Az új lakások több, mint fele 3 kerületben koncentrálódik

Az elmúlt években az új építésű lakások több, mint fele 3 kerületre koncentrálódott, ezen belül is majdnem 30% a XIII. kerületben helyezkedik el – derül ki az MNB, Eltinga – Budapesti Lakáspiaci Riportján alapuló tanulmányból. A koncentrációt természetesen nagyban befolyásolja például a tömegközlekedés, de más tényezők is szerepet játszanak – olvashatjuk a Portfolio.hu oldalán.

Az utóbbi években a budapesti új társasházi lakások területi eloszlása erős koncentráltságot mutat. A lakások 29,3 százaléka egy kerületben (XIII. kerület) helyezkedik el, míg az összes lakás több mint fele, egész pontosan 57,6 százaléka a XIII., a XI. vagy a IX. kerületben található – derül ki az MNB, Eltinga – Budapesti Lakáspiaci Riportján alapuló tanulmányából. Hogy pontosan hol is vannak ezek, egy részletes térképen is bemutatjuk.

Míg az összes budapesti új lakás közel 30 százaléka a XIII. kerülethez köthető, addig a kerületek több mint felében a lakásoknak mindössze 10 százaléka épül. Az új társasházi lakásfejlesztések jelentős területi koncentrációját egyrészt a fejlesztési telkek elérhetősége, másrészt a gazdaságosan építhető fejlesztési volumen, harmadrészt a jó tömegközlekedésű területek határozzák meg. Ezek alapján elmondható, hogy Budapest központi részén, egy észak-déli tengely mentén alakult ki a legtöbb társasházi lakásfejlesztés.

Ezeken a területeken kiemelkedően kedvező a fővárosi tömegközlekedési hálózat, több metrócsatlakozással, ami jelentősen növeli a lakóingatlanok értékét. A környezeti szempontból fenntartható, kedvező energetikájú lakások aránya ugyanakkor nem ott a legmagasabb, ahol a legtöbb lakás épül. A legalább BB besorolású új lakások aránya a vizsgált időszakban a XII., XVII., III. és I. kerületekben volt a legmagasabb, több mint 80 százalék, míg például a XIII. kerületben mindössze 34 százalék volt ugyanez.

 

 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Bod Péter Ákos: Tőkeexport – avagy mit is szeretne a magyar politika?

Bod Péter Ákos: Tőkeexport – avagy mit is szeretne a magyar politika?

Az összkép egyáltalán nem támasztja alá a rózsaszínű kormányzati kommunikációt.

Zelenszkij: "Ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút"

Zelenszkij: "Ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút"

Lengyelország kissé befeszült Ukrajna irányába, Zelenszkij egész nap az Amerikai Egyesült Államokban tárgyalt. Háborús összefoglaló este.

Verheti a falba a fejét, ha nem vett délelőtt eurót

Verheti a falba a fejét, ha nem vett délelőtt eurót

A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.

Tücsköt-bogarat összehord - vagy eszik?

Tücsköt-bogarat összehord - vagy eszik?

Már vagy tíz éve téma, s mostanában megint erősödik a polémia a rovarokról, mint lehetséges jövőbeli élelmiszerről. Jegyzet

© 2023 (v2.202102)