Jó hír: alig 110 évig kell dolgoznunk egy átlagos 12. kerületi újépítésű lakásért – ha ez alatt nem költünk semmire

Az újépítésű lakások piacán Budapesten az elmúlt hónapban érdekes változások figyelhetőek meg. Az átlagos négyzetméterár március elejére a fővárosban enyhén csökkent (-0,45%) a februárival összehasonlítva, miközben a kínált lakások száma jelentősen emelkedett. Éves összehasonlításban az áremelkedés derekas (17,45%), azonban az éves inflációtól (25,7%) még mindig bőven elmaradó.

Ha az elmúlt egy hónap változásait a korábbival hasonlítjuk össze, a kép derűsebbre fordult. Február elején a havi adatok nagyobb árcsökkentést (-2,59%) és a korábbinál jóval kevesebb hirdetett lakást (-8,56%) mutattak. 

A változások mértéke eltér a kerületek között, ahogy az is, hol mennyi projekt fut jelenleg. A grafikonon csillaggal jelölt kerületekben sokkal kevesebb (többnyire néhány tucat) újépítésű lakást árulnak, így itt az adatok is valamivel kevésbé megbízhatóak, mint a többi városrészben. 

Az árak kerületi megoszlása semmilyen meglepetést nem tartogatott március elején sem, a toplistán a “szokásos” környékeket találjuk: a budai sztárhármast (1, 2, 12 kerület) na meg az ötödik kerületet – mind a négy 2 millió forint fölötti átlagos négyzetméterárral. Üldözőbolyként pedig továbbra is nyomukban a hatodik kerület, amely az Andrássy út környékének presztízs beruházásaival éri el ezeket a lélegzetelállító árakat. 

A skála másik végén – egymillió forint alatti négyzetméter – gyorsan fogy a levegő, ide már csak a 15, 17, 18 és a 21. kerület fért be. 

Átlag János 110 évig dolgozik egy 12. kerületi lakásért

Óriási különbségeket találunk a kerületek között a kínált lakások méretében – és persze abban is, hogy mennyit kellene dolgoznia átlagos honfitársunknak egy átlagos lakásért a város különféle részein.

Míg a hetedik kerületben – hűen ahhoz, hogy egyébként is ez a legapróbb fővárosi kerület – alig 44 négyzetméter egy átlagos hirdetett új lakás. Ez azt jelenti, hogy itt a hirdetett “típuslakás” ára az 1,3 milliós négyzetméterárral “csak” 59,5 millió forint. 

A KSH 2022-es éves medián nettó keresetével (havi 280 600 forint) számolva Átlag János 17,7 évig dolgozik (és ez alatt egy fillért sem költ) és máris megvehet itt egy újépítésű csodát.  (A medián kereset azt jelenti, hogy az összes magyar embert sorba rendezzük a nettó keresete alapján a legkisebbtől a legnagyobbig, és megnézzük, mennyit keres az, aki pont középen áll.)

Ezzel szemben a zöldövezeti (és méregdrága) 12. kerületben csaknem 150 négyzetméter az átlagos hirdetett újépítésű lakás mérete. Mindez az ott regisztrált 2,45 milliós négyzetméterárral megszámítva 367 milliós átlagos lakásárat jelent – nem csoda, hogy nincs az egekben a projektek száma. Ezért már 109 évig és három hónapig kell dolgoznia Átlag Jánosunknak, feltételezve, hogy ebben az időszakban a teljes keresetét félre tudta tenni.

Átlag János legjobb célpontja jelenleg egyébként a 21. kerület: itt az 50 négyzetméteres lakással és a 620 ezer forintos négyzetméterárral 31 millióért már mienk lehet a sztenderd újépítésű lakás, ami összesen 9 év és három hónap keresetét emésztené fel. 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ömlik a víz egy óriástározóból, településeket kell evakuálni Dél-Ukrajnában

Ömlik a víz egy óriástározóból, településeket kell evakuálni Dél-Ukrajnában

A gát az Oroszország által megszállt dél-ukrajnai területen, Herszon régióban van a front közelében, Nova Kahovkánál.

Az ukrán külügyminiszter szerint elég fegyverük van az ellentámadáshoz

Az ukrán külügyminiszter szerint elég fegyverük van az ellentámadáshoz

Ez történt az elmúlt órákban az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Újabb magyar hegymászó próbálkozik egy 8000 méter feletti csúccsal

Újabb magyar hegymászó próbálkozik egy 8000 méter feletti csúccsal

A világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méter magas Nanga Parbatra indul június 6-án, kedden Varga Csaba Nagyváradon élő hegymászó, építész - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Jelentős pálfordulás a Kaáli Intézet utódjánál

Jelentős pálfordulás a Kaáli Intézet utódjánál

Az elsőként államosított Kaáli Intézet utódja, a Dunamenti REK Reprodukciós Központ Kft.-nek veszteséges lett a tavalyi éve.

© 2023 (v2.202102)