Az új lakások több, mint fele 3 kerületben koncentrálódik

Az elmúlt években az új építésű lakások több, mint fele 3 kerületre koncentrálódott, ezen belül is majdnem 30% a XIII. kerületben helyezkedik el – derül ki az MNB, Eltinga – Budapesti Lakáspiaci Riportján alapuló tanulmányból. A koncentrációt természetesen nagyban befolyásolja például a tömegközlekedés, de más tényezők is szerepet játszanak – olvashatjuk a Portfolio.hu oldalán.

Az utóbbi években a budapesti új társasházi lakások területi eloszlása erős koncentráltságot mutat. A lakások 29,3 százaléka egy kerületben (XIII. kerület) helyezkedik el, míg az összes lakás több mint fele, egész pontosan 57,6 százaléka a XIII., a XI. vagy a IX. kerületben található – derül ki az MNB, Eltinga – Budapesti Lakáspiaci Riportján alapuló tanulmányából. Hogy pontosan hol is vannak ezek, egy részletes térképen is bemutatjuk.

Míg az összes budapesti új lakás közel 30 százaléka a XIII. kerülethez köthető, addig a kerületek több mint felében a lakásoknak mindössze 10 százaléka épül. Az új társasházi lakásfejlesztések jelentős területi koncentrációját egyrészt a fejlesztési telkek elérhetősége, másrészt a gazdaságosan építhető fejlesztési volumen, harmadrészt a jó tömegközlekedésű területek határozzák meg. Ezek alapján elmondható, hogy Budapest központi részén, egy észak-déli tengely mentén alakult ki a legtöbb társasházi lakásfejlesztés.

Ezeken a területeken kiemelkedően kedvező a fővárosi tömegközlekedési hálózat, több metrócsatlakozással, ami jelentősen növeli a lakóingatlanok értékét. A környezeti szempontból fenntartható, kedvező energetikájú lakások aránya ugyanakkor nem ott a legmagasabb, ahol a legtöbb lakás épül. A legalább BB besorolású új lakások aránya a vizsgált időszakban a XII., XVII., III. és I. kerületekben volt a legmagasabb, több mint 80 százalék, míg például a XIII. kerületben mindössze 34 százalék volt ugyanez.

 

 

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Csendes nap volt a szerda az orosz-ukrán háborúban – esti hírösszefoglalónkban a háború 847. napja.

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

A fővárosban járva az újraszámlálás utáni helyzetről érdeklődtünk az utca emberénél.

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Cikkünk megjelenése után nem sokkal kezdődik a Magyarország-Németország csoportmeccs.

© 2024 (v2.202102)