Sokkal nagyobb, mint elsőre gondolnánk: minilakások zseniálisan galériázva

A galéria nehéz műfaj. Értékes négyzetmétereket, akár egy plusz szobát is nyerhetünk vele, de a végeredmény gyakran lesz nyomasztó, a ráépítés néha agyonnyomja az amúgy is szűkös teret. Na de hogyan kell ezt jól csinálni? Máris mutatjuk!

Válogatásunk főszereplői ezúttal takarékosan fenntartható és okosan galériázott garzonok, ahol az alapterületet jelentősen megnövelték, sőt, van, ahol gyakorlatilag meg is duplázták, és praktikus, otthonos tereket alakítottak ki. 

Plusz 22 négyzetméter és micsoda mennyezet!

Ebben a tip-top módon felújított, eredetileg 38 négyzetméteres Józsefvárosi lakásban csaknem megduplázták az alapterületet a 22 négyzetméteres galériával. Könnyű persze annak, akinek ilyen belmagasság áll rendelkezésére, mondhatnánk. Ami részben igaz, ám a nagy belmagasság mellé kellettek a tulajdonos/építész ötletei is. 

galériás kislakás minigarzon

A részben natúran hagyott téglafelületek melegséget visznek a térbe, és a felső szinten vizuálisan ki is jelölik a háló helyét. Az üvegkorlátos beugró a nappali szintjére is beengedi a tetőablak fényét és növeli a térérzetet. Egy szép, légies íróasztallal és egy könnyed székkel remek otthoni munkasarok válna belőle – az ára az, hogy ha nem akarjuk feláldozni az esztétikumot, nem csinálhatunk itt kupit. A csaknem 50 milliós ár nem kevés, ám ha nem a 37, hanem az 59 négyzetméterrel és a tényleg csodás belső kialakítással számolunk, ez nagyon jó ajánlatnak tűnik. 

Ez már szinte egy saját, emeletes kertesház – piciben

A XIV. kerületben árulják ezt a hivatalosan 36 négyzetméteres, belső kétszintes lakást, amelyet a közelmúltban újítottak fel. A közvetlen kertkapcsolatos alsó szint annyira világos, hogy nem teszi nyomasztóvá a nappalirész fölé épített galéria, amit nyugodtan nevezhetünk plusz szobának is.

Fent egy hosszúkás, tetőablakos, gyengéden lejtő tetősíkos helyiséget alakítottak ki, ami nem csak hálószobaként funkcionálhat, de kényelmesen elfér itt még akár egy kis ücsörgőrész két fotellel és egy dohányzóasztallal, de akár egy otthoni iroda vagy egy visszafogott gardróbbeépítés is a tetősík alá. Néhány színes szőnyeggel és pár nagyobb növénnyel könnyen otthonossá tehető lehet a fenti lakrész. Egészen ritka, hogy lakást veszünk, de gyakorlatilag egy kis kertes ház kerül a tulajdonunkba. 

A 24 négyzetméter ami valójában 50

A Szív utcában hirdetik ezt a szintén nagyon érdekes kialakítású – papíron – minigarzont. A tulajdoni lapon 24 négyzetméteres hatalmas belmagasságú lakás átalakításakor egy teljesértékű felső szintet alakítottak ki, két, önálló ablakos, jó méretű helyiséggel.

A teljesen felújított lakás leendő tulajdonosa szabadon játszhat a térrel. Az alsó szint lehet akár egy tágas konyha és étkező, ahol nagyobb vendégsereg is elfér, fent pedig helyet kaphat a nappali és a hálószoba. De akár meg is fordítható a képlet, és lehet lent egy nappali-konyha traktus, fent pedig egy dolgozó és egy háló vagy egy gardrób és egy háló. 

Városligeti apróság a legfelső emeleten

A Városliget közvetlen szomszédságában kelleti magát ez a harmadik emeleti (lift nincs, sportos vevők előnyben) 27 négyzetméteres lakás, amelyet a teljes felújítás során egy 8 négyzetméteres galériával toldottak meg. A galéria ez esetben csak alacsony emberek számára teljes értékű, mivel magassága csak 1,6 méter. 

Az átalakítás során itt is okosan gondolták végig a funkciókat, a térbe csak visszafogottan belógó ráépítés alatt úgy fér el a nappali, hogy nem nyomja agyon a fenti szint, a konyha-étkező rész vizuálisan jól elkülönül, a pici, de teljesen új fürdő pedig a lakás sarkában kapott helyett. A lépcsőház önmagában egy álom, a kilátás viszont kissé korlátozott: egy közeli tűzfalra nézünk. A harmadik emeleti lakásban ez a fény mennyiségét nem csökkenti zavaróan, és ha valakinek fontos, hogy a szembeszomszéd soha ne bámulhasson be, itt megtalálja a számításait. 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon

Egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon

4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.

Az oroszok nem ijedtek meg az amerikai rakétáktól

Az oroszok nem ijedtek meg az amerikai rakétáktól

Lemondott egy korrupt ukrán miniszter. Háborús hírek.

Megvette a Mol Jellinekéktől a Waberer's 15 százalékát

Megvette a Mol Jellinekéktől a Waberer's 15 százalékát

Stratégiai együttműködési megállapodást is kötöttek.

Mi történt a forinttal? Elemző legyen a talpán, aki erre számított

Mi történt a forinttal? Elemző legyen a talpán, aki erre számított

Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

© 2024 (v2.202102)