Mélyen a zsebébe nyúl vagy felújít aki Pécsen keres energiatakarékos otthont

Nincs könnyű dolga annak, aki a baranyai megyeszékhelyen keres olcsón fenntartható, energiatakarékos ingatlant. A piac egymástól határozottan elkülönülő szegmensekre bontható.

Az egyik lehetőség egyszerű, de a vevő bizony igen mélyen a zsebébe nyúl: kifizeti az 1.3-1.5 milliós (vagy még magasabb) négyzetméterárat egy új építésű, hőszivattyús, napelemes, hőszigetelt, háromrétegű nyílászárókkal ékeskedő lakásért/házért, majd minden hónapban örül, amiért a rezsije szinte alig látható – igaz, ezt a legtöbb esetben szépen ellensúlyozza majd a combos közös költség. 

Kicsit könnyebb helyzetben vannak azok, akik kis-közepes méretű lakásra vadásznak, és nem riadnak vissza a tégla- vagy akár panel társasházaktól. Ezekben az épületekben az egyedi mérővel ellátott távfűtéses, nem legfelső emeleti, nem szélső lakások fenntartási költségei viszonylag barátiak, és a négyzetméterár is kedvezőbb egy fokkal: 500-700 ezer forint között már ki lehet fogni a hirdetések alapján ígéretes ingatlanokat.

A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik nagyobb lakást (80+ négyzetméter) vagy házat keresnek, de tartanak attól, hogy a következő években az energiaárak tovább emelkednek. Még a  700-800 ezer forintos négyzetméteráron, felújítottként kínált ingatlanok nagy része is legfeljebb közepesen modern műszaki megoldásokat ajánl (gáz-cirkó fűtés, nem létező, vagy vékony hőszigetelés, régebbi nyílászárók). 

Az utóbbi szegmensben bátraké a szerencse: bár hatalmas munka és szervezés, de egy olcsó ingatlan teljes műszaki felújításával a végén még mindig jobban járhat a vevő. Felújítandó ingatlanokat 250-300 ezer forint/négyzetméter környékén is lehet találni, így ha a környék tetszetős, érdemes lehet elgondolkodni egy régebbi épület alapos felújításán. A végeredmény húzós lesz, de nem drágább, mint amit a kivitelező cégek árulnak, és biztosan közelebb áll majd a számunkra ideálishoz. 

Kis-közepes lakások vonzó rezsivel

Ha meg tudunk barátkozni a gondolattal, hogy 53 négyzetméterért kell 36.5 milliót kicsengetni, ez a gyönyörűen felújított lakás igazán jó kapás lehet. Az alapok: Uránváros, tégla építésű ház, első emelet, erkéllyel, új nyílászárók, felújított víz- és villanyvezetékek, és egyedi mérős távfűtés. 

A belső terek jól használhatóak, egyedülálló vásárlónak vagy egy párnak ideális, de az egy szeparált hálószobával akár egy kisgyerekes családnak is megfelel. Tartozik hozzá tároló, ami remek hír a bringásoknak és a babakocsival közlekedőknek.

Millió feletti négyzetméteráron okos kislakás

Ez a minigarzon csupán 26 négyzetméter, de a cseppnyi teret igazán átgondoltan újították fel. Ideális választás lehet rövid távú kiadásban gondolkozóknak, de akár első lakásnak is, bár a fotók alapján a tárolóhely mennyisége korlátolt – persze 26 négyzetméteren nem is nagyon lehetne más. A világos burkolatok és az egybenyitott tér a valós méreténél nagyobbnak mutatja.

A fűtése egyedi mérős távfűtés, amely mellé rásegítésként padlófűtést építettek be, a burkolatok, víz- és villanyhálózat vadonat új. Azzal kapcsolatban nem igazít el a hirdetés, hogy milyen funkciók okosak. A combos, 1.1 milliós négyzetméterárért a bútorok is jönnek a lakással, ami összességében egy picit kedvezőbbé teszi a számla végét. 

Szép három szobás, még mindig millió/négyzetméter fölött

Ez az új építésű, nappali+két hálószobás 61 négyzetméteres lakás szintén 1.1 milliós négyzetméteráron kelleti magát. Cserébe havi 7 ezer forintos saját mérős távfűtést és 6500 forintos villanyszámlát ígér – ezt persze érdemes azért friss számlákkal is ellenőrizni. Tárolót nem említ a hirdetés, mélygarázs hely külön vásárolható. 

