Nem a méret a lényeg! A jól használható konyha ötparancsolata

Kis konyha, nagy konyha, régi konyha, új konyha, életünk során általában egy sor konyhával van közeli kapcsolatunk. Néhányat ezek közül szeretünk, másokat pedig utálunk – gyakran nehezen tudjuk megmondani miért. A titok nyitja pedig általában egyszerű: ösztönösen érezzük, ha egy konyha nem jól használható, anélkül, hogy ezt tudatosan megfogalmaznánk magunknak. Na de mitől lesz jó egy konyha? Nem a méret a lényeg, hanem az alábbi 5 szempont.

1. A titokzatos műveleti sorrend

Lakberendezők, belsőépítészek előszeretettel használják a misztikusan hangzó Műveleti Sorrend kifejezést, és az ő szájukból így, csupa nagybetűvel halljuk ezt az ismeretlen fogalmat. Pedig a jelentése nem valami bonyolult: arra utal, hogy a konyhai tevékenységeink során a folyamatoknak van egy logikus sorrendje, és ha a helyiség kialakítása ennek megfelel, jól használhatónak érezzük azt.

Mi is ez a sorrend? Először megérkezünk a bevásárlással és elpakoljuk, amit vettünk. Utána, amikor főzni kezdünk, előszedjük az alapanyagokat. Megmossuk amit kell, feldaraboljuk amit kell, majd betesszük a lábosba/tepsibe. Főzés közben kevergetjük, ízesítjük, végül pedig a koszos dolgok mennek a mosogatóba, mosogatógépbe.

Egy jól megtervezett konyha alkalmazkodik ehhez: van hova letenni a megvett holmit amíg bepakolunk a hűtőbe, szekrényekbe. Amikor elővesszük a főznivalót, van hova letenni a hűtő tartalmát, nem kell minden darabbal messze szaladgálni, ideális esetben a frigó és a mosogató közötti pultszakaszt tudjuk erre használni.

A megmosott dolgainkat ezután előkészítjük, erre a legpraktikusabb, ha a mosogató és a tűzhely között is van egy pultrészünk, ahol dolgozni tudunk. Főzés közben azt szeretnénk, hogy legyen hova pakolni a fakanalat, fedőt. Ha sütünk, szeretnénk a forró tepsit valahova letenni. Végül pedig mindent eljuttatni a mosogatóba, lehetőleg anélkül, hogy a koszos cuccokkal végiglocsolnánk az egész konyhát.

Az ideális munkasorrend tehát így néz ki: hűtő-pult-mosogató-pult-tűzhely- (pult). Ha konyhánk ehhez alkalmazkodik, és a fázisok között nem kell feleslegesen szaladgálnunk ide-oda, úgy fogjuk érezni, minden kézre áll. Amilyen logikusnak hangzik, annyira meglepő, hogy valójában milyen kevés lakásban érvényesülnek ezek az egyszerű szempontok.

És nem kell ám óriási hely ahhoz, hogy a konyha kialakítása okos legyen. Ebben a mindössze 41 négyzetméteres angyalföldi lakásban például látszik, hogy ugyanez piciben is remekül működik.

2. A  hely és a tárgyak viszonya

A második parancsolat sem agysebészet: a konyha mérete és a benne tárolt/használt tárgyak mérete/mennyisége legyen arányos.

Aki szeret főzni, biztosan ismeri az érzést, néha milyen nehéz ellenállni egy-egy új konyhai gépnek vagy kütyünek. Ahogy azt az érzést is valószínűleg mindenki jól ismeri, amikor a fiókot nem tudjuk kinyitni, mert annyira tele van, vagy amikor a szekrény aljából csak öt perc pakolással tudjuk elővenni a lábost, mert előtte ki kellett rámolni egy raklapnyi holmit.

Ha ez a helyzet, konyhánkban túl sok holmi van. Minél kisebb a hely, annál tudatosabbnak kell lennünk azzal kapcsolatban, mit engedünk be, és mit nem. Ha már nehezen férünk el, nincs más megoldás, mint nagy levegőt venni, és alaposan átválogatni a holmikat.

