A lakás szürke eminenciása: a konyhaszék – találd meg a tökéletest!

Ne becsüljük alá a konyhaszék fontosságát, hiszen naponta több órát is benne töltünk! De milyen szempontok alapján válasszuk ki az ideális ülőalkalmatosságot? Adunk pár tippet. 

Mindig a konyhában van a legjobb buli – tartja a népi bölcsesség, és ha jobban belegondolunk, ez valóban így van, a konyha stratégiai pontja az otthonunknak. Ott alakulnak ki a spontán, nagy beszélgetések, a konyhában találjuk magunkat egy nehéz nap után, oda megyünk ki lazítani egyet munka közben és még a barátainkat, barátnőinket is a konyhában ültetjük le, ha hirtelen betoppannak.

Sokáig gondolkoztam rajta, hogy vajon miért, hiszen nyilván vannak a lakásnak szebb, kényelmesebb és kevésbé igénybe vett helyiségei is, amik sokkal inkább alkalmasak vendégek fogadására. Végül rájöttem: a konyhában van a kávéfőző meg a hűtőszekrény, és addig is cseverészhetünk, amíg lefő a kávé vagy előkészítjük a sütit. És mivel van a konyhában asztal is székekkel, lehuppanunk és ott is ragadunk. 

Az étkezőszékekre általában sokkal kisebb figyelmet fordítunk, mint például a kanapé vagy a konyhabútor kiválasztására, megtervezésére, pedig, ha jobban belegondolunk, naponta akár több órát is töltünk bennük – főleg, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy többnyire otthon, a szeretteink körében étkezünk. 

Nézzük, milyen szempontokat kell szem előtt tartani az étkezőszékek kiválasztásakor, hogy ne okozzanak már rövid távon csalódást!

Tisztíthatóság

Rögtön el is lőttem a konyhaszék legfontosabb tulajdonságát. Ha jól belegondolunk, a tisztíthatóságtól tényleg nem tudunk eltekinteni, különben rövid idő alatt vállalhatatlanul fognak kinézni a székek, sőt, egyenesen gyanúsan. Leeszik a gyerekek (vagy mi), rálötyög a kávé, rácsepeg az asztalról a folyadék, fellépünk rá és rajta marad a talpunk nyoma… egy szó mint száz: legyen letörölhető, vagyis pillanatok alatt visszaállítható az eredeti állapota, mint ebben a debreceni háznak az étkezőjében. A textil borítás éppen ezért nem túl praktikus – bár ha macskánk van, akkor végeredményben úgyis mindegy.

Kényelem

Ebből a szempontból két kategóriát különböztethetünk meg: a vendégmarasztaló és a tortúra székeket. Mivel azonban elsősorban saját magunkkal tolunk ki, ha nem kényelmes a konyhaszék (mégiscsak mi ülünk rajta a legtöbbet!), ezért mindenképpen az első megoldást javasolnánk. A bárszékek nagyon trendik és pont alkalmasak arra, hogy a konyhasziget mellett, fél fenékkel rátelepedve felhörpintsünk egy kávét, de nem ezeken ülve fogjuk megváltani a világot, az bizonyos. 

Stabilitás

A laminált padlók korában egyre inkább leszokunk székkel való billegésről, mert hamar csúnya véget érhet a történet, de azért időnként mégis megesik, hogy nem rendeltetésszerűen használjuk az ülőalkalmatosságot. Nos, ez egyáltalán nem helyes, de be kell látni, hogy a legjobb minőség teszt: amelyik szék kibírja a billegést, az egyhamar nem fog összerogyni alattunk. Persze fontos, hogy időnként meghúzzuk bennük a csavarokat, a hiányzókat pedig feltétlenül pótoljuk, mert a hiányzó csavar minden szék Achilles-ina.

Dizájn

A szék megjelenésének illeszkednie kell az enterirőhöz, különben folyton szúrni fogja a szemünket. Eggyel nehezebb kérdés, ha a konyha és az étkező a nappali részét képezi. Ilyenkor döntenünk kell, hogy látványában beleilleszkedjen-e a nappaliba, vagy épp ellenkezőleg: a külön funkciót másfajta látvány is jelezze. Izgalmasabbá teszi a látványt, ha nem egyforma székeket választunk, hanem két-három különböző, de egymáshoz illő fazont teszünk az asztal köré, mint ebben a szegedi házban.

Méret

Viszonylag könnyű dolgunk van akkor, ha asztallal együtt vásároljuk a székeket, mert egyszerűen és helyben kipróbálhatjuk, hogy megfelelő-e az egymáshoz viszonyított magasságuk. Ha az asztal megvan már, nincs mese, le kell mérni és ki kell kalkulálni az ideális magasságot, akár egy már meglévő, megfelelő szék segítségével. Ha nem vagyunk nagy matekosok, akkor érdemes egy próba szék megvásárlásával kezdeni, hogy malőr esetén ne rögtön hatot kelljen visszavinni az áruházba. Szintén a méret kérdéséhez tartozik, hogy semmiképp se uralják le a teret a székek. Ha kicsi a hely, válasszunk inkább olyat, aminek nem tömör a háttámlája, mint ebben a zuglói lakásban.

+1: Összecsukható székek

Majdnem az összes fenti szempontnak ellentmondanak az összecsukható székek: se nem szépek, sem nem kényelmesek, de legalább tisztíthatók. Pozitív tulajdonságuk, hogy vannak, és ha nincs rájuk szükség, nem igazán foglalnak helyet. Érdemes ezekből is beszerezni néhányat, meglepően gyakran lehet szükség rájuk!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nagy Márton elsápadhat ezektől a számoktól

Nagy Márton elsápadhat ezektől a számoktól

Padlót fogtak a beruházások az első negyedévben a KSH legfrissebb adatai szerint.

Megint jókorát nőttek a keresetek, Ön is ezt érzi?

Megint jókorát nőttek a keresetek, Ön is ezt érzi?

Bruttóban és nettóban is több mint 13 százalékos az emelkedés, a reálbérek is szépet nőttek.

Nagy bajban a magyar akkugyárak, nem alakulnak jól a számok

Nagy bajban a magyar akkugyárak, nem alakulnak jól a számok

Pont azokon a piacokon nem vásárolnak elektromos autókat, ahova a magyarországi gyárak szállítanának.

Kitörli a csipát a szeméből, ha meglátja, hogyan teljesít a forint

Kitörli a csipát a szeméből, ha meglátja, hogyan teljesít a forint

Itt az ideje beváltani a nyaralós pénzt?

© 2024 (v2.202102)