Gyönyörű burkolatok természetes kövekkel

A modern építészeti trendek sorában előkelő helyet foglalnak el a természetes kövekből készített enteriőrök, homlokzatok és teraszburkolatok. Sokszínűségük és páratlanságuk évmilliókon keresztült alakult ki, ennek megfelelően különleges összhatást kínálnak számunkra. Ismerkedjünk meg velük!

A természetesség nem lehet idejemúlt vagy ódivatú, ennek ellenére a trendek a természetes kövek esetében is változnak. Napjainkban népszerűek a nagyméretű táblák, amelyek elegáns összhatást teremtenek a legtöbb burkolat esetében, éppen ezért egyre gyakrabban találkozunk kültéri és beltéri alkalmazásukkal is.

Hiba lenne azt gondolni, hogy a természetes kövek csupán járólapként hasznosíthatók. A mészkőből készített padlólapok mellett csempék, homlokzati burkolólapok és lépcsőelemek szélesítik a belsőépítészet lehetőségeit. Sőt, esztétikus megoldást kínálnak a különböző színnel és textúrával rendelkező gránit-, márvány- és mészkő könyöklők is.

A mészkő rendkívül jól hasznosítható anyag, hiszen könnyen megmunkálható, mégis strapabíró. Ennek a tulajdonságának köszönhetően hosszú éveken keresztül alakíthatta az aktuális belsőépítészeti trendeket, más kőfajták nem rúgtak labdába mellette.

A természetes kövek alkalmazásában a kőfeldolgozó és megmunkáló gépek fejlődése hozta el az áttörést. A mészkő mellett egyéb kőfajták is elérhetővé váltak, a kereskedelmi kínálat is szélesebbé vált. A keményebb kőzetek – mint például az andezit, a gránit és a bazalt – vérpezsdítést és újszerű esztétikai lehetőséget hoztak az építők és építtetők számára.

A technológiák fejlődésének köszönhetően a nagy keménységű kőzetek durva feldolgozása mellett lágyabb árnyalatok és mintázatok is megjelenhettek a belsőépítészetben. Ma már nem csupán barna és bézs árnyalatok állnak rendelkezésre, ha természetes köveket szeretnénk választani; szürke és antracitszínű kőfelületek is jelentős választékkal érhetők el.

A természetesség nagyszerűen párosítható a különböző árnyalatokkal, textúrákkal, alapanyagokkal és falmintákkal. Könnyedén megtalálhatjuk a tökéletes összhangot a természetes kövek és az egyéb burkolatfajták között. A kő plasztikus tulajdonsága jól ellensúlyozza a minimalizmus szigorú formavilágát. A szabálytalan formák mellett a hasított és roppantott kövek is nagyszerűen használhatók ilyen célokra. Nem mellesleg meleg hatású anyagokról beszélünk, amelyek nagyszerűen alkalmazhatók padlófűtés esetében is.

Fontos kiemelni, hogy a természetes kövekre nem csupán beltéri díszítőelemként és járólapként, hanem kültéri megoldásként is tekinthetünk. A hasított, stokkolt vagy lángolt felületű kőlapok számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően figyelmet érdemelnek. Egyik fontos tulajdonságuk a csúszásbiztosság. Nagyon fontos tudni, hogy kültéren nedvszívó anyagokat csakis impregnálva használhatunk! Fontos megjegyezni azt is, hogy egyes kőfajták érzékenyek a cement kémiai hatásaira, ezek felülete elszíneződhet, éppen ezért mindig az adott kőhöz megfelelő ragasztóanyagot válasszunk!

A tervezők ma már alapvető elvárásként értelmezik, hogy a külső terek kialakítása és a belsőépítészet összhangban álljon egymással. Ebben a törekvésükben nagy segítséget jelentenek a természetes kövek, amelyek eleganciájának köszönhetően hosszú évtizedekig emelhetik az otthonunk fényét.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint átlépnék Putyin egyik vörös vonalát az amerikaiak

Megint átlépnék Putyin egyik vörös vonalát az amerikaiak

Megengednék az ukránoknak, hogy úgy vívják a háborút, ahogy jónak látják. Közben Franciaország válaszolt az orosz nukleáris fenyegetésre. Háborús hírek.

Nagy Márton elsápadhat ezektől a számoktól

Nagy Márton elsápadhat ezektől a számoktól

Padlót fogtak a beruházások az első negyedévben a KSH legfrissebb adatai szerint.

Megint jókorát nőttek a keresetek, Ön is ezt érzi?

Megint jókorát nőttek a keresetek, Ön is ezt érzi?

Bruttóban és nettóban is több mint 13 százalékos az emelkedés, a reálbérek is szépet nőttek.

Nagy bajban a magyar akkugyárak, nem alakulnak jól a számok

Nagy bajban a magyar akkugyárak, nem alakulnak jól a számok

Pont azokon a piacokon nem vásárolnak elektromos autókat, ahova a magyarországi gyárak szállítanának.

© 2024 (v2.202102)