Megállhat a kiköltözés az agglomerációba?

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, Lázár János társadalmi egyeztetésre bocsátja a magyar építészetről szóló törvénytervezet koncepcióját. A törvénytervezet szerint utak, közművek, óvoda és iskola meglétéhez kötnék az új lakóterületek kijelölését, ami meglehetősen megnehezítené a további építkezéseket az agglomerációban – számolt be róla a Portfolio.hu.

A természeti környezet megóvására hivatkozva az építési minisztérium szigorú keretek közé szorítaná az új beépítésre szánt területek kijelölését – írja a lap. A szigorítás az egész országra érvényes lenne, ám világosan látszik, hogy leginkább Budapest agglomerációjára céloztak, mivel az új építkezések indításához olyan feltételeket szabnának, amelyeket a vonzáskörzet településein szinte lehetetlen lenne teljesíteni.

A törvény elfogadása után zöld- illetve erdőövezetből csak akkor hasíthatók ki építési telkek, ha azzal megegyező méretű és biológiai aktivitású területet jelöl ki csereként az önkormányzat, amely köztulajdonban is marad. Nem csökkenhet a zöldterület nagysága a település közigazgatási területén belül és aránya nem lehet kisebb, mint 3 százalék.

Továbbá mezőgazdasági területek csak akkor sorolhatók át építési övezetté, ha ezzel egyidejűleg legalább akkora, korábban beépítésre kijelölt területet visszasorolnak vagy új zöldterületet jelölnek ki. A településeket legalább 500 méteres zöld gyűrűvel kell majd körülvenni az összenövések megakadályozása érdekében.

Ezen felül külterület csak akkor jelölhető ki beépítésre, ha

  • a településen belül már nincs építésre alkalmas szabad telek,
  • ha az új parcellázású rész elérhető szilárd burkolatú úton
  • biztosított a közműellátás, amely a többletterhelést igazolt módon képes kezelni,
  • az óvodai, általános iskolai és egészségügyi alapellátás elérhető a településen vagy annak 5 kilométeres környezetében.

A fenti feltételek teljesülését az önkormányzatnak kell igazolnia. Kiemelt közérdek esetén azonban lesz kiskapu: az országos főépítész felmentést adhat a 3 százalékos szabály alól.

Az új építési övezetek kijelölése esetén ugyanis módosítani kell a helyi építési szabályzatot (HÉSZ), vagy újat kell készíteni. Ha az átminősítendő terület nagysága eléri az egy hektárt, akkor ehhez az országos és az állami főépítész engedélyére is szükség van.

További részletek: Portfolio.hu

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A magyarok imádnak több adót fizetni az Orbán-kormánynak

A magyarok imádnak több adót fizetni az Orbán-kormánynak

Beszóltam a Facebookon címmel új rovatot indítunk, amelyben a hét legérdekesebb, legtöbb vitát vagy érzelmet kiváltó kommentjeiből szemezgetünk.

Lavrov a háború eszkalációjának nevezte, hogy a Nyugat F-16-osokat adna Ukrajnának

Lavrov a háború eszkalációjának nevezte, hogy a Nyugat F-16-osokat adna Ukrajnának

Pünkösdvasárnap is eseménydús volt az orosz–ukrán háborúban.

Üzenetet küldött a Szentatya pünkösd alkalmából

Üzenetet küldött a Szentatya pünkösd alkalmából

A széthúzás, a megosztottság megszüntetésére hívott fel Ferenc pápa.

© 2023 (v2.202102)