A dél-délnyugati tájolású lakás világos, a beépített konyha praktikus kialakítású. A hirdetés akár befektetőknek is ajánlja, mivel a jelenlegi bérlők szívesen maradnak, ám a megjelölt körülbelül évi 3 milliós bérleti díjat csak kifizetni sok, a csaknem 70 milliós vételárra vetítve elég szerény megtérülés a kétjegyű infláció korában. 

Hőszigetelt családi ház nagy terasszal

A házra vadászók számára lehet érdekes ez a 90 négyzetméteres, duplagarázsos ingatlan, amihez picike, 400 négyzetméteres kert is tartozik. A kétszintes ház alsó szintjét a kert- és teraszkapcsolatos közös terek foglalják el, az emeleten pedig 3 háló és egy nagy fürdő található. 

A 10 centis hőszigetelés, a gázcirkó és az azt kisegítő hűtő-fűtő klíma együtt mérsékelt rezsit jelent.  Aki a belvároshoz közel keres csendes, önálló házat, annak érdemes lehet megnéznie, ha a 887 ezer forintos négyzetméterár még belefér a büdzsébe.

Bátraké a szerencse! Kincsek felújítani hajlandóknak 

Arra is kíváncsi voltam, mit talál Pécsen az, aki nem fél a nagyobb felújításoktól, és hajlandó költeni egy eredetileg meglehetősen olcsó ingatlanra. Sok ilyen van, itt van néhány ízelítőnek. 

Szerethető ház nagy telekkel 400 ezer/négyzetméter alatt

Ezt a kedves karakterű, eredetileg 1930-ban épült 104 négyzetméteres családi házat részben már felújították az elmúlt években: új tetőt, új tetőszigetelést, új víz- és szennyvízrendszert kapott. A leírás szerint a nyílászárók is hőszigeteltek, ami hatalmas megtakarítás az új tulaj számára. Ehhez képest a 375 ezres négyzetméterár minimum baráti az ezer négyzetméteres telken épült házért. A fűtés-hűtés több lábon áll: van gázkazán, cserépkályha és hűtő-fűtő klíma is.

Ha én keresnék most ilyet, biztosan elgondolkodnék rajta, hiszen az ásott kút nagy kincs, ahogy a száraz pince és a dupla garázs is. Amennyiben a szűkebb környezet is tetszetős, napelemekkel, egy hatékony fűtési rendszerrel és itt-ott némi kozmetikai ráncfelvarrással igazán pöpec, és olcsón fenntartható ház lehet belőle. 

Hangulatos kis családi ház, 410 ezer/négyzetméter

Nem nagy ház (85 négyzetméter), nem nagy telek (340 négyzetméter), viszont csinos és karakeres, és az ára is alacsonyabb, mint sok 50 négyzetméter alatti panelé. Ráaásul tartozik hozzá garázs tárolóval, fedett terasz, borospince és autóbeálló is. Bónusz a szépen gondozott kert.

A házon már történtek felújítások, de ha valaki a csaknem passzív-ház kategóriát célozza, még lesz vele tennivaló. A részben vályog, részben B30 falazatra biztosan elkel a megfelelő anyagú és vastagságú hőszigetelés, a fűtés kiváltható lenne hőszivattyúval, a tetőre mehetne napelem, és persze a nyílászárók is cserére szorulnak. Bár ez így együtt egy több tízmilliós csomag, a végső ár még mindig kedvezőbb lehet, mint amiket a piacon látunk, és biztosan minden pont olyan lesz, mint amilyet szeretnénk.

Nagy ház, nagy telek, 250 ezres négyzetméterár

Pécs-Hirden található ez a nagy, 219 négyzetméteres ház, ami egy csaknem 1700 négyzetméteres telken épült. A három bejárati ajtós, két lakásból álló komplexum sok lehetőséget rejt: lehet két vagy több lakás, lehet egy hatalmas ház, lakás plusz iroda, vagy a fentiek valamilyen kombinációja. 

Műszakilag részben felújított a hirdetés szerint: a tető, a villamoshálózat és az egyik lakrész nyílászárói nem régen lettek cserélve, illetve a tetőre napelem is került, így a villanyszámla 0 Ft. A ház melegét vegyes tüzelésű, kandalló, gáz-cirkó kazán adja. A külső hőszigetelés viszont csak egy falra került fel, és a második lakrész ablakai is cserére várnak. Emellett lesz munka a konyhákkal, fürdőkkel is. De ahogy az előző két háznál, itt is igaz: ha valakinek tetszik a közvetlen környezet, érdemes végigszámolni egy alapos felúítást (majd megszorozni másféllel a becslést), mert az irányár nagyon kedvező. 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)