Kitekintés a múltra – hogyan alakultak tavaly a munkaerőpiaci trendek?

Kevesebb új pozíció, a tervezettnél jobban emelkedő bérek: ez jellemezte a tavalyi év 2. felét.

Érdekes kutatást publikált a Randstad, HR Trend felmérésük arra kereste a választ, hogyan változott a helyzet a tavalyi év 2. felére azon cégeknél, akiknél év elején már felmérték, milyen munkaerőpiaci változásokra számítanak.

A 2022 februári és a szeptemberi adatok összevetve több érdekes következtetést is levonhatunk. A főbb tanulságok ezek:

  • Februárban még lényegesen több válaszadó (89%) tervezte új munkatársak toborzását, mint szeptemberben (38%)
  • A legtöbb új munkatársra a következő fél éves periódusban az autóipari szektor számított a válaszadók több, mint fele bővítené tovább a létszámot
  • A legkisebb mértékben a kis- és nagykereskedelmi szektor képviselői számítottak a munkatársak számának növekedésére, csupán 23% volt bizakodó e tekintetben
  • A tervezettnél több cég emelte az év során a dolgozók fizetését
  • A béremelések minden szektorban alatta maradtak az inflációs adatoknak és a munkavállalók által elvártnak, a tipikus emelés a 6-10 százalékos sávba esett

Létszámvárakozások

A szeptemberi válaszok alapján a cégek 38 százaléka tervezett munkaerőfelvételt, 9 százalék számított leépítésekre. A vállalatok fele úgy gondolta, az alkalmazottak létszáma nem fog változni a következő időszakban.

A legoptimistábbak az autóiparban voltak aktívak, illetve az ICT (infokommunikációs) szektorban dolgozók, ahol minden második cég további létszámnövekedéssel kalkulált, a legkevésbé bizakodó pedig a kereskedelem volt: a kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó és az FMCG cégek körében csak 23 és 24% gondolta úgy, hogy fél éven belül emelkedni fog a munkavállalók száma.

A cégvezetők várakozásaival ellentétben nem csökkent a fluktuáció

A tavaly év eleji felmérés idején a cég- és HR-vezetők úgy nyilatkoztak, hogy a korábbi évnél kisebb fluktuációra számítanak, ezt azonban a második féléves adatok nem igazolták. A cégek csaknem felénél a munkavállalók 6-15 százaléka cserélődött le, ez magasabb volt a vártnál. A vállalatoknak kevesebb mint egyharmada volt képes a munkaerőfluktuációt 5 százalék alatt tartani.

Több cég gondolta azt, hogy rosszabbul fizet, mint a versenytársak, mint akik szerint náluk jobbak a keresetek

A válaszadók kétharmada úgy vélte, hogy az általuk adott fizetések azonosak a versenytársaiknál megkereshető bérekkel. Érdekes viszont, hogy míg 13 százalék szerint dolgozóik jobban keresnek, 16 százalék volt azok aránya, akik saját bevallásuk szerint rosszabbul fizetnek, mint a konkurencia.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a megvalósult béremelések végül a tervezettnél nagyobbak voltak, ám jócskán elmaradtak a munkavállalók által elvárttól – és az inflációtól.

Tavaly év elején a legtöbb cég (65%) úgy tervezte, hogy 6-10 százalékos emelést ad az év során, és csupán 13 százalék gondolta úgy, hogy 11-20 százalékkal emeli majd a béreket 2022-ben. Az év elején legfeljebb 5 százalékos növekedéssel kalkulálók száma 22 százalék volt, míg 20 százalék fölött emelkedő fizetésekkel csupán a cégek 1 százaléka tervezett.

A megvalósult béremelések mintázata így alakult: 5 százalék alatti mértékben emelt a cégek ötöde, 6-10 százalék között a cégek fele, 11-20 százalék között valamivel több, mint a cégek másik ötöde, és alig kimutatható a 20 százalék fölött emelők száma: egy százalék tett így.

