Nyugaton a helyzet változott – avagy fuss a munka után. Hazai körkép

Érdekes munkaerőpiaci folyamatokra hívja fel a figyelmet a KSH legutóbbi, 2022. második negyedévének adatait feldolgozó kiadványa. Hiába jóval több a szabad munkaerő, mint az üres állás, a felek nem találnak egymásra. A statisztikai hivatal elemzése szerint ennek több oka is van: az elérhető munkaerő végzettsége és tapasztalata nem passzol az igényekhez, és az ország munkaerőpiaci szempontból “kettészakadt”: nem azokban a régiókban keresnek a cégek, ahol sok a szabad munkavállaló.

Tavaly nyáron több, mint 260 ezer ember alkotta Magyarország “munkaerő-tartalékát”. Ez a furcsán hangzó csoport együtt számolja a munkanélkülieket, a dolgozni szándékozó, de állást aktívan nem keresőket, az alulfoglalkoztatottakat és a “rendelkezésre állás kritériumát nem teljesítő inaktívakat”.

Ehhez képest a számontartott 98 ezer üres álláshely betöltése nem tűnne nagyon nehéz feladatnak, mégis az. A KSH beszámolója több lehetséges okot is talált erre a felemás tendenciára.

Jobinfo munka

Az egyik az, hogy a rendelkezésre álló munkaerő végzettsége nem felel meg a munkaerőpiaci igényeknek. Az ide tartozóknak több, mint egyharmada csak alapfokú végzettséggel rendelkezik, és csupán minden tizedik embernek van felsőfokú végzettsége. Ez azonban csak részben válasz a talányra, hiszen a piacon jelentős számban keresnek képzettséget nem igénylő állásokat betölteni tudó embereket is. 

Csakhogy az ország legszegényebb régióiban élőknek nagyon kevés lehetősége van munkát vállalni a fővárosban vagy a nyugati határszélen, mivel az elérhető fizetésből egyszerűen nem lehet kigazdálkodni a tetemes utazási és lakhatási költségeket az ország olyan régióiban, ahol az albérletárak és a megélhetés költségei a legmagasabbak.

Mostanra az a felemás helyzet állt elő, hogy hiába sok az üres állás, hiába van elvileg elegendő munkaerőtartalék, “több területen nehézséget okoz az üres álláshelyek betöltése, amit a munkáltatók részben külföldi munkavállalók alkalmazásával orvosolnak; létszámuk egy év alatt 20,3%-kal, 71,3 ezer főre nőtt.” – jegyzi meg a jelentés.

Túl sok építőmunkás, túl kevés informatikus

Eltérés mutatkozik abban is, hogy a potenciális dolgozók munkatapasztalata nem olyan iparágból/szektorból származik, ahol hiány van alkalmazottakból. Miközben a “munkaerőtartalékban” az igényekhez képest túl sokan vannak, akik építőipari, kereskedelmi, szálláshely-szolgáltatási, vendéglátási, és mezőgazdasági területen dolgoztak eddig, messze nincs elegendő elérhető szakember informatikai végzettséggel, de hiány mutatkozik az adminisztratív, az oktatási, a műszaki-tudományos, és a pénzügyi területen is.

Jobinfo munka

A munkaerőtartalékot duzzasztják jelentős számban korábbi közmunkások is. Az ő helyzetüket szintén az nehezíti, hogy hiába lenne elméletileg sok állás, az földrajzilag olyan távolságban van, ami számunkra nem elérhető. 

Nyugaton munkaerőhiány, keleten munkanélküliség

Ugyanezt a kettészakadó tendeciát mutatják a kínálat-kereslet területi alakulását vizsgáló adatok. A budapesti munkaerő-kereslet elégíthető ki a legnehezebben – egyébként érthető:  itt a legdrágább a lakhatás/megélhetés, így ide jutnak el legnehezebben a szegényebb régiók munkavállalói. Emellett viszonylag nagy a kereslet a Közép- és Nyugat-Dunántúlon, elsősorban Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében, de Pest régióban is csak szűkösen áll rendelkezésre szabad munkaerő. 

Jobinfo munka

A legnagyobb munkaerőkínálat az Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon és a déli régiókban jelentkezik, ahol a dolgozni vágyók száma többszöröse a betölthető álláshelyekének.

Ha Ön is olyan állás után nézne, ahol lehetőség van pl. magasabb fizetésre, vagy rugalmas időbeosztásra, ajánljuk a Jobinfo.hu-t, ahol jelenleg is 20.000 állásajánlat várja, sőt létrehoztak egy olyan platformot, ami még inkább leegyszerűsíti és felgyorsítja az álláskeresés folyamatát. A CVDB platformon az álláskeresői fiók és profil létrehozása, valamint és az önéletrajz feltöltése ráadásul rendkívül egyszerű és nem vesz 5 percnél többet igénybe. 

A portál munkatársai segítenek abban, hogy új, esetleg jobb, testre szabottabb állásra találjon a váltásra nyitott, esetleg épp állástalan munkakereső. A regisztrációval pedig nem csak a sikeres álláskeresés esélyeit növelheti meg, hanem egy új iPhone-t is nyerhet, ugyanis az önéletrajz feltöltésével automatikusan részt vesz a sorsoláson. A teljes profillal rendelkezők (vagyis az extra adatokat is megadó álláskeresők), illetve CV-t is feltöltők esélyesek a főnyereményre, amely bruttó 2 millió forint.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)