Egy újabb beszerzés előtt pedig a következő kérdéseket érdemes feltenni magunknak: milyen gyakran fogom ezt használni? El tudom kényelmesen tenni? Van már olyan eszközöm, amivel ugyanezt a funkciót el tudom látni? Létezik olyan eszköz/gép, ami nem csak ezt a funkciót tudja, de egyebeket is, így egyszerre kivált több másikat?

Az önmérséklet jutalma pedig egy szellős konyha, ez a lakás csak 42 négyzetméter, az alaprajzon és a képeken is látszik, hogy a konyha is aprócska, a patika rend miatt viszont mégis szép tágasnak érződik.

3. A takaríthatóság

Minél könnyebben takarítható egy konyha, annál használhatóbb. Ide tartoznak a felületek: a sima pultot lényegesen egyszerűbb tipp-topp állapotban tartani, mint a mozaikcsempe borításút, ahol a fugákba idővel akkor is beleülnek a használat nyomai, ha a fejünkön táncolunk. A sima szekrényajtót egyszerűbb letörölni, mint a mindenféle bemélyedésekkel díszítettet. Az üres pultot gyorsabb letörölni mint azt, aminek minden centije tele van pakolva gépekkel, tárgyakkal. És a padlóval is kevesebb gondunk lesz, ha burkolata strapabíró, és ha a konyhánk kialakítása olyan, hogy a véletlenül kifutott tejjel nem kell átszaladni az egészen, mire elérünk a mosogatóig.

Akármennyire is divat, praktikus (takarítási) szempontból a konyhaszigetre száműzött tűzhely gyakran nem telitalálat, ha a mosogató nincs ugyanabban a blokkban.

Ebben a belvárosi luxuslakásban igazán szép anyagokat használtak a konyha kialakításakor, látszik, mennyi pakolóhelyet rejt az épített konyhafal, és hogy milyen egyszerűen tisztán tarthatóak ezek az összefüggő, sima felületek.

4. A világítás

A legjobb konyha sem lesz a kedvencünk, ha nem látunk benne. A megfelelő világítás nagyon fontos, és ehhez nem elegendő a mennyezeti lámpa, ideális esetben a pultot és a tűzhelyet is meg tudjuk világítani. Minél több és erősebb fényű lámpánk van, annál könnyebben, pontosabban tudunk dolgozni, és annál kisebb a balesetek veszélye is. A megfelelő fény a rendrakásnál, takarításnál is nagyon jól jön. Ráadásul ez az a pont, ahol a rosszabb adottságok többnyire könnyen korrigálhatóak: ledes pultvilágítást már ezer helyen árulnak, ezeket a felső szekrény aljára ragasztva ott is teremthetünk fényt, ahol eddig nem volt.

5. Az én konyhám, az én váram

Mindenki számára ideális konyha nem létezik. Nem vagyunk egyformák, nem ugyanazokat a dolgokat szeretjük, nem ugyanazt és ugyanúgy főzzük, nem ugyanolyan gyakran vagy ugyanolyan sokáig főzünk. A tökéletes konyha mindig személyre szabott.

Van, akinek a gáztűzhely a kedvence, más a kerámiára vagy indukciósra esküszik. Egyes családokban főszereplő a kávéfőző, máshol hetente egyszer kerül elő. Egyikünk a robotgépet használja naponta, másikunk a fritőzt, a harmadik pedig a szendvicssütőt.

A számunkra legjobban használható konyha a fenti négy, általános elv mellett ezt az ötödiket is tükrözi: eszközeink, gépeink célja a mi családunk kiszolgálása, azt vegyük meg, ami nekünk jó, és azt tartsuk elöl, amit mi használunk naponta. Lehet, hogy egy insta fotón jól mutat a divatos gyümölcscentrifuga a pulton, de ha mi teázni szoktunk naponta, inkább a kevésbé menő, ám annál praktikusabb vízforralónak adjunk helyet.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)