Ez éles ellentmondásban van a munkavállalói elvárásokkal: a dolgozók 20 százaléka gondolt korrektnek 20 százaléknál nagyobb emelést, 42 százalékuk szerint minimum 11-20 százalékkal kellett volna többet keresniük, 37 százalék volt elégedett a 6-10 százalékos emeléssel, és csupán 2 százalék érezte boldognak magát az 1-5 százalékkal magasabb havi fizetéssel.

A tavalyi felmérés során arra is kíváncsiak voltak, terveztek-e ezután emelni a cégek, és ha igen, akkor az emelést tervezik-e az infláció mértékéhez igazítani. Erre csupán 2 százalék válaszolt igennel, a cégek 60 százaléka egyáltalán nem akart emelni, aki pedig igen, az legfeljebb 10 százalékot.

Az IT szektorban emelkedtek a legjobban a bérek

A megvalósult béremelésekkel leginkább az ICT szektor dolgozói lehettek elégedettek: itt összesen 33 százalék volt azok aránya, akik legalább 11 százalékos (11-20 vagy 20 százalék fölötti) emelést kaptak, és szoros második helyezett az autóipar a maga 32 százalékával. Utóbbi ágazatban viszont 20 százalék fölött senki nem emelt, míg az IT dolgozók 4 százaléka ennél magasabb emelést kapott.

A legkevésbé bőkezű a pénzügyi szektor volt, ahol már 11-20 százalék között növekedő bérekről sem számolt be egyetlen válaszadó sem, igaz, az alkalmazottaknak viszont bő kétharmada lát 6-10 százalékkal nagyobb összeget a fizetési papírján, mint év elején.

A leggyakrabban ajánlott juttatás a home office volt

A cégek által tavaly szeptemberében leggyakrabban adott juttatás az otthoni munkavégzés lehetősége volt, erre 89 százalék válaszolt igennel. Cafateria és féléves/éves bónusz a vállalkozások bő háromnegyedénél volt, egészségbiztosítás pedig minden második cégnél jött szóba.

A válaszoló cégek négyötödénél voltak céges autók, ezeknek viszont csak negyede változtatott az ajánlott üzemanyagcsomagon. A változtatók fele az árak változásának megfelelően emelete a keretet, a másik fele csökkentette azt, korlátozta a használatot, vagy kisebb mértékben emelt, mint amennyivel a benzin drágult.

Csak remélni tudjuk, hogy a 2023-as év pozitívabb és sikeresebb lesz; a pozitív szemlélet most különösen fontos lehet. Álláskeresés tekintetében jó hírünk van: ha Ön is olyan állás után nézne, ahol lehetőség van pl. magasabb fizetésre, vagy rugalmas időbeosztásra, ajánljuk a Jobinfo.hu-t, ahol jelenleg is 20.000 állásajánlattal várja, sőt létrehoztak egy olyan platformot, ami még inkább leegyszerűsíti és felgyorsítja az álláskeresés folyamatát. A CVDB

platformon az álláskeresői fiók létrehozása és az önéletrajz feltöltése ráadásul rendkívül egyszerű és nem vesz 5 percnél többet igénybe. A portál munkatársai segítenek abban, hogy új, esetleg jobb állásra találjon a váltásra nyitott, esetleg épp állástalan munkakereső.

A regisztrációval pedig nem csak a sikeres álláskeresés esélyeit növelheti meg, hanem egy új iPhone-t is nyerhet, ugyanis az önéletrajz feltöltésével automatikusan részt vesz a sorsoláson.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Csendes nap volt a szerda az orosz-ukrán háborúban – esti hírösszefoglalónkban a háború 847. napja.

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

A fővárosban járva az újraszámlálás utáni helyzetről érdeklődtünk az utca emberénél.

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Cikkünk megjelenése után nem sokkal kezdődik a Magyarország-Németország csoportmeccs.

© 2024 (v2.202102)