjreform részleteit

Titkolja a Pénzügyminisztérium a nyugdíjreform részleteit

Mi a helyzet a kormány által bevállalt nyugdíjreformmal?

David Pressmann: "A magyar kormány Putyin propagandaszövegét ismételgeti"

David Pressmann: "A magyar kormány Putyin propagandaszövegét ismételgeti"

Az USA magyarországi nagykövete egy arizóniai rendezvényen fejtette ki álláspontját a magyar kormány oroszbarátságáról.

© 2024 (v2.202102)