Ennyiért kaphatsz most kamatkockázat nélküli lakáshitelt Magyarországon

A jelenlegi, rendkívül bizonytalan gazdasági környezetben különösen nagy körültekintéssel kell lakáshitelt felvenni, hiszen ez a következő évtizedekre alapvetően meghatározza majd a pénzügyi helyzetünket. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői most azt nézték meg, hogy milyen feltételekkel lehet hozzájutni a lehető legbiztonságosabb, a futamidő végéig változatlan kamatú lakáshitelekhez, illetve ezek közül melyek jelenleg a legkedvezőbb ajánlatok.
Egy lakáshitel felvétele már önmagában is kockázatot jelent, hiszen kötelezettséget vállalunk arra, hogy akár 10-20 évig szerződés szerint fizetni fogjuk a megállapított havi törlesztőket. Évtizedekre pedig nem látunk előre, előfordulhat például, hogy valamilyen oknál fogva ideiglenesen csökkenni fog a fizetésünk – mint a mostani járványhelyzetben sokaknak -, de egy esetleges munkanélküliség miatti jövedelemkieséssel is érdemes számolni.

Ráadásul nem feledkezhetünk meg a kamatkockázatról sem, hiszen a legtöbb lakáshitelnek bizonyos időközönként egy meghatározott kamatváltoztatási mutató alapján módosulhat – nőhet, vagy éppen csökkenhet – a kamata. Hogy milyen időközönként változhat a kamat, az attól függ, hogy milyen kamatperiódusú a hitel. Vannak 3, 6 vagy 12 havonta változó kamatú kölcsönök, de manapság népszerűbbek az 5 és 10 évig fix, vagy akár a teljes futamidőre rögzített kamatú lakáshitelek. Ez utóbbi azt jelenti, hogy kamatszintet a futamidő alatt – legyen ez akár 20 év – a bank egyoldalúan nem módosíthatja, így legalább abban biztosak lehetünk, hogy a havi fizetnivalók a jövőben nem nőhetnek.

A kamat bebetonozásának azonban ára van: a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint például a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú (10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű) lakáskölcsön THM-e 0,62%-kal alacsonyabb egy hasonló összegű és futamidejű, végig fix hitelénél. (A THM, vagyis a teljes hiteldíj-mutató %-os formában mutatja meg egy hitel teljes költségét, tartalmazva a kamaton felül fizetendő egyéb díjakat is. Ezért ez a mutató a legalkalmasabb a hitelek összehasonlítására.)

Ha a THM-különbséget forintra váltanánk, akkor azt látjuk, hogy 10 éves kamatperiódusú kölcsönre 58 673 Ft-ot kellene havonta törleszteni, míg a fix kamatú konstrukció 61 835 Ft rendszeres kiadást jelentene. Vagyis a különbség havi szinten 3 000 Ft.
Egy esetleges kamatkockázat hatását is könnyen számszerűsíthetjük: a példánkban szereplő 10 millió forintos lakáshitel esetében egy 1%-os kamatemelkedés 2 815 Ft-tal, egy 3%-os 8 682 Ft-tal, míg egy 5%-os emelkedés 14 860 Ft-tal dobná meg a havi törlesztő összegét, ami ez utóbbi esetben 73 533 Ft-ra hízna.

Amennyiben az előbbi kockázat elkerülése végett szeretné valaki a hitelkamatot “bebetonozni”, akkor tehát magasabb havi törlesztőkre számíthat, ám nagyon nem mindegy, hogy mennyi a “biztonsági felár”. Ugyanis a bankok a végig fix kamatú hiteleket is eltérő áron kínálják, és ahogy az a táblázatunkból is látszik, egy 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében a különbség akár havi 6 000 Ft is lehet. Ez pedig két évtized alatt bizony 1,6 millió forint differencia!

Sőt, a hitelkalkulátor szerint az is előfordulhat, hogy valaki drágábban vesz fel 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt, mint amennyiért a legkedvezőbb végig fix kamatú kölcsön elérhető jelenleg. Ezt pedig azt jelenti, hogy többet fizethet egy kamatkockázat szempontjából rizikós hitelért, mint amennyiért egy kamatkockázat-mentes kölcsönt megkaphatna. Éppen ezért nagyon fontos a hitel gondos kiválasztása, akár összevetve a különböző kamatperiódusok havi törlesztőit, hiszen így láthatjuk, hogy a biztonság milyen plusz költséggel jár.

Gyakori kérdés, hogy mit tehet az, aki korábban vett fel 3, 6 vagy 12 havonta változó kamatú hitelt, és azt tapasztalja, hogy a havi törlesztői bizony időről időre emelkednek. Számukra a hitelkiváltás lehet járható út, ami nem más, mint egy új hitel felvétele, amire lecseréljük a régit. A hitelkiváltás során tehát választhatunk akár egy végig fix kamatú hitelt is a meglévő kölcsönünk helyett! A döntésben segíthet a Bankmonitor lakáshitel kiváltás kalkulátora, amelyben megadhatjuk meglévő hiteleink paramétereit, a program pedig azonnal megmutatja a lehetőségeinket, valamint azt, hogy a kiváltás pénzügyileg mit is jelentene számunkra.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint átlépnék Putyin egyik vörös vonalát az amerikaiak

Megint átlépnék Putyin egyik vörös vonalát az amerikaiak

Megengednék az ukránoknak, hogy úgy vívják a háborút, ahogy jónak látják. Közben Franciaország válaszolt az orosz nukleáris fenyegetésre. Háborús hírek.

Nagy Márton elsápadhat ezektől a számoktól

Nagy Márton elsápadhat ezektől a számoktól

Padlót fogtak a beruházások az első negyedévben a KSH legfrissebb adatai szerint.

Megint jókorát nőttek a keresetek, Ön is ezt érzi?

Megint jókorát nőttek a keresetek, Ön is ezt érzi?

Bruttóban és nettóban is több mint 13 százalékos az emelkedés, a reálbérek is szépet nőttek.

© 2024 (v2.202102)